Így pótold a cinket a szervezetedben: PCOS kialakulásához is vezethet a hiánya

A PCOS sajnos egyre több nőt érint, és több tápanyag hiánya is kiválthatja a kialakulását.

Cinkhiány PCOS esetén
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A PCOS-betegséggel kapcsolatban a közelmúltban a szakemberek már rávilágítottak arra, mekkora a jelentősége a D-vitamin hiányának. Arról azonban sokan elfeledkeznek, hogy más tápanyagok, mint a cink hiányállapotai is hozzájárulnak a betegség súlyosságához, és azok pótlása a szakszerű segítséggel együtt képes visszafordítani a kórt.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos segít megérteni, mi is a PCOS, mi vezet a kialakulásához, és hogyan lehet megelőzni vagy visszafordítani a folyamatokat.

Hogyan alakul ki a PCOS?

A policisztásovárium-szindróma kialakulása az androgén, vagyis a férfi nemi hormonok túlzott termelésének köszönhető. A férfi és női nemi hormonok ugyanis nem csak egy-egy nemben találhatóak meg, ugyanúgy van tesztoszterontermelése a női szervezetnek, mint progeszterontermelése a férfiaknak. A gond akkor jelentkezik, ha a termelési egyensúly felborul.

pcos4
Fotó: Photoboyko / Getty Images Hungary

A PCOS esetében az androgén hormonok túltermelése a tüsző repedését akadályozza meg. A meg nem repedt tüszők pedig cisztaként maradnak meg a petefészkekben. Mivel a PCOS a női nemi ciklust teszi tönkre, így jelenlétében igen kicsi az esély a megtermékenyítésre is.

A vitaminok, tápanyagok jelentősége

A D-vitamin pedig ezt a hormontermelést befolyásolja, egészen pontosan a petesejtek érésében és fejlődésében játszik jelentős szerepet. Ennek oka, hogy a D-vitamint nem is kellene vitaminnak nevezni, sokkal inkább d-hormonnak, mivel viselkedése ebbe az irányba mutat.

pcos3
Fotó: Kras1 / Getty Images Hungary

A D-vitamin hiányát kimutatták minden második PCOS-betegnél. Ugyancsak kimutatták a hiányát a cinknek is, mely esszenciális nyomelem kevesebb figyelmet kap. Ez azonban hiba, hiszen hiányában a meddőség ugyanúgy jelentkezhet, mint a D-vitamin esetében a PCOS-en keresztül - mondja dr. Angyal Géza Ratkó Tündének.

A cink ugyanis képes csökkenteni a tesztoszteron negatív hatásait a nők esetében, és fokozza a termékenységet is, ráadásul a magnéziummal együtt a szervezetben jelen lévő gyulladás mértékét is jelentősen képes enyhíteni.

Hogyan pótoljuk a megfelelő tápanyagokat?

Láthatjuk, hogy ahogyan nagyon sok betegség, a PCOS kapcsán is rendre előkerülnek a tápanyaghiányok. Ennek oka sajnos az életvitelünkben keresendő. Napjainkban az élelmiszerek beltartalma jelentősen lecsökkent, így sajnos hiába a kiegyensúlyozott étkezés és a rendszeres mozgás, még így sem biztos a megfelelő tápanyag-ellátottság. Erre pedig nagy szükség lenne, különösen az olyan helyzetekben, mikor egy tápanyaghiányos állapotból is következő betegség kezelése a cél, valamint akkor, ha például a nő kisbabát szeretne.

A tápanyagok pótlásának remek eszköze lehet a vitaminkészítmény, de csak abban az esetben, ha szerves formában, biológiailag aktív kötésekkel tartalmazza a szükséges anyagokat. Így ugyanis azok felszívódása, hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Emellett fontos a komplexitás is. A cink esetében a felszívódási arányt nagyban javítja a réz jelenléte - mely szintén elengedhetetlenül szükséges anyag -, de igaz ez a C-vitamin és a vas vagy a D-vitamin és a kalcium kapcsolatára is.

Családalapítás esetén a vitaminnak ezenkívül megfelelően tagoltnak is kell lennie, hiszen az eltérő trimesztereknek eltérő a tápanyagigénye is. Ezt pedig a jó várandósvitamin mindenképpen szem előtt kell, hogy tartsa.

A szakember segítsége elengedhetetlen

A PCOS betegség, így annak kezelése mindenképpen szakorvosi segítséget kíván. A tápanyagok pótlásával a folyamatot tudjuk jelentősen lerövidíteni, illetve a szakember munkáját tudjuk nagyban segíteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Azt is szem előtt kell tartani, hogy a megfelelő készítmény nem helyettesíti az egészséges étkezést és a mozgást, hanem kiegészítheti, kiteljesítheti azt.

Immunerősítő, segíti az emésztést, és szépíti a bőrt: 10 étel, ami tele van cinkkel

Természetes forrásból a cink jól pótolható, ebben segít a változatos étrend.

Immunerősítő, segíti az emésztést, és szépíti a bőrt: 10 étel, ami tele van cinkkel

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük