Segít a fogamzásgátló PCOS esetén? Ez az endokrinológus véleménye

Korunk egyik népbetegsége a PCOS, azaz a policisztás ovárium - petefészek - szindróma.

cover-fogamzasgatlo-ok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Fokozott szőrösödés, elhízás, pattanások - ezek mind a PCOS tünetei lehetnek, melyek, valljuk be, igencsak aláássák az ember önbizalmát.

Bár a panaszok oki terápiájához a diéta, mozgás, gyógyszer trió tartozik, ha valaki nem szeretne a közeljövőben gyermeket, az a tünetek enyhítésére fogamzásgátlót is szedhet. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt a témáról.

Bajusz, szakáll nőknél? PCOS is okozhatja!

Szinte mindenki találkozott már olyan nővel, akinek hosszú, sötét szőrszálak nőttek az áll-, illetve a bajuszterületén. Ezt leggyakrabban korunk egyik népbetegsége, az inzulinrezisztencia/PCOS okozza. Az állapot során ugyanis túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok, aminek hatására a nőknél férfias jegyek jelenhetnek meg. Ilyenek például a bajusz/szakáll területén növő erős szőrszálak, a bőr zsírosodása, a pattanások megjelenése, a hasi elhízás, az androgén típusú hajhullás.

szoveg-pattanas-szoveg

Éppen ezért, ha valaki ilyen tüneteket tapasztal - amihez jöhet még meddőség, menstruációs zavar -, érdemes OGTT vizsgálattal ellenőriztetnie glükóz- és inzulinszintjét is - 0, 60, 120 perceset -, ahol kiderülhet, fennáll-e a szénhidrátháztartás problémája, valamint érdemes megvizsgálni az FSH/LH mennyiségét is - normál esetben ezek egyensúlyban vannak.

A fogamzásgátló elnyomja a tüneteket

Amennyiben valaki nem szeretne a közeljövőben gyermeket, és kínozzák a kellemetlen tünetek, úgy az érintett fogamzásgátlót szedhet a tünetek csökkentése érdekében. Az antibébi tabletták ugyanis elnyomják a panaszokat - ezért van az, hogy a PCOS gyakran a gyógyszer abbahagyása után derül ki. Ennek hátterében az áll, hogy a tabletták ideiglenesen helyreállítják a hormonális egyensúlyt ösztrogén- és progeszterontartalmuknál fogva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ne csak a tüneteket szüntesd meg, hanem a PCOS-t is!

Bár a tünetek megszűnése fél siker, a gyógyuláshoz kevés azokat elnyomni, oki terápiára van szükség. Ha az illető a későbbiekben gyermeket szeretne, akkor a PCOS miatt meddőség alakulhat ki, ráadásul a hátterében álló inzulinrezisztencia megfelelő kezelés nélkül 2-es típusú cukorbetegségbe mehet át. Hogy az alapprobléma megszűnjön, nagyon fontos első körben a testsúly optimalizálása személyre szabott diétával és rendszeres testmozgással.

Mivel a PCOS gyakran inzulinrezisztencia következménye, a betegnek cukorbeteg-diétát kell követnie, melynek fő pillére az alacsony és magas glikémiás indexű szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása, a finomított pékáruk és a fehér cukor elhagyása, valamint a maximalizált CH- és kalóriabevitel. Amennyiben a szakorvos jónak látja, úgy gyógyszeres támogatás is indokolt lehet.

A PCOS bőrtünetei

Az egyik leggyakrabban előforduló női betegség bőrtüneteit könnyen össze lehet téveszteni más problémákkal.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük