Segít a fogamzásgátló PCOS esetén? Ez az endokrinológus véleménye
Korunk egyik népbetegsége a PCOS, azaz a policisztás ovárium - petefészek - szindróma.

cover-fogamzasgatlo-ok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Fokozott szőrösödés, elhízás, pattanások - ezek mind a PCOS tünetei lehetnek, melyek, valljuk be, igencsak aláássák az ember önbizalmát.

Bár a panaszok oki terápiájához a diéta, mozgás, gyógyszer trió tartozik, ha valaki nem szeretne a közeljövőben gyermeket, az a tünetek enyhítésére fogamzásgátlót is szedhet. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa beszélt a témáról.

Bajusz, szakáll nőknél? PCOS is okozhatja!

Szinte mindenki találkozott már olyan nővel, akinek hosszú, sötét szőrszálak nőttek az áll-, illetve a bajuszterületén. Ezt leggyakrabban korunk egyik népbetegsége, az inzulinrezisztencia/PCOS okozza. Az állapot során ugyanis túlsúlyba kerülnek a férfi nemi hormonok, aminek hatására a nőknél férfias jegyek jelenhetnek meg. Ilyenek például a bajusz/szakáll területén növő erős szőrszálak, a bőr zsírosodása, a pattanások megjelenése, a hasi elhízás, az androgén típusú hajhullás.

szoveg-pattanas-szoveg

Éppen ezért, ha valaki ilyen tüneteket tapasztal - amihez jöhet még meddőség, menstruációs zavar -, érdemes OGTT vizsgálattal ellenőriztetnie glükóz- és inzulinszintjét is - 0, 60, 120 perceset -, ahol kiderülhet, fennáll-e a szénhidrátháztartás problémája, valamint érdemes megvizsgálni az FSH/LH mennyiségét is - normál esetben ezek egyensúlyban vannak.

A fogamzásgátló elnyomja a tüneteket

Amennyiben valaki nem szeretne a közeljövőben gyermeket, és kínozzák a kellemetlen tünetek, úgy az érintett fogamzásgátlót szedhet a tünetek csökkentése érdekében. Az antibébi tabletták ugyanis elnyomják a panaszokat - ezért van az, hogy a PCOS gyakran a gyógyszer abbahagyása után derül ki. Ennek hátterében az áll, hogy a tabletták ideiglenesen helyreállítják a hormonális egyensúlyt ösztrogén- és progeszterontartalmuknál fogva.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ne csak a tüneteket szüntesd meg, hanem a PCOS-t is!

Bár a tünetek megszűnése fél siker, a gyógyuláshoz kevés azokat elnyomni, oki terápiára van szükség. Ha az illető a későbbiekben gyermeket szeretne, akkor a PCOS miatt meddőség alakulhat ki, ráadásul a hátterében álló inzulinrezisztencia megfelelő kezelés nélkül 2-es típusú cukorbetegségbe mehet át. Hogy az alapprobléma megszűnjön, nagyon fontos első körben a testsúly optimalizálása személyre szabott diétával és rendszeres testmozgással.

Mivel a PCOS gyakran inzulinrezisztencia következménye, a betegnek cukorbeteg-diétát kell követnie, melynek fő pillére az alacsony és magas glikémiás indexű szénhidrátok megfelelő napszaki elosztása, a finomított pékáruk és a fehér cukor elhagyása, valamint a maximalizált CH- és kalóriabevitel. Amennyiben a szakorvos jónak látja, úgy gyógyszeres támogatás is indokolt lehet.

A PCOS bőrtünetei

Az egyik leggyakrabban előforduló női betegség bőrtüneteit könnyen össze lehet téveszteni más problémákkal.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük