Így kell értelmezni a méhnyakrákszűrés leletét: nem biztos, hogy daganat
P1, P2, P3 vagy épp P0? Elmondjuk, melyik mit jelent, és mi az, ami még nem jelez bajt.

orvos-tablet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A méhnyakrák lassan kialakuló, progresszív betegség, több rákmegelőző állapoton keresztül jön létre, éppen ezért fontos az időben elvégzett vizsgálat, a pontos diagnózis, mely meghatározza a további teendőket.

Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyászati daganatokkal foglalkozó orvosa mondta el a legfontosabb tudnivalókat. 

Szűrhető daganat

A méhnyakrák a mellrák után a második leggyakoribb nemi szervi daganattípus nőknél. A méhnyak -cervix uteri - kórosan megváltozott sejtjeinek folyamatos szaporodása a méhnyakrák, amelynek kialakulásáig hosszú idő, akár 10-15 év is eltelhet. A rákot megelőző méhnyakelváltozások általában nem okoznak tüneteket, idővel azonban egyre kórosabbá válnak a sejtek, felfedezés, kezelés hiányában kifejlődik a daganat.

nőgyógyászati vizsgálat

Továbbterjedve a méhnyak támasztószöveteibe is behatolnak, és áttéteket képezhetnek. Hazánkban évente közel 1300 új esetet fedeznek fel, sajnos sokszor előrehaladott állapotban. Nagyon fontos a rendszeres, évenkénti szűrővizsgálaton való részvétel, melynek során lehetőség van HPV-meghatározásra és nőgyógyászati citológiai vizsgálatra, a méhnyakkenet levételére - PAP-teszt -, melyet a méhnyakból származó kóros vagy potenciálisan kóros sejtek kimutatására használnak.

Nem biztos, hogy daganat!

A kapott eredmény értékeléséhez jellemzően a P-skálát használják, melynek öt szintjét különböztetik meg.

  • P0: nem értékelhető.
  • P1 és P2: nem merül fel a tumor gyanúja.
  • P3: egyszerűen kezelhető állapotot vagy abnormális sejtosztódást jelent, esetenként felmerül a tumor gyanúja.
  • P4: már nagymértékben jelen vannak a kóros sejtek, erős a gyanú a tumorra!
  • P5: minden jel tumorra utal!

Kiegészítve/helyette az úgynevezett Bethesda-féle SIL osztályozás a megfelelő: LSIL: CIN I; HSIL/nagyfokú SIL, azaz High Grade SIL: CIN II., CIN III., CIN IV. vagy CIS.

  • LSIL-HSIL: kóros sejtek jelenléte, ismételt diagnosztika, szövettani mintavétel, majd kezelés szükséges!
  • CIS: daganatos elváltozást jelent, nagyon fontos a további teendő!

Az időben diagnosztizált betegség megfelelő kezeléssel a legtöbb esetben gyógyítható!

Amennyiben P4 vagy P5/vagy újabban HSIL - súlyos fokú hámsejteltérés -, CIS szerepel a leleten, további vizsgálatok következnek: méhnyak kúp alakú kimetszése - LEEP -, szövettani mintavétel, képalkotó vizsgálat - ultrahang, MRI. Fontos tudni, hogy egyetlen kóros citológiai eredmény nem biztos, hogy daganatra utal, ezért fontos az ismételt vizsgálat. 

A cikk az ajánló után folytatódik

LEEP 

Az úgynevezett Loop-konizáció - LEEP - egy kisebb nőgyógyászati műtét, melynek során rövid narkózisban eltávolítják a méhnyak kóros területét, további műtét legtöbbször nem szükséges. Szükség lehet újbóli beavatkozásra is - rekonizáció. Amennyiben maradéktalanul sikerült eltávolítani a problémás részt, háromhavonta kontrollcitológia javasolt, majd egy év után folytatódik az éves rákszűrés - mondja dr. Hernádi Balázs nőgyógyász. Előrehaladott stádiumban a méh eltávolítása -hysterectomia - és esetenként a környéki nyirokcsomók eltávolítása is szükséges, szóba jöhet sugárkezelés vagy kemoterápia, valamint a kettő kombinációja. A rendszeres nőgyógyászati szűrés, oltás és kontroll a legjobb lehetőség a méhnyakrák korai felismerésére, időbeni kezelésére! - hangsúlyozza a Nőgyógyászati Központ orvosa.

Rákkeltő anyagok

Bár a méhnyakrákot elsősorban vírusfertőzés okozza, a dohányfüstös élet minden más daganattípus kialakulásában szerepet játszik. A Fülöp-szigeteki művész egyedi illusztrációkkal hívja fel a figyelmet a dohányzás következményeire.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük