Az 5 leggyakoribb női nemi szerv betegség

Ismerd meg a leggyakoribb női nemi szerv betegségeket A-tól Z-ig! Első részünkben az első ötöt vesszük sorra.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Méhelőreesés

Legtöbbször azoknál a nőknél fordul elő, akik már többször szültek, különös tekintettel azokra, akik az otthoni szülés mellett döntöttek, vagy gátjuk sérült. A méhelőreesés tulajdonképpen nem jelent mást, minthogy méhszáj, vagy a sérülés mértékétől függően a méh egy része betornyosul a hüvelybe, ezáltal helyi panaszokat okozva.

Honnan ismerheted fel?

A legtöbb beteg elmondása szerint teltség érzetet érez a hüvelyében, különösen vizelet ürítéskor, vagy nehezebb tárgy megemelésekor.

Olyan érzés, mintha valami folyamatosan ki akarna esni a hüvelyből. Zavaró, vagy olykor akár fájó is lehet nemi érintkezéskor és akadályozhat a hosszú távú, szabad járásban is.

Hogyan kezelhető?

A méhelőeresés műtéti úton gyógyítható, sőt tulajdonképpen gyógyítandó. A műtét gyors, fájdalommentes, viszont teljes panaszmentességet eredményez. Bizonyos esetekben azonban intimtornával is korrigálható.

Női kankó

A kankót, vagy trippert a gonokokusz nevű baktérium okozza, mely elsősorban nemi úton terjed. A fertőzés tünetei jellemzően a fertőzés bekövetkezte után három nappal jelentkeznek:

  • Híg, sárgás, bő váladék ürül a hüvelyből.
  • Égő, viszkető érzés a hüvelybemenet és környéke körül.
  • Sokszor gyakori vizelési ingert is kivált.

Miért veszélyes a kankó?

A kankót azonnal antibiotikumos kezeléssel kell kezelni, mert hosszú távon gyulladást okozhat a méhben, a petevezetékekben, mellyel akár maradandó károsodást is okozhat. Néhány évtizede még a meddőség első számú kiváltó oka a kezeletlen kankó volt.

Vérzési rendellenességek

A havi vérzés minden nőnél mutathat kisebb-nagyobb ingadozást. Ha tehát nem tartja be a 28 napos ciklusokat egészen pontosan, hanem panaszmentesen késik néhány napot, az teljesen normális és nem kell különösebben törődnöd vele. Vannak azonban olyan panaszok is, melyek már akár orvosi kezelést is igényelhetnek. Általában ezek a vérzés mennyiségében jelentkeznek, illetve a ciklus alatti csillapíthatatlan fájdalomban merülnek ki. Ilyenkor érdemes nőgyógyászhoz fordulnod, hiszen a feltűnő vérzési zavarok jelezhetnek valamilyen gyulladásos betegséget, méhen kívüli terhességet, vagy jó-, és rosszindulatú daganatos betegségeket is. Természetesen a háttérben sokszor hormonális zavar áll.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fejlődési rendellenességek

A fejlődési rendellenességekre mindig az első vérzés jelentős késése hívja fel a figyelmet. Ilyenkor tehát nem szabad legyinteni azzal, hogy csak biztosan későn érő típus vagyok, hanem igenis fel kell keresni egy szakorvost, mert az első menstruáció akár években számolható késése nagyon komoly rendellenes fejlődést is takarhat.

Méh-, petevezeték- és petefészek gyulladás

Az esetekben nagy részében alulró, a hüvelyen keresztül felszállt fertőző kórokozók, vagy felfázás okozza ezeket a betegségeket. A belső nemi szervek heveny gyulladása enyhe lázzal és alhasi fájdalommal jár. Minden esetben gyors és hatékony orvosi segítséget igényel. Az idült gyulladás – különösen a menstruáció időszakában – okoz fájdalmat és hőemelkedést. A szakorvosi vizsgálat azonban pontosan meghatározza annak helyét és kezelési módját.

Ezt is szeretjük