Pajzsmirigy-túlműködés jele lehet, ha nem sikerül hízni: ezek az árulkodó tünetek
Akadnak olyanok, akiket vékony alakjuk zavar, és szeretnének hízni, de egyszerűen nem képesek rá.

pajzsmirigy fogyás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbb ember örökös harcot vív a felesleges kilókkal, hiszen a túlsúly nemcsak esztétikai probléma, de komoly egészségkárosító hatással is bír. Bár sokan irigylik őket, ám jócskán vannak olyanok is, akiket zavar a vékony alkatuk, és mindent megtennének azért, hogy legyen rajtuk egészséges mennyiségű zsírréteg.

Dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája felhívja a figyelmet arra, amennyiben ezt nem sikerül elérni, úgy érdemes megvizsgáltatni a pajzsmirigyet, ugyanis annak fokozott hormontermelése könnyen okoz fogyást, hízásra való képtelenséget. 

Ne gyorsételekkel és süteményekkel próbálj hízni

Amennyiben valaki hízni szeretne, gyakran olyan tanácsokat kap a környezetétől, hogy egyen óriási mennyiségeket, gyorsételeket, édességeket, ne sajnálja magától a nassolnivalókat, és egyen mindazt, melyek a diétázók számára tiltottak. Ez azonban igen rossz tanács, hiszen az egészségtelen étrenddel nem feltétlen jut komolyabb eredményre az ember, ráadásul ezek egészségkárosító hatása ugyanúgy vonatkozik a vékonyabbakra is. 

GettyImages-1148339803

Amennyiben valaki nem tud hízni, először is érdemes alaposabban megvizsgálni az étrendjét - akár dietetikus segítségével. Hiszen könnyen lehet, hogy nem is a mennyiségekkel, hanem a minőséggel van probléma, és más típusú ételekre van szükség. Emellett érdemes rendszeres testmozgást is beiktatni, hiszen az nemcsak az izomépítésben segít, hanem az éhségérzet növelésében is, így sportolásra ugyanúgy szükség van - egészséges - hízás, mint fogyás esetében.

Pajzsmirigy-túlműködés is okozhatja

- Amennyiben megfelelő étrenddel sem sikerül pár kilót felszednie, úgy érdemes ellenőriztetni a pajzsmirigy funkcióit, ugyanis a szerv túlműködésének egyik jellegzetes tünete a fogyás, a hízásra való képtelenség. Ennek oka, hogy pajzsmirigy-túlműködés esetén az anyagcsere felgyorsul, az emésztés fokozódik, az illető hasmenéstől, gyakori székeléstől is szenvedhet - ezek mind kihatnak a testsúlyra is - mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy-specialistája.

A cikk az ajánló után folytatódik

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A pajzsmirigy-túlműködést vérvétellel igazolják (TSH-, T3-, T4-értékeket ellenőrzik), majd szükséges a mirigy ultrahangos vizsgálata is, ahol láthatóak az esetleges eltérések, mint göbök, strúma, gyulladás. Érdemes továbbá a TRAK, az ATPO szintjét is ellenőrizni, mivel magas értéke autoimmun betegségre utal, valamint az orvos izotópos vizsgálatot is elrendelhet.

A pajzsmirigy-túlműködés lehetséges okai

  • Autoimmun betegség, Graves-Basedow-kór,
  • túl sok jód,
  • pajzsmirigygyulladás, szülés után is,
  • agyalapi mirigy zavara,
  • strúma.
GettyImages-1132286410

A pajzsmirigy-túlműködés kezelése elsősorban gyógyszeres, de izotópos kezelés is szükséges lehet. Strúma, többszörös/nagyobb méretű göbök esetén az is előfordulhat, hogy műtéti megoldás jön számításba, melynek során eltávolítják a pajzsmirigy egy részét - ilyenkor a beteg élete végéig hormonpótlásban részesülhet.

10 étel, ami védi a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigy betegsége esetén az orvosi kezelés elsődleges fontosságú, ám az életmódváltás szerepe is nélkülözhetetlen a hormontermelés helyreállítása és a tünetek enyhítése érdekében.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük