Joghurttal indítod a napod? Nem tesz jót az emésztésednek: elmondjuk, mikor fogyaszd
A legjobb tulajdonsága veszik oda, ha reggelire joghurtot eszel.
Sokak fejében él egy kép az egészséges, teljes értékű reggeliről, joghurtot éhgyomorra enni azonban nem túl szerencsés.
A reggeli étkezés az egyik, ha nem a legfontosabb eleme a napnak. Ezért okosan kell megválasztani, mit veszel először magadhoz, hiszen ez alapozza meg a délelőtti teljesítményedhez szükséges energiát. Ugyanakkor vannak olyan élelmiszerek, melyeket nem ajánlott éhgyomorra fogyasztani. Ilyen a joghurt és a többi fermentált tejtermék. Ha éhgyomorra eszel joghurtot, a gyomorsav elpusztítja a tejsavbaktériumokat, ezáltal a tejtermék elveszíti legjobb tulajdonságát. Fogyaszd inkább a reggeli végén!
Élőflórás vagy probiotikus?
Az élőflóra annyit jelent, hogy meghatározott jótékony baktériumok - bifidobaktérium, lactobacillus - vannak jelen a joghurtban. Az élőflórás joghurtok tejcukortartalma némileg kisebb, mint az utóhőkezeléssel tartósított élelmiszereké. Ez annyit tesz, hogy a joghurtot a tejüzemben pasztőrözik, minek során inaktiválják a savanyításért felelős tejsavbaktériumokat.
A hosszabb lejárati idővel ellátott joghurt a magas fokú hőkezelés hatására elveszíti jótékony baktériumainak egy részét, ezért címkéjén a gyártók nem tüntethetik fel az élőflórás jelzőt, noha ettől függetlenül marad némi élőflóra-tartalma.
Az úgynevezett probiotikus joghurtok az élőflórás készítményeknél is kevesebb tejcukrot tartalmaznak, ezen mikroorganizmusok tejcukorbontó képessége ugyanis meghaladja a normál fajokét, így felhasználásukkal még kedvezőbb összetételű joghurt készülhet. A probiotikumok voltaképp az emberi bélrendszerben is fellelhető baktériumok.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A probiotikus címke abban az esetben kerülhet a joghurtos dobozra, ha bevizsgáltan 106/gramm csíraszámmennyiségben tartalmazza ezeket a jótékony baktériumokat. Erre a Magyar Élelmiszerkönyv kötelezi a gyártókat.
Az élőflórás táplálékok jelentősége
A bélrendszerben csaknem ezerfajta mikroorganizmus élhet, melyek közül harminc-negyven baktériumfaj nélkülözhetetlen az emésztési folyamatok megfelelő működéséhez, valamint a szervezet immunvédelméhez.
A joghurt előállítása során az előkészített tejet beoltják a megfelelő mikroorganizmusokkal, melyek a tejsav termelése közben lebontják a tej laktóztartalmának egy részét. A maradék tejcukor mennyisége attól függ, milyen mikroorganizmus-törzsekkel végezték a fermentációt.
10-szer több kalcium van benne, mint a tejben: isteni finom csonterősítő ételek
Nézegess képeket!
ElolvasomOLVASD EL EZT IS!
- gyomorfekély
- reflux