Le ne szedd a narancs fehér hártyáját! Így támogatja a szervezeted egészségét

A narancs fehér része tele van értékes tápanyagokkal, nem érdemes eltávolítani.

GettyImages-158926429

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyümölcsfogyasztók két táborra oszthatók aszerint, hogy mennyire pucolják meg, vágják fel a finomságokat. A narancs esetében például többen még a vékony fehér hártyától is megszabadulnak. 

A fehér részek valóban kicsit kesernyésebbek, mint maga a gyümölcshús, ugyanakkor nem éri meg aprólékosan leszedegetni, majd a kukába dobni őket, hiszen tele vannak a szervezet számára hasznos tápanyagokkal. 

Ilyen egészséges a narancs fehér hártyája

Az őszi-téli hónapokban, amikor kisebb a gyümölcsválaszték, a citrusfélék jócskán felértékelődnek. A narancs különösen fontos immuntámogató C-vitamin-forrás ilyenkor. Az viszont, hogy az elfogyasztásával mennyi hasznos tápanyagot juttat be az ember a szervezetébe, nagyban függ attól, hogy milyen mértékig pucolja meg. Vannak, akik megpróbálják teljesen eltávolítani a héj belső, fehér részét is, pedig ez a kicsit kesernyés alkotóelem kifejezetten értékes, érdemes lehet tehát vele együtt enni a gyümölcsöt. 

Az egyes gerezdeket elválasztó hártya, valamint a gyümölcsöt borító belső, fehér héj rostokban gazdag, ha eltávolításra kerül, a gyümölcs rosttartalma mintegy 30 százalékkal csökken. Vízben oldható rost, pektin található benne, ami egyebek mellett az erek és a szív védelmében játszik fontos szerepet. Jó hatással van a szénhidrát- és a zsíranyagcserére is, csökkentheti a koleszterinszintet, segíthet a vércukorszint stabilizálásában, támogatja az emésztést. 

A fehér rész gazdag vitaminokban, A- és B-vitaminokat tartalmaz, illetve megközelítőleg annyi C-vitamint, mint amennyit a gyümölcs húsa. Így aztán hozzájárul a bőr és a látás egészségének megőrzéséhez, valamint az immunrendszer hatékony működéséhez. Utóbbit a benne található erős antioxidáns hatású flavonoidok is támogatják. A flavonoidok védenek szabad gyökök sejtkárosító hatása ellen, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságúak. A citrus bioflavonoidok különösen értékesek a szív- és érrendszer számára, javíthatják az inzulinérzékenységet és a glükóztoleranciát is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amennyiben tehát minél jobban ki szeretnéd használni a narancs áldásos egészségügyi hatásait, próbáld úgy megpucolni a gyümölcsöt, hogy minél több maradjon rajta a belső, fehér héjból, illetve hártyából is. Ilyenkor különösen jól jön a szervezetnek az extra támogatás!

A legtöbben kidobják, pedig ehető és egészséges

A zöldségek ideális esetben a táplálkozás alapját jelentik. Mindenkinek megvannak a maga kedvencei, amelyeket a megszokott módokon használ fel. Gyakori, hogy olyan zöldségrészek is a kukában végzik, amelyek egyébként ehetőek, sőt finomak, és hasznos tápanyagokban is bővelkednek.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük