Hőguta vagy napszúrás? Eszméletvesztéssel is járhat, ha nem kezelik időben
A hőség súlyos következményekkel járhat az egészségre nézve.

napallergia-rosszullet-kanikula-napszuras
beauty and style
Top olvasott cikkek

A forró nyári napok számos veszélyt rejtenek magukban: akár nyaralás, akár munka, sport vagy bármilyen elfoglaltság esetén gondoskodni kell a megfelelő védelemről az egészség érdekében.

A kánikula szinte csábítja az embert a vízpartra, ám az egyébként örömteli strandolás ilyenkor sajnos korántsem veszélytelen. A tűző napon töltött órák leggyakoribb veszélyes következménye a napszúrás, de hőguta és hősokk is jelentkezhet.

Napszúrás vagy hőguta?

A nyári egészségügyi panaszok már az első néhány tünetből megkülönböztethetők, a felismerésük pedig akár életet is menthet. A napszúrást például leggyakrabban a fedetlen fejet ért erős napsugárzás váltja ki, és következtében egy helyi, steril, azaz baktérium és vírus nélküli, enyhébb agyhártyagyulladás alakul ki.

A napszúrás során arcpír, fejfájás, hőemelkedés lép fel, melyet gyakran kísér szédülés, émelygés, hányás, gyengeség, ájulás. Rosszullét esetén az érintettet azonnal árnyékos helyre kell vinni, például egy hűvös szobába, hideg vizes borogatással hűtve a fejet, a sok folyadék fogyasztása is ajánlott. Ha az illető továbbra is marad a napon, az akár ájuláshoz is vezethet. Amennyiben az óvintézkedések megtörténtek, néhány nap alatt szövődmények nélkül elmúlnak a tünetek.

Életveszélyes is lehet a hőguta

A hőguta során a hőháztartás felborul, a test túlhevül, az erős izzadás megszűnik, a testhőmérséklet hirtelen 40°C fölé emelkedik. Az első tünet lehet itt is a fejfájás és a hányinger, ám ilyenkor az illető szapora szívritmust is érezhet, felléphetnek légzési nehézségek, izomgörcsök, félrebeszélés, tudatzavar és eszméletvesztés, súlyos esetben a keringés is összeomolhat.

Hőguta bármikor kialakulhat, amikor a szervezet nem tudja kellőképpen lehűteni magát, akár a melegben végzett megerőltető fizikai munka, sportolás miatt, mely során sok folyadékot veszít az ember, de akár egy forró autó vagy bármilyen nem szellőző helyiség is okozhatja a bajt.

Míg a napszúrásnál elegendő az otthoni kezelés a felépüléshez, a hűvös szobában töltött néhány nap alatt elmúlnak a panaszok, a hőguta észlelésénél gyakrabban van orvosi segítségre szükség. Ilyenkor fontos tennivaló a beteg testének fokozatos hűtése hideg borogatással és sok folyadék itatásával. Különösen az idősek, a betegek és a gyermekek veszélyeztetettek, következményeképp sajnos akár hosszú távú szövődmény, agykárosodás is kialakulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hősokk vagy hőkimerülés egy harmadik fogalom, amely nagyon sokban hasonlít a hőgutára, leggyakrabban a kánikulában is nehéz fizikai munkát végzőket vagy kimerítő sportot űzőket, például egy versenyen indulókat érinti.

Többségében a dehidratáltság miatt súlyos szomjúsággal kezdődik, majd gyorsan átmeneti látás- és hallásproblémákhoz is vezethet, de az izzadás következtében sóhiány is felléphet, és izomgörcsök, szapora pulzus jelentkezhet. A hűtés és a folyadékpótlás javít az állapoton, de orvosi segítségre is szükség van.

A nyári bajok megelőzése

Bár a kezelés veszélyhelyzetben életmentő lehet, mindenképp a súlyos állapot megelőzésére kell törekedni. A nagy melegben, különösen az erősen tűző napon nem ajánlott fedetlen fővel tartózkodni, egy világos sapka vagy kalap ilyenkor létfontosságú, azok bevizezése tovább növeli a biztonságot. A rendszeres folyadékpótlás mellett pedig természetesen nem javasolt a napon tartózkodni 11 és 16 óra között, nagy kánikula esetén ez az idő néhány órával még hosszabb is lehet.

Atípusos anyajegyek

A magas UV-sugárzástól is rendkívül fontos a bőr megóvása, különösen akkor, ha az ember testén atípusos anyajegy is található.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük