A rekkenő hőségben sem tilos a mozgás: ha a 7 egyszerű szabályt betartod, nem lesz gond

Ne szerezz napszúrást: a biztonság az első!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyáron végre kitörhet az ember a négy fal közül és kedvére mozoghat a szabadban: a friss levegőn, természetes környezetben űzött sportnál semmi sem hat jobban a testi-lelki egészségre.

Sajnos a kemény edzés a legnagyobb kánikulában nem mondható veszélytelennek, a túlzott megerőltetés még az egészséges szervezetet is megterheli. Éppen ezért a D24 összegyűjtött néhány apró szabályt, melyek betartásával biztonságosan maradhatsz formában.

Változatos mozgás

Az eddig megszokott mozgásformák - edzőtermi edzések és beltéri csapatsportok - helyett válassz ebben a rövid időszakban az évszaknak megfelelő, szabadtéri sportot. Temérdek nagyszerű lehetőséged van: rendszeresen úszhatsz valamelyik strandon, meditálhatsz tai chi közben a parkban, kipróbálhatod a nyílt edzőparkokat, evezhetsz a folyón, vagy éppen biciklizhetsz, túrázhatsz a közeli erdőkben. Az útvonalakat, helyszíneket tekintve is törekedj a változatosságra!

Kelj korán!

Sportolni, mozogni a tűző napon nemcsak nagyon kimerítő, hanem egyenesen veszélyes is. Mindenképpen egy hűvösebb napszakot válassz, nem rossz az este sem, de még jobb a reggel: ekkor még kipihenten vághatsz bele a kalandba, a korai sport pedig egész napra biztosítja a jó közérzetet, frissességet.

Lezser öltözet

A napsugarakat visszatükröző, világos színű, könnyű felszerelésben vágj bele a nyári mozgásba. Nagyon jó választás az izzadságot elvezető, gyorsan száradó technikai ruházat. A nap ellen is védekezz, az izzadás miatt lehetőleg vízálló naptejjel.

Ha mégis leégnél, a gyógyulásig ne sportolj, hiszen a sérült bőrfelület - amellett hogy nagyon fáj - nem tud megfelelően párologtatni, azaz a mozgás közbeni hűtésről gondoskodni.

Kisebb célok

Nem csak a meleg, hanem a pára is új kihívások elé állítja a szervezetet, ezért időt kell hagyni az akklimatizálódásra. A szakértők szerint a legjobb, ha az ember tudatosan csökkenti - akár 70 százalékkal is - a korábbi eredményeire alapozott elvárásait és folyamatosan, alkalomról-alkalomra emeli a teljesítményét.

Folyadék, folyadék, folyadék 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a folyadékháztartás egyensúlyban tartása nyáron elengedhetetlen. Már az edzés előtt akár 1-2 órával el kell kezdeni a hidratálást minimum fél liter folyadékkal, ha pedig legalább egy óra mozgást tervez valaki, akkor nem elég a víz: ebben az esetben sportoláshoz megfelelő, energiadúsabb, plusz vitaminokat tartalmazó italt érdemes választani.

Külsőleg is kell a folyadék

A nyári mozgás közben a külső frissítés miatt is legyen nálunk egy palack víz. Túlhevüléskor nagyon fontos az azonnali hűsítés: permetezz magadra vizet és akár tartsd nedvesen a fejedet is!

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Amikor pedig vége az edzésnek, kötelező újra valamilyen innivaló után nézni, a dehidratáltság ugyanis nagyon erősen rontja a regenerációt is. Ha biztosan szeretnéd elkerülni az izomlázat, mindenképpen gondoskodj valamilyen C-vitamin-tartalmú italról!

Kellenek a szénhidrátok

Az izmok regenerálódást egyébként az is segíti, ha egy megerőltetőbb mozgásforma körülbelül 10 percben valamilyen könnyebb levezetéssel végződik. Ilyenkor ugyanis az oxigénszegény vér visszakering a szívbe, és újratöltődve segíti a kimerült izmok helyreállítását.

Szintén hasznos, ha az edzés után azonnal gyors felszívódású szénhidrátot fogyasztasz, például néhány falat szárított gyümölcs formájában. Nyugodtan megteheted, a gyors szénhidrát az izmok kiürült tápanyagraktárait fogja feltölteni, és nem az úszóguminak kedvez.

Ezt is szeretjük