Pálmafás vízpart és puha homok: hihetetlen, de ez Magyarországon van

Új minőség a fővárosi strandkultúrában.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hamarosan ott tartunk, hogy Budapestet a tengerpartjáról is emlegetni fogják, pedig nincs is tengere. De partja lesz, vagyis már van is, a főváros északi határától mindössze három kilométerre. Úgy hívják, Lupa-tó, és május 26-tól nyitva van.

Ki gondolta volna 25 évvel ezelőtt, hogy Budapesten lesz Európa legjobb nagyfesztiválja? Ki sejtette volna tíz évvel ezelőtt, hogy nemsokára Budapesten Michelin-csillagos éttermek csalogatják a kulinária szerelmeseit? Azt, hogy a magyar főváros ma már a nemzetközi fesztivál- és gasztrotérképen is egy fontos úti cél, javarészt annak köszönhetjük, hogy volt, aki mert nagyot álmodni.

Budapest tengerpartja

Úgy tűnik, Gerendai Károly most megint nagy fába vágta a fejszéjét. Elhatározta, hogy az illegális fürdőhelyként számon tartott egykori sóderbánya után visszamaradt bányatóból, a Lupa-tóból egy Európában egyedülálló strand- és sportparadicsomot hoz létre. Ha nem Gerendairól lenne szó, valószínűleg sokan rálegyintenénk, mert hangzatos ígéretekből ebben az országban különösen sokat lehet hallani, de neki mindig volt egy erős víziója, amihez ragaszkodott, megtalálta a megfelelő embereket hozzá, és megvalósította az álmát, nem is akárhogy, amint ez egy maximalistától elvárható.

A Szentendre felé, Budakalásznál, a 11-es főút jobb oldalán található, méreteiben egyedülálló Lupa-tavat eddig is kristálytiszta vize és türkizkék színe miatt kedvelték, akik a tiltás ellenére lejártak oda, vállalva a nomád körülményeket és a veszélyeket. Azóta - a vízminőség kivételével - szinte minden megváltozott. Egy rövid tavalyi próbaüzem után ugyanis hatalmas beruházással tették komfortossá és biztonságossá a területet a fürödni és sportolni vágyók számára.

- Budapest egy olyan fürdőváros, ami termálvizekben ugyan rendkívül gazdag, de sajnos nincs természetes vízpartú fürdőhelye - mondta. - Ez a hatalmas, fehér homokos és türkizkék vizű tó az új szolgáltatásaival, változatos sport- és gasztronómiai kínálatával, egyedi strandbútorzatával a világ legszebb tengerpartjaival is versenyre kel.

A Lupa-tó kínálata a sport és a gasztronómia terén egyaránt rendkívül látványos lesz. Itt található az ország legnagyobb vízi kalandparkja, a régió legmenőbb búvárcentruma, sőt, a közép-európai régió legnagyobb wakeboard-komplexuma is itt épül fel. Emellett hagyományos és extrém vízi sportágak a különböző evezősöktől a vitorlázásig, a SUP-tól a szörfig szintén elérhetőek lesznek.

A parton pedig a strandsportok szerelmeseit strandfoci-, strandröplabda-, strandkézipályák várják, de itt debütál egy új strandsport, a beach-tenisz is. Aki pedig kevésbé szeret a homokban sportolni, azt műfüves focipályával csalogatják. A szervezők ugyan a benzinmotoros vízi sportoktól óvják a strandolókat és a víz minőségét, de azért lesznek elektromos meghajtású kishajók és flyboard is, ahol egy vízsugár repteti a magasba a bátor vállalkozókat. Sőt, lesz blob, a hatalmas, felfújható párna, amire egy toronyból ráugorva akár több méter magasba repülhetünk a víz fölé.

Nézd meg képeken a strandot!

A Lupa-tó első körben kiépített partszakaszait - többféle célcsoport igényeit kiszolgálandó - két részre osztották, különböző jegyárakkal és az árakhoz illeszkedő szolgáltatásokkal biztosítva a vendégek kikapcsolódását. A tó egy kisebb részén lesz a hagyományos Lupa Strand azoknak, akik inkább árérzékenyek, és csak a klasszikus strandolásélményre vágynak. Itt az idei bevezető áron még a teljes árú, felnőtt napijegy is csak 1000 forint lesz.

A terület nagyobbik részén pedig a Lupa Prémium Beach üzemel majd, ami egy átlagos budapesti strandbelépő áránál ugyan nem lesz drágább - 3000 forint a felnőtt-, teljes árú jegy -, azonban lényegesen jobb körülményekkel és a szolgáltatások sokkal szélesebb körével csábítja vendégeket a tóhoz. Aki pedig még ennél is exkluzívabb szolgáltatásra vágyik, az VIP-jegyet válthat, amihez már baldachinos napágy és VIP-parkoló is jár, vagy akár a prémium strandon belül egy privát partszakaszt is bérelhet, saját személyzettel.

A prémium részen különösen erős lesz a gasztronómiai kínálat: míg a Lupa Strandon a hagyományos strandbüfék adják a kínálatot, a Lupa Prémium Beachen felépülő gasztrosétányon egyszerre lesznek megtalálhatóak a tipikus strandételek és a különlegesebb fogások, amikért akár külön is érdemes ebédre vagy vacsorára kilátogatni. Lesz itt minden, a főtt kukoricától a lángoson át a fagyiig vagy a palacsintáig, csak persze kiváló minőségben.

A halastól a fish and chips vagy a hekk mellé remélhetünk akár szofisztikáltabb fogásokat is, ahogy a kézműves hamburgeres vagy az olasz tésztákat és pizzákat árusító kereskedő sem egy a sok közül, hanem az ország legjobbjait hívták meg. A gasztrosétányon túl vízparti bárok és beach-klubok színesítik a vendéglátás kínálatát, de akinek még ez sem elég, az a legmagasabb igényeket is biztosan kielégítő Costes Beach Clubban fogyaszthat el éttermi fogásokat a koktélja mellé.

Bár a terület hatalmas, és a Lupa-tó körül nincsenek lakók, a közeli településekkel való békés egymás mellett élés jegyében itt nem lesznek hangos koncertek, fesztiválok. Azonban kisebb, hangulatos eseményeknek, esküvőknek, baráti összejöveteleknek, céges partiknak ideális teret biztosít a helyszín. Mivel a gyerekes családok fontos részét képezik a tervezett látogatóközönségnek, a Lupa Beachen belül egyedi, ide gyártott eszközökből álló, hangulatos játszótér, valamint mellette egy, a mély víztől elzárt gyerekstrandrész, a Kid's Beach várja a kisebb gyerekkel érkező családokat.

A Lupa-tó május 26-án megnyitotta kapuit. A belépők differenciáltak: kapható felnőtt-, gyerek- és családi jegy, de lesz kifejezetten sportolójegy, és különböző bérletek is vásárolhatóak. Akinek munka után támadna kedve kilátogatni, annak - a délután 5 órától érvényes sunset jeggyel - még olcsóbban lehet majd bejutni. A szervezők gondoltak azokra is, akik csak korzózni szeretnének esténként Budapest tengerpartján, ezért sötétedés után - amikor fürdeni már nem lehet - a kapukat nem zárják be.

Esténként a terület ugyan regisztráció mellett, de már ingyenesen látogatható, és a vendéglátóegységek ilyenkor is várják azokat, akik a vízparton szeretnének koktélozni vagy vacsorázni. Bátran mehetsz autóval, hiszen több, összesen kétezer autó befogadására alkalmas, baráti árakon üzemelő fizetőparkolót alakítottak ki - 180 forint/óra, de maximum napi 1000 forint.

A tó az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút mellett fekszik, így várják a bringával érkezőket is. Aki pedig tömegközlekedne, az HÉV-vel a Budakalász, Lenfonó megállótól sétálhat be körülbelül 15 perc alatt. A Lenfonó megálló és a strand főbejárata között buszjáratot üzemeltetnek a strand nyitvatartási ideje alatt, 200 forint/út/fő áron.

Bár a kezdetek is grandiózusnak ígérkeznek, a mostani fejlesztések valójában még csak az első lépések, hiszen egyelőre a felhasználható területek felét üzemelik be idén. Az igények tükrében jövőre még tovább folytatják a fejlesztéseket. A pontos nyitva tartás, árak és minden más infó pedig ott van a Lupa honlapján, valamint a Facebook-oldalon.

Ezt is szeretjük