Demencia a kánikula idején: erre kell nagyon odafigyelni a betegeknél
A demenciával élő idősek és a róluk gondoskodók számára a kánikula extra körültekintést jelenthet.

nyári idősgondozás
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nagy nyári meleg különösen megterhelő az idős szervezet számára, a feledékenység pedig még veszélyessé is teheti a kánikulát.

Becslések alapján napjainkban 200 ezer magyar szenved Alzheimer-kórban vagy valamilyen, különböző súlyosságú demenciában. 

Idősen a kánikulában

A demens betegek feledékenyek, nem tudnak magukról úgy gondoskodni, mint egy felnőtt ember. A következőkre mindenképpen figyelni kell.

  • Az idős emberek sokszor nem éreznek szomjúságot, és nagyon könnyen kiszáradhatnak a melegben, ezért folyamatosan emlékeztetni kell őket, segíteni az ivásban, illetve lédús gyümölcsökkel kínálni őket. Ha nem szeretik a vizet, akkor gyümölcspürével ízesítve általában elfogadják, de teát ne adjunk, mert vízhajtó hatású. A gyógyszerek közt lehet olyan, ami fokozza a dehidratációt, ezzel pluszban számoljunk. 
  • Idős korban különösen fontos a jó minőségű, természetes anyagból készült ruházat, ami jól szellőzik. A műszálas pólók és otthonkák nem alkalmasak a hőségben, fokozhatják a hőérzetet. A demens betegek sokszor nem megfelelő ruhát választanak, túl melegen öltöznek fel. Emellett figyelni kell arra, hogy ne viseljenek túl szoros ruhadarabokat, például zoknit, mert elszoríthatja az ereket.
demencia nyáron, alzheimer-kór
Fotó: SilviaJansen / Getty Images Hungary
  • Mindenképpen oda kell figyelni arra, hogy a beteg nem sápadt-e, nem izzad-e túlságosan, nem zavartabb-e a megszokottnál. A tünetek utalhatnak hőgutára is, nem szabad annyival elintézni, hogy egy idős ember amúgy is gyenge. 
  • A legnagyobb melegben jobb, ha besötétített, hűvös szobában maradnak, ha mégis a szabadban lennének szívesen, akkor mindenképpen árnyékban legyenek, ajánljunk nekik szalmakalapot, vizes zsebkendőt a nyakra.

Ha tudsz a közeledben élő Alzheimer-kórban szenvedőről, akkor figyelj rá jobban a melegben, kínáld meg vízzel, kérdezd meg, hogy van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Memóriavédő gyógynövények

Az étrenddel és a napi szokásokkal is rengeteget lehet tenni a memória védelme érdekében, de akadnak olyan gyógynövények is, amelyek segítenek fenntartani a szellemi egészséget, így teaként fogyasztva rendszeresen segítik az agy működését.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük