Sokan így diétáznak, pedig lehet, hogy hatástalan: mutatjuk, mit mondanak a kutatók

A napi ötszöri étkezés nem biztos, hogy segíti a fogyást.

etkezes ruhameret

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egyik legelső tanács, amit az ember hall, amikor fogyókúrába kezd, hogy sokszor egyen keveset. Ez a mantra ráadásul kifejezetten logikusnak is tűnik, hiszen a kis adagok miatt kevés kalória jut be a szervezetbe, a sűrű étkezések miatt pedig lassabban éhezik meg az ember. Csakhogy a látszat néha csal.

Sokan úgy gondolják, hogy a sűrű, legalább napi ötszöri étkezés miatt felpörög az emésztés, ezért kell háromóránként enni valamit, csakhogy számtalan tanulmány bizonyítja, hogy ez nem így van.  

Mi áll a mítosz hátterében?

Az elmélet szerint a felpörgő emésztés miatt a tested több kalóriát éget el, és így gyorsabb lesz a fogyás. Az igaz, hogy az emésztéshez és a tápanyagok felhasználásához a test energiát emészt fel. Ez nagyjából 10%-át teszi ki a teljes napi bevitt energiamennyiségnek.

emesztes

A hangsúly a teljes szón van. Azaz az emésztéshez felhasznált energia mennyisége nem függ attól, milyen gyakran eszel, attól függ, összesen mennyi táplálékot veszel magadhoz. Ha napi ötször eszel 400 kalóriát, annak feldolgozásához pontosan ugyanannyi energiára lesz szükség, mint akkor, ha kétszer eszel 1000 kalóriát. Az emésztéshez felhasznált energia 200 kcal lesz mindkét esetben.

Ezt számtalan tanulmány is bebizonyította már, egytől egyig arra jutottak, hogy az étkezések gyakoriságának nincs hatása arra, mennyi kalóriát éget el a szervezet. Vagyis, nem kell kétségbeesni, ha kihagysz egy étkezést. A kutatások azt mutatják, hogy legalább három-négy napnyi koplalásra van szükség ahhoz, hogy elkezdjen lelassulni az emésztésed. Ráadásul pár böjtöléssel foglalkozó tanulmány arra jutott, hogy az első három napban az emésztés kifejezetten fokozódik. Tehát, ha több mint három óra telik el két étkezés között, nem történik semmi katasztrófa, mivel az étel teljes megemésztéséhez öt-hat óra szükséges.

Nemcsak a napi ötszöri étkezés anyagcsere-fokozó hatását cáfolták meg a kutatók, hanem azt is, hogy a gyakori falatozás csökkenti az étvágyat. Az egyik kutatás például három fehérjében gazdag étkezés és hat fehérjében gazdag étkezés viszonyában arra jutott, hogy az egy nap háromszor evő csoport kevésbé volt éhes napközben.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az biztos, hogy a rendszeres étkezés fontos, és nemcsak biológiailag, hanem azért is, mert az étkezések rendszert visznek az ember életébe, de a kihagyott étkezések sem okoznak gondot egészen addig, amíg nem eszel tartósan az alapanyagcsere-értéked alatt.

Mit igyál fogyókúra mellé?

Ha fel szeretnéd pörgetni a fogyásodat, ne csak azt nézd meg, mit eszel, hanem azt is, mit iszol, hiszen a folyadékon keresztül bevitt kalóriák tönkre is tehetik a fogyókúrákat. Olyan innivalókat mutatunk, melyek nemcsak kalóriaszegények, de ugyanakkor felpörgetik az emésztést, és számos egyéb módon is támogatják a súlyvesztést. Ezeket nyugodtan fogyaszthatod a legszigorúbb diéta alatt is.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com.

Ezt is szeretjük