Ennyit kellene minimum mozogni a tudomány szerint - Nem mindenkinek való ugyanannyi edzés

Konkrét iránymutatás készült.

Napi mozgásmennyiség
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Régóta közismert, hogy mozogni kell ahhoz, hogy egészségesek és fittek maradjunk. De vajon mindenkinek ugyanannyi és ugyanolyan típusú mozgás ajánlott? Mi a helyzet a krónikus betegséggel élőkkel? Milyen hatásai vannak a fizikai aktivitásnak a szervezetre? A legfontosabb kérdésekre dr. Jenei Zsigmond Máté, az Életmód Orvosi Központ kardiológusa, belgyógyász válaszolt egy hiteles amerikai ajánlásra hivatkozva. 

Ennyi a napi mozgásmennyiség

Amerikai felmérések szerint a felnőtt- és tinédzserkorú lakosság 80%-a nem végez elég fizikai aktivitást, és Magyarországon sem jobb a helyzet. Holott bizonyítékok támasztják alá, hogy a mozgásnak pozitív testi, szellemi, sőt lelki hozadékai is vannak, amelyek gyakorlatilag nem pótolhatók mással. A konkrét eligazodás végett született meg a Physical Activity Guidelines Advisory Committee Scientific Report 2018, ami tulajdonképpen egy tudományos alapokon nyugvó ajánlás a fizikai aktivitás mennyiségére és minőségére vonatkozóan.

Így tudod kiszámolni a napi kalóriaszükségletedet!

Napi mozgásmennyiség 1
Fotó: Johner Images / Getty Images Hungary

Ebben korosztályok és élethelyzetek szerint csoportosítják a javaslatokat.

 • 3-5 éves kor közt: gyakorlatilag ébrenlétük során szinte egész napi aktivitás ajánlott a gyerekeknek.
 • 6-17 éves kor közt: legalább napi 60 percnyi közepes vagy intenzív testmozgásra van szüksége a fiataloknak.
 • Felnőttkorban: heti 150-300 perc közepes intenzitású vagy 75-150 perc erős intenzitású mozgás szükséges. Ehhez legalább heti két izomfejlesztő edzés ajánlott.
 • Kismamák és frissen szült nők: legalább heti 150 percnyi közepes intenzitású mozgás ajánlott, a nőgyógyász jóváhagyásával.
 • Krónikus betegséggel vagy fogyatékossággal élők: azoknak, akik képesek rá, a felnőtteknek ajánlott mozgásmennyiség az optimális mind az aerob, mind az izomfejlesztő edzések tekintetében.   

A szakértők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy a "több mozgás és kevesebb ülés" kombináció akkor is hasznos, ha nem érjük el az ajánlott mennyiségeket.

Ezért tesz rosszat a testtel a huzamosabb ülés, például az ülőmunka során, kattints ide!

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A mozgásból származó egészségnyereség minden életkorban és élethelyzetben jelentős.

 • A csontok egészségének fejlődése és a testsúly normál értéken tartása 3-5 éves kor közt.
 • Javuló kognitív funkciók 6-13 éves kor között.
 • Csökkenő rizikó a daganatos betegségekre vonatkozóan.
 • Az agy egészséges működésének fenntartása felnőttkorban, beleértve a javuló kognitív funkciót, a csökkenő stressz-szintet és depressziót, az alvás és az életminőség javulását.
 • Idősebbeknél az esésekből származó sérülések kockázatának csökkenése.
 • Kismamáknál a túlzott súlygyarapodás megelőzése, a terhességi diabétesz és a szülés utáni depresszió rizikójának csökkenése.
 • A krónikus betegséggel vagy állapottal élőknél javuló funkciók és életminőség, a bármilyen okból bekövetkező halálozás rizikójának csökkenése.  

A szülés utáni depresszió 10 tünete, amire fel kell figyelni: nem egyszerű fáradtság

Elolvasom

- A megfelelő mozgásformát érdemes úgy kiválasztani, hogy mindennap végezhető legyen, és örömet jelentsen. A fokozatosan bevezetett és jól felépített fizikai aktivitás, amelyet az egészségi állapothoz, célokhoz, lehetőségekhez szabunk, valóságos „csodaszer”, az életmódorvoslás egyik legfontosabb alapeleme - hangsúlyozza dr. Jenei Zsigmond Máté.

Napi mozgásmennyiség 2
Fotó: JGI/Jamie Grill / Getty Images Hungary

- Mindez érvényes a magas vérnyomás kezelésében is, hiszen erős bizonyítékok szólnak amellett, hogy minél több fizikai aktivitás van jelen valakinek az életében, annál kisebb a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Kutatásokban az szerepel, hogy a mozgás minden 10 MET-óra/hét emelkedése 6%-kal csökkenti a magas vérnyomás rizikóját. A MET-koncepció egy egyszerű és praktikus módja a fizikai tevékenységek energiaszükségletének kifejezésére a nyugalmi anyagcseréhez viszonyítva. Leegyszerűsítve minél nagyobb a MET-óra/hét értéke, az annál több mozgásra utal.

Sőt, a pácienseknek jó hír, hogy minél súlyosabb valakinél a magasvérnyomás-betegség, annál jelentősebb csökkenést válthat ki a rendszeres mozgás. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a fizikai aktivitás az egyik legnagyobb szerepű megelőző-gyógyító tevékenység, amelyet meglévő betegségek esetén természetesen mindig szakértővel egyeztetve ajánlatos végezni. 

Ennyi mozgás kell a hosszú élethez hetente - A WHO életkoronkénti ajánlása

Mennyit is kellene mozogni hetente?

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük