A kusza fogsor jelentős lelki problémákhoz vezethet – Így lesznek mindig szépek a fogak
Ma már modern és gyors eljárással is el lehet érni a szép, egyenes fogsort.

fogszabalyozas3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak esetek, amikor a laikus számára is egyértelmű, hogy érdemes felkeresni egy fogszabályozó praxist. Talán még ilyenkor is elsősorban esztétikai okokból indul el a folyamat, de érdemes tisztában lenni vele, hogy az csak az egyik oka a korrekció fontosságának. 

Szerencsére ma már bármilyen jellegű fogászati problémára akadnak korszerű és biztonságos megoldások, az egyik legmodernebb fogszabályozási módszert dr. Vánkos Borbála, a mySmile fogorvosa mutatja be.

A kusza fogsor lelki gondokat is okozhat

A fogak megfelelő helyzete mind testi, mind pszichés szempontból nagy jelentőséggel bír. Ha bármilyen eltérés jelentkezik az optimálishoz képest, akkor az befolyásolhatja a rágást, és általa gyakorlatilag az egész emésztési folyamatot, a hangképzést, a megfelelő szájhigiénia fenntartását. Ha például egy fogtorlódás miatt nem lehet megfelelően tisztítani fogakat, az könnyen fogkőképződéshez, szuvasodáshoz, ínygyulladáshoz vezethet.

fogszabalyozas2
Fotó: AntonioGuillem / Getty Images Hungary

Nem lehet elmenni a lelki tényező mellett sem: sajnos sokan rendezetlen fogsoruk miatt nem akarnak vagy mernek önfeledten mosolyogni, és akár szakmai, akár magánéleti helyzetről legyen szó, általában a visszafogottabb, bátortalanabb viselkedés jellemző rájuk.

Modern korban modern fogszabályzó

Az elmúlt évek során rengeteget fejlődött a fogszabályozás tudománya, így napjainkban sokkal korszerűbb és gyorsabb eljárások állnak rendelkezésre, mint korábban. Ezek egyike az úgynevezett láthatatlan fogszabályozó használata. Mivel kivehető készülékről van szó, nem helyeznek a fogakra zárakat és íveket, ahogy ezt az állandó fogszabályozóknál teszik, így nevéhez hűen tényleg csaknem teljesen észrevehetetlen.

fogszabalyozas1
Fotó: Milan Markovic / Getty Images Hungary

A láthatatlan fogszabályozó kezeléseknél a digitálisan pontosan megtervezett és időzített fogmozgatásokhoz egyénileg készített, kivehető sínek segítik a kívánt eredmény elérését. Megfelelő napi hordás esetén a sínek folyamatosan leadott, lágy erőkkel juttatják a fogakat a megfelelő pozícióba - tájékoztat az eljárásról a szakorvos.

Szép fogak rövid idő alatt

A lágy erőknek köszönhetően a kezelési idő általában jelentősen lerövidül a hagyományos módszerekhez képest. A doktornő hozzátette, hogy a láthatatlan fogszabályozó viselésének időtartama a fogazati eltérés súlyosságától, a páciens együttműködésétől és egyéb, egyénileg mérlegelendő tényezőktől függ. Ezek figyelembevételével a digitális kezelési terv elkészítésekor lehet pontosan meghatározni a szükséges időt, de az átlagos viselési időtartam a fele a hagyományos készülékkel történő kezelés időtartamának.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nagyon fontos, hogy bár az eljárás egyszerűnek tűnik, megfelelő fogászati helyszínt és szakembert érdemes választani a láthatatlan fogszabályozás esetében is. Emellett ajánlott kerülni a hasonló elnevezést használó, ám rendszeres fogorvosi kontrollt nem nyújtó, olcsó megoldásokat, hiszen vagy eredménytelen lesz a kezelés, vagy többet árt az eljárás, mint amennyit használ.

Fogszabályzó előtt és után: ennyit számít a rendezett mosoly

Néhány év fogszabályozás, és átalakul a mosoly.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük