A makrotápanyagok, mint a fehérjék, szénhidrátok és zsírok bevitele mellett könnyen meg lehet feledkezni az olyan nyomelemekről, mint a króm, pedig ez is nagy szerepet játszik a szervezet egészséges működésében.
A krómban gazdag ételek segítséget nyújtanak a szervezetnek a cukor feldolgozásában, így bizonyítottan vércukorszint-stabilizáló hatásuk van. A nyomelem beindítja az inzulinreceptorok működését, hogy a cukor a sejtekbe jutva hasznosulni tudjon, és energiává alakuljon át. A cukorbetegeknél ez a folyamat hiányzik, ezért nő meg a vércukorszintjük drasztikusan egy-egy szénhidrátdús étel fogyasztása után.
A króm hatása
Egy 12 hetes kutatásban PCOS-ben szenvedő nőknél vizsgálták meg a króm hatását, és arra az eredményre jutottak, hogy hatékonyabban fogytak azok a résztvevők, akik krómot tartalmazó táplálékkiegészítőket kaptak, mint a vizsgált csoport másik fele. Szakértők még mindig azon dolgoznak, hogy megértsék a króm hatását a súlycsökkenésben, a diabétesz megelőzésében és a koleszterinszint csökkentésben. De az vitán felül áll, hogy naponta 20-35 mikrogramm krómot ajánlott bevinni a szervezetbe, mely érték a kortól és nemtől függ.

Bármilyen meglepő, a kakaó is tartalmaz krómot, egy evőkanál kakaóporban 12 mikrogramm található, ami nemcsak a fejlődő szervezetnek szükséges, hanem fogyókúrázók számára is kiváló, hiszen serkenti az anyagcsere-működést. Érdemes edzés előtt egy evőkanállal belemerni a fehérjeshake-be a hatékonyság növelésének érdekében.
Fotó: Lew Robertson / Getty Images Hungary

100 gramm sajt, fajtájától függően 50-60 mikrogramm közötti krómtartalommal rendelkezik. A sajtok kitűnő fehérjeforrások is, a vegetáriánus étrendbe is hatékonyan beépíthetőek, segítenek az izmok növekedésének.
Fotó: Getty Images Hungary

A
sörélesztő nem összekeverendő a kenyérélesztővel. Akár vegán étrendben parmezán sajt helyett is fogyasztható, az összes B-vitamint tartalmazza, gazdag fehérjében. Egy evőkanálnyi 3,3 mikrogramm krómot tartalmaz, támogatja az anyagcsere-folyamatokat, és stabilizálja a vércukorszintet.
Fotó: Getty Images Hungary

A tojássárgája is remek krómforrás, egy nagy tyúktojás sárgájában 20-30 mikrogramm króm található, emellett érdemes elfogyasztani mellé a fehérjét is, aminek fehérjetartalma az izmok regenerálódását támogatja, miközben a króm kifejti anyagcsere-serkentő hatását.
Fotó: Getty Images Hungary

A rostokban gazdag bab egy adagja 1-2 mikrogramm krómot tartalmaz, segít a vércukorszint stabilizálásában, és támogatja az emésztési folyamatokat, emellett bizonyítottan serkenti az anyagcserét is.
Fotó: Getty Images Hungary

A
paradicsom és a házi paradicsomlé szintén jó krómforrás, egy darab közepes méretű zöldségben 1 mikrogramm króm van, ami segít a vércukorszint stabilizálásban, és a benne található likopin antioxidáns serkenti az anyagcsere működését is.
Fotó: Getty Images Hungary

Egy közepes méretű banánban 1 mikrogramm króm van. Szénhidráttartalma a nyomelemnek köszönhetően jól hasznosul, és hosszabb teltségérzetet biztosít. Sőt, akár edzés előtt közvetlenül is fogyasztható, magnézium- és káliumtartalma segít az izomgörcsök elkerülésében.
Fotó: Getty Images Hungary

A fehérjében gazdag sült pulykamell 100 grammjában nagyjából 2 mikrogramm található, ami segít a telítettségérzés elérésében azzal, hogy stabilizálja a vércukorszintet. Ugyanennyi pulykasonka már 10 mikrogramm krómot tartalmaz, mégsem javasolják az utóbbi fogyasztását, mert feldolgozott készítmény, és sok nátriumot, sót tartalmaz.
Fotó: Getty Images Hungary

Egyetlen kanál mogyoróvajban 0,6 mikrogramm króm van, ráadásul nemcsak a vércukorszintet stabilizálja, amivel csökken a farkaséhség is, hanem magas fehérjetartalmának köszönhetően táplálja az izmokat is.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek forrása: Getty Images Hungary)