Fogyaszt, csökkenti a koleszterinszintet és a stroke kockázatát: a paradicsom 4 jótékony hatása
A kalóriaszegény paradicsomnak nagyon sok fajtája van, és sokféleképpen használható fel.

GettyImages-513738506
Ez is érdekelhet

Folyton eltapsolja gyermeked a zsebpénzét? Van megoldás! (x)

Hosszabbítsd meg a nyarat SZÉP-kártyával! (x)

Bemutatták a Tháliában a világ leghíresebb krimijét (x)

beauty and style

Természetesen telt ajkak pár perc alatt: mintha feltöltötték volna a szájat »

Magasabbnak tűnhetsz, ha így hordod a hajad: a sztárok nem csak konttyal trükköznek »

A nagymamakardigán az ősz kulcsdarabja: árakkal mutatjuk, honnan szerezheted a legnőiesebb kreációkat »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A nyár slágere a paradicsom, ami lédús, zamatos, édes íze miatt számtalan módon variálható. Kiváló alapja egy könnyed, egyszerű levesnek, isteni salátának, szósznak, de szénhidrátszegény tésztával, hússal is jól kombinálható.

A kalóriaszegény zöldség Dél- és Közép-Amerikából indult hódító útjára, Európában csak a 16. század után vált ismertté, de mára a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga lett. Kezdetben dísznövény volt, az 1870-es években termesztették legelőször hazánkban. 

Miért jó választás a paradicsom?

A napfényben érlelt paradicsom a kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, zamatos íze nem hasonlítható össze a külföldről behozott változattal. A burgonyafélék családjába tartozik, tápanyagai révén számtalan módon hat a szervezetre, és támogatja a fogyást, így mindennap fogyaszthat belőle az ember. 

GettyImages-460758977

A paradicsom rosttartalma magas, 100 grammja 12 grammot tartalmaz, így könnyen eltelíti a gyomrot, csökkentve az étvágyat, de magas víztartalma is tovább fokozza a laktató hatást. Tápanyagai között számos ásványi anyag és vitamin található, mint például B-, C-, E-, K-vitamin, folsav, kálium, magnézium, vas, kalcium és foszfor. A paradicsomban található primer karotenoid, a likopén hatásos antioxidáns, amely gátolja a rákos sejtek kialakulását, valamint védi a méreganyagokat és a felesleges vizet kiválasztó vese működését, így nagy szerepe van a szervezet zavartalan működésben. A likopén adja a zöldség élénkpiros színét, minél pirosabb, annál jobb a diéta szempontjából.

Egy másik különleges hatóanyag a paradicsomban a 13-oxo-ODA zsírsav, amely csökkenti a gyulladást a szervezetben, aktivizálja a test zsírbontó folyamatait, és támogatja a szív egészségét.

Csökkenti a koleszterinszintet

Kutatások azt is bizonyították, hogy a paradicsom rendszeres fogyasztása csökkenti a rossz – LDL – koleszterin szintjét. 21 alany vett részt a vizsgálatban, ahol három héten át paradicsomból készült ételeket fogyasztottak. A vizsgálat végén megállapították, hogy a kontrollcsoporthoz viszonyítva 17%-kal csökkent a szervezetükben az LDL-koleszterin-koncentráció.

A cikk az ajánló után folytatódik

Csökkenti a stroke kockázatát

A paradicsom és a belőle készült ételek fogyasztásával csökken a stroke előfordulásának kockázata: finn kutatók rájöttek, hogy 55%-kal alacsonyabb a stroke-kockázat, azoknál 46-56 éves férfiak között, akiknek likopén szintje magasabb.

Isteni paradicsomos receptek

A kalóriaszegény paradicsomnak nagyon sok fajtája van, és sokféleképpen használható fel. Összegyűjtöttük a legjobb recepteket, amik most, szezonban az igaziak.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük