4 ingyenes és otthon is működő módszer ízületi fájdalom ellen: tényleg beválnak

Az ízületi fájdalmak megkeseríthetik a mindennapokat, de szerencsére léteznek olyan otthon is bevethető módszerek, amik enyhülést hozhatnak.

GettyImages-1442603552

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bárhol is jelentkezzen ízületi fájdalom, az embert akadályozhatja a mindennapi teendők elvégzésében, ronthatja a közérzetet, és összességében még attól is elveheti a kedvet, hogy bárminemű mozgást végezzen az érintett.

Senkinek nem kell együtt élnie a kellemetlen érzéssel, vagy trükköket bevetve lehajolnia, ha valami leesett a földre, esetleg kerülni a lépcsőzést, mert bizonyos módszerek hatásosan enyhíthetik ezt a fájdalmat. 

Mik a legjobb módszerek ízületi fájdalomra?

Az első és legfontosabb lépés alaposan utánajárni, kivizsgáltatni az ízületi fájdalom pontos típusát és mértékét, a fokozódó vagy változó fájdalomérzetről pedig mindenképpen tájékoztatni kell a kezelőorvost. 

GettyImages-482145737
Fotó: Rick Gomez / Getty Images Hungary

Annak ellenére, hogy ilyenkor a mozgás a legutolsó, amit az ember kívánna, nagyon fontos edzésben tartani a testet. Ehhez nem kell megterhelő sportokat végezni, sőt. Helyette mindennap nyújts, figyelj oda, hogy milyen pozitúrában állsz, sétálsz vagy ülsz, mert ezek mind-mind befolyásolják az állapotod. Ebben gyógytornász is segíthet. Tarts mértéket, ne erőltesd túl a szervezeted, ugyan fontos a fizikai aktivitás, de oda kell figyelni a megfelelő pihenésre is.

Az edzések közül olyanokat végezz, amik nem terhelik meg az ízületeket, mégis erősítik a körülöttük lévő izmokat. A már előbb említett nyújtó gyakorlatok mellett érdemes rendszeresen gyalogolni, akár nordic walkingolni, mely sétabotok leveszik a terhelést a térd ízületeiről, és a vízi gyakorlatok vagy az úszás is hatékonyan, mégis kíméletesen építik az izmokat. Az olyan sportok, mint a futás, tenisz vagy bármilyen magas intenzitású edzés kerülendőek. 

Ezek mellett az ízületi fájdalmakat a túlsúly csak tovább fokozza, így érdemes odafigyelni a kiegyensúlyozott, változatos étrendre. A tányér fele mindig zöldségekből álljon, és kerülend az ultrafeldolgozott vagy magas glikémiás indexű élelmiszereket. Az életmód megváltoztatása az egyetlen út ahhoz, hogy a fogyás után sikerüljön megtartani a testsúlyt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Sokak számára rossz hír lehet, de a dohányzás stresszt okoz a kötőszövetekben, ami csak tovább fokozhatja a fájdalmat, így a nikotinfüggőknek bizony le kell szokniuk a dohánytermékekről. Rövid időn belül már érződni fog a változás. A hideg-meleg terápia szintén segíthet. Egy meleg kád fürdő vagy zuhany, illetve meleg vizes borogatás enyhíti az ízületi fájdalmat, ilyenkor ideális esetben tartson 20 percig ez a házi kezelés. A hideg borogatás izomfájdalmak esetén hozhat enyhülést. 

Olvass tovább: 9 kímélő testmozgás, ami csökkenti az ízületi fájdalmakat

Ízületi gyulladás esetén is javasolt néhány erősítő, mégis kímélő mozgásforma.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük