A térd és a derék fájdalma is jelezhet ízületi gyulladást: szakorvos beszélt a hatékony kezelési módszerekről
Az ízületi gyulladás főleg nőket érintő betegség, a 85 év felettiek túlnyomó része szenved tőle.

ízületi fájdalom idős nő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idősebb nők több mint 60%-át érinti az ízületi gyulladás, amely nemcsak a fájdalom, de a jelentős életminőség-romlás miatt is befolyásolja a mindennapokat.

Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa a jelenség okára és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.  

A térd, a csípő, a csukló gyakran érintett

A 85 év feletti lakosság 65,4%-át érinti az ízületi gyulladás, orvosi szakszóval arthritis, amelytől nagy többségben nők szenvednek - állítják a Newscastle Egyetem kutatói.

GettyImages-172480979
Fotó: digitalskillet / Getty Images Hungary

Az arthritis jelenléte egyre gyakoribb az életkor növekedésével, azonban eddig csupán kevés kutatás vizsgálta a konkrét összefüggéseket. Az ösztrogén és az ízületi gyulladás kapcsolatát jelenleg is kutatják, és nem kizárt, hogy a női nemi hormon csökkenő szintje összefüggésbe hozható az ízületi gyulladás megjelenésével. A szakértők azt is tekintetbe vették, hogy a csontritkulás köztudottan erősebben érinti a nőket, így a problémák összeadódásából eredően a hölgyek jelentős fájdalmakat tapasztalnak a térdükben, a csípőjükben, a derekukban és a csuklójukban. Legkevésbé a vállakat és a lábfejeket érinti a gyötrő fájdalom.

A problémát ugyanakkor nem „csak” a fájdalom jelenti, de az a fajta mozgáskorlátozottság és életminőség-romlás is, ami következményképpen megjelenik. Az orvostól orvosig járkálás pedig nyilván nagyon megterhelő a betegeknek fizikailag és érzelmileg is.  

Mi okozhatja a gyulladást? 

A gyulladások rendkívül sok kórkép kapcsán felmerülhetnek, így mindenképpen szakorvos feladata a diagnózis felállítása. A jellemző tünetek természetesen már sokat elárulnak, mint például a fájdalom, a duzzanat, bőrpír, a mozgás bizonyos korlátozottsága, esetleg láz, levertség, étvágytalanság.

GettyImages-1181455121
Fotó: RapidEye / Getty Images Hungary

A laborvizsgálatok hamar jelezhetik a gyulladást gyorsult vérsüllyedéssel, gyulladásos fehérjeszinttel, ami a C-reaktív protein. Elképzelhető, hogy szükségessé válik valamilyen képalkotó eljárás is, mint ultrahang-, röntgen-, CT- vagy MRI-vizsgálat. 

Az orvosnak támpontot jelent a diagnózisnál a kórtörténet, a fájdalmas ízületek száma, hiszen tipikusan egyetlen ízületet érint a fertőzéses ízületi gyulladás, míg például a köszvényben és a rheumatoid arthritisben jóval több ízület is begyulladhat. Ez utóbbi betegség döntően a csukló táján, a kézközépcsontnál és a lábtőízületeknél jelentkezik. Természetesen a korrekt diagnózisnál ki kell zárni minden egyéb gyulladással járó betegséget is, például a daganatos betegséghez társuló arthritist is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan segíthet az orvos a gyulladt ízületen?

Elsődleges feladat az ízület nyugalomba helyezése, a gyulladás csökkentése borogatásokkal, jegeléssel, gyulladáscsökkentők használatával. Az orvosi kezelés mibenlétéről pedig természetesen szakembernek kell döntenie. 

- Az aktív fájdalomcsillapítás egyik fő eszköze a célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapítás. Az eljárás tulajdonképpen a mozgásszervi fájdalmak kiinduló pontjaként szereplő szövetrész gyulladásának célzott, injekciós csillapítása - hangsúlyozza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia és a HKO/TCM szakorvosa.

GettyImages-151811647
Fotó: Chris Ryan / Getty Images Hungary

- Azoknál, akik tartós és szteroidmentes fájdalomcsillapításra vágynak, nagyon jó hatást lehet elérni a fájdalomcsökkentésben és a mozgástartomány visszaállításában a hialuronsavas injekciókúrával és az orvosikollagén-terápiával. Ez utóbbi egy természetes hatóanyagokat alkalmazó injekciókúra, amelynek ampullái klinikai vizsgálatokkal bizonyított, hatékony megoldást jelentenek az ízületi fájdalomcsillapításban. Az ampullák speciálisan előállított kollagént és olyan segédösszetevőket tartalmaznak, amelyek gyors és hatékony javulást biztosítanak az okok és a tünetek kezelésével. Érdemes megpróbálni az akupunktúrás pontokat stimuláló gyógymódot, amely eredményesen csökkenti a fájdalmat, hiszen a szervezet öngyógyító, fájdalomcsillapító mechanizmusait és az úgynevezett energiaáramlást indítja be. A módszer hatásosságát és helyét az orvosi terápiában számos tanulmány bizonyítja.

Ízületi gyulladással különösen ajánlott: 9 kímélő testmozgás, ami csökkenti a panaszokat

Néhány alacsonyabb intenzitású sport a nyugalmi időszakban hozzájárul a panaszok megelőzéséhez, és tüneti enyhülést is hoz, ráadásul az ízületi kopástól is véd.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük