Látványos tünetekkel jelentkezik a metabolikus szindróma - A hormonzavar átformálhatja a testet

A metabolikus szindróma képes átformálni az egész testet.

metabolikus szindróma nyitó
beauty and style
Top olvasott cikkek

A metabolikus szindróma jellemzője, hogy az inzulint a szervezet nem tudja feldolgozni, aminek hatására főleg a hasi részen zsírpárnák alakulnak ki.

Az anyagcserezavarral járó tünetegyüttes a helytelen táplálkozással, az elhízással és az inaktív élettel mutat szoros kapcsolatot, és az inzulinrezisztenciával is összeköthető. Az inzulin nem reagál megfelelő módon, így a glükóz nem tudja úgy ellátni a sejteket energiával, ahogy kellene.

Metabolikus szindróma tünetei

A hormonzavaros tünetegyüttesnek szerteágazó következményei lehetnek, a betegség folytán megnövekszik a vércukorszint és a vérnyomás is, de különböző vérvizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy a kezelőorvosok megbizonyosodjanak a kór meglétéről. Azonban vannak intő jelek, melyek együttes jelentkezésekor erős a metabolikus szindróma gyanúja. Ilyenkor érdemes mérsékelni a zsíros, cukros ételek fogyasztását, a BMI-t normál tartományba hozni, és gyakrabban mozogni, ugyanis a szindróma és szövődményei megfelelő életmóddal megszüntethetőek, megelőzhetőek - máskülönben drasztikusan nő a szívbetegségek, stroke és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük