Mennyi zöldséget kell enni? A maximális zsírbontó hatáshoz ennyi a minimum

A zöldségek a fogyókúra legjobb barátai.

Mennyi zöldséget kell enni?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akár fogyás, szinten tartás vagy a testsúly egészséges növelése a cél, egy kiegyensúlyozott étrend sem képzelhető el zöldségek nélkül. A súlyvesztés során azonban még nagyobb a szerepük.

Ha fogyni akarsz, kevesebb kalóriát kell bevinned, mint amennyit a tested a létfenntartás és a mozgás során felhasznál, így a szervezet az energiahiányt saját zsírja elbontásával fedezi. A kalóriákat azonban nem lehet pusztán az adagok csökkentésével visszafogni, hiszen ez éhezéshez és hiánybetegségekhez vezet.

Sokkal jobb megoldás, ha a fogyást úgy éred el, hogy kalóriaszegény, de a szervezeted számára értékes tápanyagokban - vitaminok, antioxidánsok, ásványi anyagok - gazdag ételeket fogyasztasz minél gyakrabban. Ilyenek a zöldségek, melyek rost- és víztartalmukkal laktatnak, segítenek megfékezni az étvágyadat, és tele vannak tápanyagokkal. Nem mindegy azonban, hogy milyen fajtákat és mekkora mennyiségben fogyasztasz.

Mennyi zöldséget kell enni?

Noha zöldségnek tekinthetők a kukorica, a burgonya, az édesburgonya, a répafélék és a hüvelyesek, magas keményítő-, azaz szénhidráttartalmuknak köszönhetően a fogyókúra szempontjából nem számítanak a zöldségek közé. Sokkal inkább a gabonafélékhez állnak közel, ezért nem számítanak bele a napi zöldségbevitelbe, és fogyasztásukat a szénhidrátforrásokhoz hasonlóan érdemes korlátozni.

leveles zoldsegek

A többi zöldségféle esetében azonban ennél jóval megengedőbb lehetsz. Több olyan étrend is akad, mely a keményítőben szegény zöldségeket egészen egyszerűen korlátlanul fogyaszthatóvá teszi, hiszen olyan kevés kalória van bennük, és olyan laktatóak, hogy szinte lehetetlenség velük túlenni magadat. 

A legkevesebb kalóriát, ám emellé a legtöbb rostot és vitamint a zöld és leveles zöldségek tartalmazzák. Mivel azonban a növények színanyagai fontos antioxidánsok, az eltérő árnyalatok más-más tápanyagok jelenlétéről tanúskodnak. Ezért érdemes mindennap lehetőleg minél többféle színben zöldségeket fogyasztani a zöld mellett.

Ami a mennyiségeket illeti, ez a számos kutatás elemzésével összeállított angol cikk arra a következtetésre jut, hogy 80 grammos porciókkal számolva naponta mintegy három-négy adag zöldség fogyasztása ajánlott. Mivel a rostoknak puffasztó hatásuk lehet, javasolt ezt több étkezésre elosztani, és jelentősen nem meghaladni. A 80 grammos mennyiség mérésénél azonban nem kell nagyon szigorúnak lenned, hiszen a legtöbb zöldség 100 grammjában is csak 10-50 kalória van. 20-30 gramm plusz zöldség nem jelent túl sok energiát.

A cikk az ajánló után folytatódik

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt a mennyiséget beviheted nyers, főtt vagy sült zöldségek formájában, arra azonban figyelj, hogy az étel ne szívjon fel az elkészítése során feleslegesen sok olajat, mert az rengeteg kalória. A nyers és a főtt vagy grillezett zöldségek tápanyagtartalma között a népszerű tévhitekkel ellentétben nincsen jelentős különbség, sőt, akadnak olyanok, melyekből éppen így képes több értékes dolgot kinyerni a szervezet

Amikor vásárolsz, nyugodtan választhatsz friss és fagyasztott termékeket is, hiszen ezekben sem csökken a tápanyagtartalom. A fagyasztás előtt blansírozott - forralt, majd fagyasztott - zöldségek azonban kisebb-nagyobb mértékben károsulhatnak. A konzerveket szintén érdemes elkerülni, itt ugyanis tartósítószerek, cukor és só kerülhetnek a zöldségek levébe, melyek felesleges vízvisszatartást okozhatnak, vagy éppen plusz kalóriákat, éhségnövelő hatást adnak az ételhez. Ha mégis ilyet vásárolsz, öblítsd le róla alaposan a levet.

A zöldségekből készíthetsz turmixokat, a leveket azonban jobb elkerülni teljesen. A facsarás során a növényi rostok ugyanis visszamaradnak, így a zöldségek sokat veszítenek étvágycsökkentő hatásukból. 

kaposztafelek

Bármilyen formában fogyasztod a zöldségeket, érdemes őket egy olyan étkezés részeként enni, mely szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat is tartalmaz, a napi teljes bevitelhez képest étkezésenként arányosan elosztva. Ez segít abban, hogy az ételek maximálisan laktatóak legyenek, és a lehetséges legtöbb értékes tápanyag szívódjon belőlük fel.

Mintaétrend

Reggeli: teljes kiőrlésű rozskenyér avokádóval, csirkemellsonkával és 60 gramm paradicsommal, rukkolával.
Tízórai: 40 gramm paprika és uborka házi hummuszba mártogatva.
Ebéd: barna rizs és csirkemell 100 gramm karfiollal. 
Uzsonna: gyümölcsök magvakkal.
Vacsora: 60 gramm zöldsaláta negyed lilahagymával, fél kalifoniai paprikával, csirkemellel és olívaolajos dresszinggel.

Zsírégetés olcsón

Nem kell, hogy a fogyókúra a drága ételekről szóljon. Mutatjuk, hogy mely ételek tesznek jót az alakodnak és a pénztárcádnak egyszerre!

Fogyás szuperolcsó ételekkel

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük