Egyszerű trükkökkel fejleszthető a memória: 9 jó szokás, amitől felpörög az agy

Sokkal összeszedettebb az ember, ha nem feledkezik meg a kevésbé jelentősebb dolgokról sem.

GettyImages-661789289

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néha az őrület szélén érzi magát az, aki megfeledkezik a dolgairól, legyen az egy szakmai vagy baráti találkozó, esetleg akár csak a lakáskulcsa, pénztárcája.

Az érzés, hogy valaki nem teljesen ura az elméjének, elkeserítő és önbizalomromboló is lehet, hiszen saját tudata hagyja cserben időről időre. Azonban nem kell az ilyen esetekbe beletörődni, vagy előfordulásukat természetesnek venni, vannak módszerek, amik segíthetnek, hogy az agy ne kezelje annyira szellősen a dolgokat.

A rutin kialakítása sokat segíthet

Annak érdekében, hogy az agy ne terhelődjön túl, rutincselekvések kialakítása a legjobb módszer. Energiát és időt takarít meg, ha azonos dolgokat, feladatokat hasonló ritmusban vagy gyakorisággal végeznek. Egyrészt, mert az agy nem költ fölösleges időt vagy energiát, hogy előrevetítsen bizonyos eshetőségeket, hiszen ha minden a terv szerint halad, akkor erre nincs szüksége, másrészt könnyebb észrevenni, ha valami a megszokott rutintól eltérően alakul.

GettyImages-1160764328
Fotó: Alistair Berg / Getty Images Hungary

Több érzékszerv is bevethető

Ha szokatlanul vagy váratlanul alakul a nap, és aszerint változnak a teendők, jobb, ha több érzékszervet is aktivizál az ember, ha meg akarja őket jegyezni. Példának okáért egy másik táskában vagy kabátban hagyott kulcscsomó vagy pénztárca rengeteg bosszúságot okoz, de ha hangosan kimondjuk a cselekvés pillanatában, hogy mit csinálunk máshogy, már sokat segíthet, hogy ne legyen bajos vége némi újításnak, változásnak.

Egyszerre csak egy dolog

Semmi meglepő nincs abban, ha kimennek a dolgok az ember fejéből, ha egyszerre több helyre is próbál figyelni. Minél több koncentrációt igénylő feladatot végez valaki egyszerre, annál kevesebb figyelmet tud a részletekre fordítani, a befogadott információt sokkal felszínesebben értékeli. Azzal, ha csak egy dologra figyel valaki, sokkal inkább beleássa magát a részletekbe, tényleges tudással és nem csupán benyomásokkal gazdagszik.

Meditáció

Az agy elcsendesítésével a fókusz is növelhető. Meditációval a zavaró és figyelemelterelő tényezőket, gondolatokat is könnyebben ki lehet zárni az elméből, ami szintén engedi az embert, hogy egyszerre csak egy dologra koncentráljon. Kutatás is igazolja a feltételezést, hogy a meditáció képes az agy figyelemért felelős területeit fejleszteni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Rendszerezés

Ha nem kell minden apró dolgot fejben tartani, az segíthet, hogy az agy sokkal inkább a jelenre koncentrálhasson. Az aktuálisan nem fontos információk lejegyzetelésével, tervek és teendők összeírásával rengeteg energiát spórol az agy, ami miatt fókuszáltabban működik, és kevésbé csapong a gondolatok, elvégzendő teendők közt. Arról nem is beszélve, hogy már maga az írás segít, hogy megjegyezz jelentéktelenebb dolgokat is, ráadásul még az aggodalom is megúszható, hogy valami kimarad az elintézni való dolgok közül.

Természetjárás

Akármennyire is hihetetlen, a meditációhoz hasonlóan a séta, a természetben eltöltött idő is elcsendesítheti az elmét annyira, hogy akár 20 százalékkal is javítson a memórián. A frusztráló és állandóan visszaférkőző gondolatok ellen a természet a legjobb gyógyszer, mert megtöri a figyelem kalandozását, ami városi környezetben szinte magától adódik.

Pihentető alvás

Kutatások igazolják, hogy azoknak, akik hét órát alszanak, memóriájuk jobban teljesít, mint azoknak, akik öt óránál kevesebbet vagy kilenc óránál többet alszanak. Ennek oka lehet, hogy az agynak ennyi idő kell, hogy regenerálódjon és elraktározza a nap eseményeit, tanulságait a hosszú távú memóriába. Az alvás nemcsak az idegkapcsolatokat erősíti és stabilizálja, de az álmok is az információ rendszerezésének és problémák feldolgozásának kivetülései.

GettyImages-1160241423
Fotó: microgen / Getty Images Hungary

Sport és a mozgás

A fizikai a mentális egészséggel erősen összefügg, így a mozgás is segít a memória fejlesztésében. Egyrészt azért tartja élesen az elmét, mert megelőzhetők vele szív- és érrendszeri problémák is, amik az agy oxigén- és tápanyagellátására is hatással vannak. Továbbá bizonyos kutatások arra is rámutatnak, hogy edzés után az egyének javulást mutatnak tanulási készségeiket illetően, memóriájuk és koncentrációs képességeik is pontosabban működnek.

Kapcsolatok keresése

Jó, ha az új információk köthetőek valamihez, így sokkal nagyobb eséllyel maradnak meg. Különböző asszociatív kapcsolatok kialakításával adatok egész rendszerét lehet az agyban tartani, a hiányzó részeket visszakövetkeztetni, hiszen a gondolkodás és emlékezés útján már a megjegyzés során létrehozza az agy. Ilyen módszer lehet, ha telefonszámokból évszámokat kreálnak, vagy nevekhez és arcokhoz egyéb tulajdonságokat is kötnek, így ha először másról nem is, de a közvetetten kapcsolódó információkról külső segítség nélkül előáshatók az elméből elveszettnek hitt dolgok.

Ételek az elme egészségéért

A demencia súlyos és egyelőre visszafordíthatatlan állapot, ami eleinte a rövid, majd a hosszabb távú memóriára van negatív hatással. Bár a betegség kialakulásának pontos okait még kutatják, a szellemi frissesség megőrzésében egyes életmódbeli tényezők is sokat segítenek.

Segítenek megelőzni a demenciát: 10 étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük