7 tanulási zavar gyerekeknél, amit nem könnyű észrevenni - Nem a szellemi képességgel van baj

A tanulási zavar életen át tartó küzdelmet jelent, ám ha időben észreveszik, a támogató háttér nagyban megkönnyíti érvényesülésüket felnőttkorban.

tanulási zavar nyitó

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A tanulási zavarok kialakulása mögött különböző okok húzódhatnak meg, lehetnek genetikai vagy neurobiológia faktorai is. Ezek befolyásolják az agyműködést, amik hatással vannak a tanulási folyamatokra.

Az állapot okozta problémák kapcsolatban állnak olyan alap tanulási képességekkel, mint az olvasás, írás vagy a számolás. Akár a szervezés, az időmenedzselés, a problémamegoldás, a memória és a figyelem kvalitását is befolyásolhatják. A tanulási zavar hatással lehet a családi, baráti és a munkahelyi kapcsolatokra is.

7 tanulási zavar, amit nem könnyű észrevenni

Ugyan már ismertek azok a módszerek, amik segítenek időben észrevenni a tanulási zavarral küzdő gyereket, nem ritkán előfordul, hogy már csak az egyetemi képzésen, vagy akár a munkahelyen derülnek ki ezek a problémák.

Sőt, egyesek soha nem tudják meg, miért alakítanak ki nehezen baráti kapcsolatokat, miért vannak problémái a családjával vagy a munkahelyén. A tanulási zavar nem összekeverendő a tanulási problémákkal, amik különböző, fizikailag megnyilvánuló látásbeli, hallási vagy motorikus gyengeség következtében alakulnak ki.

Nem véletlenül hívják "rejtett zavarnak", mivel a személy kívülről teljesen normálisnak, intelligensnek látszik, pedig valójában nem tudja hatékonyan érvényesíteni a benne rejlő potenciálokat. Ezt nem lehet meggyógyítani, egy életen át tartó küzdelem, ám a korai közbelépés és támogatás segíthet, hogy kellő önbizalomra tegyenek szert, sikereket érjenek el az iskolában, a munkahelyen, a kapcsolataikban és úgy a közösség egészében. Az Amerikai Tanulási Zavarok Egyesülete összeszedte a leggyakoribb tanulási zavarokat.

Diszkalkulia

Egy speciális tanulási zavar, amely során a gyereknek gondjai vannak főleg a matematikával, nem látja a kapcsolatokat a jelek között, nehézségekbe ütközhet memorizálni és rendezni a számokat, leolvasni az időt, és úgy egészében számolni.

Diszgráfia

Ez a tanulási zavar a írás adottságát befolyásolja. Az folyóírás elsajátításának a nehézségében mutatkozik meg, mint a megfelelő térköz használata a szavak vagy betűk között vagy a szöveg elhelyezése a papíron. Lassan írnak, mivel nehezen megy nekik egyszerre gondolkozni és írni. 

Diszlexia

Az egyik legelterjedtebb tanulási zavar, ami az olvasás képességére hat. Akadályozza a folyékony olvasásban, az értelmezésben, a szavak felismerésében, a visszaemlékezésben, az írásban, a kiejtésben és a beszédben, több tanulási zavarral együtt is jelen lehet. 

Nem verbális tanulási zavar

A tünetei igen kontrasztosak lehetnek, magas nyelvi tudás mellé alacsony fizikális és szociális készségek társulnak. Az ilyen gyerekek nehezen dekódolják a nonverbális jeleket, a testbeszédet, maguk sem tudják helyesen használni, és nem jó a koordinációjuk.

ADHD

Nehezen fókuszálnak, figyelmük hamar elkalandozhat, a viselkedésüket sem tudják kontrollálni, és gyakran hiperaktívak. Ugyan az ADHD nem minősül tanulási zavarnak, szakértők szerint a 30-50%-uk valamilyen tanulási zavarban is szenved, és ha kettő kombinálódik, extrém nehéz nekik a tananyagok befogadása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Diszpraxia

Ebben az esetben az izomműködést nem tudják kontrollálni, ami a koordinációban és a mozgásban, beszédben és a tanulásban is gátolja őket. Ugyan nem tanulási zavar, mégis gyakran kéz a kézben jár a diszlexiával, diszkalkuliával vagy ADHD-val.

Döntéshozatali zavar

Az agy kognitív rendszerében különböző neuropszichológiai folyamatok zajlanak, melyek a tervezést, stratégiát, szervezést, figyelmet, emlékezést, időmenedzselést és a térmenedzselést befolyásolják. Ha megzavarodik a rendszer, ezeknek a dolgoknak a nehézségébe ütközik a gyerek, gyakran ADHD-val is társul.

Hogyan lehet segíteni a tanulásban?

A több érzékszervet lekötő játékok segítenek a gyerekeknek hatékonyan feldolgozni és beépíteni az információkat, mivel ilyen esetekben több forrásból egyszerre érkeznek.

Szókirakós játék

Különböző kisebb tárgyak összerakásából szavakat vagy mondatokat is lehet alkotni, ennek legegyszerűbb módja a tésztaragasztás. Másik verziója, ha papírra felírt különböző összetett szavakat a közepüknél kettévágsz, és elrejted az egyik felüket, hogy a gyerek megtalálja, egymáshoz illessze, és összeragassza őket. 

Színes billentyűzet 

A színes billentyűzet megkönnyítheti a gépelést. Érdemes lehet pluszban olyan programot telepíteni a gépre, ami a leírt szavakat felolvassa a gyereknek. Így nemcsak írja, látja, hanem egyszerre hallja is, ez is segít a memorizálásban.

Kulcsszavakat készíteni

A leckékről, tananyagokról érdemes megelőzően kulcsszavakat készíteni, hogy az előadások, tanórák közben ne kelljen neki végig az írásra koncentrálnia. A kulcsszavak is segítenek előhívni az emlékeket, miközben figyelemmel követhetik az előadott anyagot a folyamatos körmölés helyett.

Legyen idejük leckét írni

Érdemes péntekről hétfőre adni leckéket, hogy a diszlexiás tanulóak legyen több napjuk elkészíteni. A szülők akár a tanártól előre elkérhetik a betervezett házi feladatokat, hogy fel tudjanak készülni a szükséges anyagból.

Ilyenek voltak az iskolák a 20. század elején: sokat változott a világ

Az iskoláslét minden érzése örök. Nézegesd meg a képeket az 1900-as évek első feléből!

Ilyenek voltak az iskolák a 20. század elején: sokat változott a világ

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük