Emlékszel még az Egyszer volt, hol nem volt az élet című mesére? Ma is jó lenne, ha vetítenék
Régebben több olyan rajzfilmsorozat is napvilágot látott, ami a gyerekeknek játékosan csepegtetett biológiai alapismereteket.

gyerekeknek szóló tudományos sorozat
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ma már kevés olyan mélyre menő, gyerekeknek szóló ismeretterjesztő tévésorozattal lehet találkozni, mint az Egyszer volt, hol nem volt az élet vagy az Albert mondja… a természet jobban tudja.

Mindkét tévésorozat a gyerekeket célozta meg, és a világ, a természet és az ember legfontosabb működését mutatta be nekik. Így lényegében játékos formában lehetett megalapozni azt a tudást, amit később a biológiaórákon bővítettek a tanárok.

Ismeretterjesztő rajzfilmsorozatok

Bonyolult megformálni és szerethetővé tenni olyan dolgokat, melyek lényegében az emberi test működéséhez kellenek. Ilyenek a vérlemezkék, az idegrendszer rostjai vagy éppen a bélrendszer baktériumai, amiknek a mesékben sikerült érdekes formában tálalni a funkciójukat. Ezzel sok segítséget kaptak a gyerekek a biológia megértéséhez. 

Egyszer volt... az élet

Eredetileg Il était une fois... la Vie címmel készült az ismeretterjesztő sorozat még 1986-ban. A sorozat harmadik szériája volt az, ami behatóan foglalkozott az emberi testtel. Minden egyes részben más szervet vagy szervrendszereket mutattak be. Szerepet kapott a hemoglobin, a T-limfociták és minden olyan fontos sejt, ami befolyásolja az emberi szervezet működését. A negatív szereplők a vírusok és a baktériumok voltak, így szórakozás közben a gyerekek olyan mennyiségű információt tudtak befogadni, mely remek alaptudást biztosított, például a gyerek fogantatásáról és születéséről.

Ozzy és Drix

2002 és 2004 között gyártották az Ozzy és Drix rajzfilmsorozatot, amiben egy fehérvérsejt és egy kapszula kalandjain keresztül lehetett végigkísérni az emberi szervezetben zajló folyamatokat. Ugyan ez a mesefilm több kitalált szórakoztató elemeket tartalmazott, mint az Egyszer volt... az élet című sorozat, mégis a különböző sejtek feladatait remekül bemutatta. Mindössze két évadot élt meg 26 epizóddal.

Albert mondja, a természet jobban tudja

Az Albert mondja, a természet jobban tudja magyar-német sorozat az ember környezetromboló hatását mutatta be. Rendkívül sokszor molekuláris szintekig megmutatta a kényes ökológiai egyensúly részleteit, mintha csak egy könnyed biológiaórán venne részt a néző. A főhős egy jellegzetes, furcsa, rózsaszínű madár, amit emberi tulajdonságokkal ruháztak fel. 

Egyes részeiben az ember biológiájába is betekintést nyerhetett a közönség, ahol az emésztési és a felszívódási folyamatokat mutatták be. A gyerekek így képet kaptak nemcsak a tudatos táplálkozásról, de az ember ökológiai lábnyomáról is.

A varázslatos iskolabusz

A varázslatos iskolabusz egy 1994 és 1997 között vetített kanadai-amerikai rajzfilmsorozat volt. Sikerét mutatja, hogy vetítése után még tíz évvel is elkezdték sugározni többek között a TLC csatornán is. 

Miss Mitzi és osztályának kalandjait mutatja be a rajzfilm, ahogy egy szó szerint varázslatos, átalakulni képes iskolabusszal felfedezi az osztályával az emberi testet és a természetet. Szintén remek példája, hogyan lehet az egyébként száraz információkat játékos formában beépíteni a gyerekek tudásába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ma már kevés olyan intelligens rajzfilmsorozattal lehet találkozni, amik ilyen mélyen foglalkoznak az embereket érintő biológiai kérdésekkel. Pedig továbbra is fontosak lennének.

Mennyire ismered a régi magyar mesefilmeket?

Nosztalgikus felidézni, hogy is hívtak egy-egy szereplőt, és mosolyt csal az arcra, amikor eszedbe jut, régen melyik szereplő, melyik rajzfilm vagy bábfilm volt a favorit. Tedd próbára emlékezőképességed, és idézd fel a meséket, amiket gyerekként néztél: kvízünkben tíz kérdés vár!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük