Így növeld a gyerek IQ-ját 7 egyszerű dologgal: észre sem veszi, és okosodik

A legjobb IQ-fejlesztő játékok bölcsődés kortól kisiskoláskorig.

IQ-fejlesztő játékok gyerekeknek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A gyermeki intelligencia fejlődéséhez nemcsak a megfelelő testmozgás, ezáltal a szorosan összefüggő beszédfejlődés, de a megfelelő étkezés, a sok játék, a mondókák és a meseolvasás is hozzátartozik.

A gyermeki agy, akár egy szivacs, magába szívja az információkat, a látott, hallott és megtapasztalt dolgokat. Nem meglepő, hogy ez az egyedüli olyan szerv, ami az első években döbbenetes sebességgel fejlődik. Mire a kicsi eléri a kétéves kort, az agyának tömege eléri a felnőtt agy tömegének kétharmadát, háromévesen pedig kétszer olyan aktív ez a szerve, mint a felnőtteké.

IQ-fejlesztő játékok 2-3 éveseknek

Ilyen kicsi korban a szabad játék a legfontosabb fejlesztő tevékenység, és minden egyes játéktípus másfajta kapcsolatot hoz létre az agyukban. A mondókákon, énekeken és meseolvasáson kívül a gyurmázás és a bábozás is remek hatással bír, míg előbbi fejleszti a gyerek memóriáját és a szem-kéz koordinációt, addig utóbbi a felépített történetek révén a logikus gondolkodásmódot és a gyermek szókincsét bővíti.

GettyImages-1054967126

Az építőjátékok, mint például a legózás vagy a kockázás nemcsak kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmasak, de fejlesztő hatással is bírnak: a gyerekek megtanulnak térben tervezni, a kockák egymásra építésével pedig fejlődik a kezük mozgáskoordinációja. Egy 2001-es kutatásban azt találták, hogy azok a gyerekek, akik építőjátékokkal játszottak, később sokkal eredményesebbek voltak a matematikai feladatok megoldásában.

Fejlesztő játékok óvodásoknak

A mondókák nem csupán jó és olcsó játékok, de kiváló memória-, ritmusérzék- és mindezek felett IQ-fejlesztők is. A helyalapú memorizálási módszerre épülő mondókák a későbbi tanulás szempontjából is jelenőséggel bírnak, ezek változata szavakat alkalmaz helyszínek helyett. Ilyen például az "Egy, megérett a megy" kezdetű ritmusos mondóka, a gyerekek ezeket a képeket könnyen maguk elé tudják képzelni és memorizálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

A memóriakártyákkal is remekül elboldogul egy óvodáskorú gyermek, ezek lehetnek számos vagy képes kártyajátékok, és többen is együtt játszhatják.

Mi tűnt el a kosárból?

Remek memóriafejlesztő a "Mi tűnt el a kosárból" nevű játék. Egy kosárba vagy dobozba gyűjts össze pár tárgyat - kisautót, plüsst, ceruzát, kártyát -, majd kérd meg a gyermeked, hogy csukja be a szemét. Válassz ki egy tárgyat a kosárból, majd kérdezz rá, vajon mi kerülhetett ki a kosárból.

Fejlesztő játékok kisiskolásoknak

Az iskolai zenetanulás fejleszti a memóriát és az összpontosítási készséget, melyek később jobb tanulmányi eredményhez vezetnek. Ha mégis egy kevésbé időigényes és anyagilag nem megterhelő megoldást választanál, az asszociációs társasjátékok remek szórakozást nyújtanak. Ezek olyan képzettársításon, összefüggések felismerésén alapuló játékok, ahol a hangsúly a kreativitásban, a felismerő képességben és a logikai összefüggésekben rejlik.

GettyImages-1014422502

Térdcsapkodós játék

Ezt a játékot jobb, ha több gyermek játssza. A gyerekek üljenek körbe, majd tegyék a kezüket a térdükre, és ütemesen csapkodják. Három ütem után emeljék fel a kezüket, ekkor az első gyermeknek egy szót kell mondania, ami eszébe jut, például: alma. Majd tovább ütögessék ritmusosan a térdüket, a következő harmadik ütem után megint emeljék fel a kezüket, és a soron következő gyerek mondjon egy olyan szót, ami az előzőnek a folytatása, például: alma, piros. És így megy tovább a játék, aki nem tudja feleleveníteni a szavakat, az kiesik a versenyből.

A hinta fejlesztő hatása

A hintázás ezekben a tanulási, összehangolási folyamatokban segít. Akárcsak a ringatás, a hintázás is stimulálja az idegrendszert.

Ezt teszi a hinta a gyerek idegrendszerével - A legtöbb szülő nem is sejtené

A hintáztatás hatást gyakorol az idegrendszer fejlődésére.

Elolvasom

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük