Ezt teszi a hinta a gyerek idegrendszerével - A legtöbb szülő nem is sejtené

A hintáztatás hatást gyakorol az idegrendszer fejlődésére.

nagykep?cikkid=168129&kep=kislany-hintaban1-lead
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hintázás a kisgyerekek egyik legkedvesebb játéka, melyre nemcsak a játszótéren, hanem rossz idő esetén akár a lakásban felfüggesztett beltéri hintában is alkalmuk nyílhat. Bár a legtöbb szülő szemében mindez csupán szórakozást jelent a gyerek számára, a hinta valójában csodával határos fejlesztő hatással is bír.

A hintázás pozitívan hat az idegrendszer fejlődésére. Noha az anyaméhet a baba már jelentősen fejlett egyensúlyérzékkel hagyja el, születés után további fejlődési folyamatok zajlanak: idegrendszerének képessé kell válnia összehangolni a látást az egyensúlyozással, hogy a szemgolyók mindig vízszintesen, tehát a térlátás szempontjából optimális helyzetben maradjanak, függetlenül a testtartástól. A hallást ugyancsak össze kell hangolni az egyensúlyérzékkel, hogy a gyerek a későbbiekben meg tudja állapítani az érzékelt hangok irányát. Végül a tapintást is, hogy a test elhelyezkedését és helyzetét képes legyen felmérni.

A hintázás ezekben a tanulási, összehangolási folyamatokban segít. Akárcsak a ringatás, a hintázás is stimulálja az idegrendszert, de más-más módon, hiszen jellegük eltér. A ringatás a méhbeli körülményeket idézi fel a gyerekben, ezért hat nyugtatólag. A hintázás lendülete, sebessége, iránya is más-más ingert jelent, ezért egy rugós felfüggesztésű babahinta, mely fel-le mozgást is lehetővé tesz, különösen hasznos tárgy lehet a babaszobában.

Így vezesd be

Léteznek speciálisan babák számára készített fekvő-, illetve már ülő babáknak ülő helyzetbe is állítható textilhinták, melyeket bármelyik nagyobb bababoltban vagy babawebshopban is be lehet szerezni. Egy ilyennel már egészen korán bevezethető a baba mindennapjaiba a hintázás. A babákra, akárcsak a ringatás, a kellemes, finom hintáztatás is nyugtatólag hat. Figyelve a kicsi reakcióit, természetesen először egészen óvatos hintáztatással kell kezdeni.

A babahinta után, kisgyerekkorban a lendületesebb hintázást is lehetővé tevő gyerekhinta jöhet soron, melyből ugyancsak mindenképpen biztonságos darabot szerezzetek be, és figyeljetek a stabil felfüggesztésre! Ha a kisgyerek fél a hintában, akkor jobb elhalasztani a dolgot, és később próbálkozni, hogy ne maradjon benne elrettentő élmény. Idővel, ha megszerette, már ő maga is jelezheti, hogy hintázni szeretne. Minden egyes alkalom, amikor a gyerek hintába ül, kincset fog érni, hiszen mindez nagyszerű módja a szórakozásnak és a fejlesztésnek egyidejűleg.

Ezt is szeretjük