5 érv az esti mesélés mellett: segíti az érzelmi fejlődést, drasztikusan növeli a szókincset

Az esti mese segít kiegyensúlyozott, boldog és empatikus gyermeket nevelni.

Meseolvasás hatásai
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több, az esti mese fontosságáról szóló írás lát napvilágot. Habár sok szülőnek nincs ideje a meseolvasásra, a szakemberek szerint nem érdemes kihagyni ezt a rutint, és a rövid mese is sokkal jobb, mint ha nem is mesélnénk egyáltalán. Ugyanis úgy néz ki, hogy a mesehallgatás nem csak az elalvásban segít a kicsiknek - bár nyilvánvalóan az sem egy elhanyagolható szempont. 

A szülők és a gyermekek számára is számos előnnyel jár, ha lefekvés előtt időt szakítanak a mesére. Ehhez nyugodt és csendes környezetet kell teremteni, érdemes a zavaró környezeti hatásokat, pittyegő telefont, a televízió zúgását mérsékelni, hogy kicsi és nagy is maradéktalanul a közös programra figyelhessen. Szakértők szerint nem lehet elég korán bevezetni a gyermekeket a mesék birodalmába. 

Elmélyíteni a kapcsolatot

A napi teendők forgatagában az esti mesélés a közös időtöltés és lelassulás ideje. Minőségi együttlét, amikor a szülő és a gyermek csak egymásra és a történetre figyel. Közösen csodálkoznak rá a világ dolgaira a meséken keresztül. Ez segít elmélyíteni a kapcsolatukat is.

5
Fotó: martin-dm / Getty Images Hungary

Elősegíti a koncentrációt

A mese idejére a kis örökmozgó jó esetben megnyugszik, és figyel, amíg az tart. Persze ez egy hol hosszabb, hol rövidebb fejlődési folyamat eredménye, hiszen a legkisebbektől még nem várható el a koncentrált figyelem. Ahogy nő a mese hossza, úgy tanulnak meg a kicsik is egyre tovább koncentrálni egy adott történetre. A hozzáértők szerint ez az iskolára való felkészülésben is nagyon fontos.

Segíti a szociális és az érzelmi fejlődést

A mesék számtalan tanulsággal szolgálnak a gyermekek számára, nehezebb élethelyzeteken is átsegíthetik őket, hiszen ma már szinte nincs is olyan téma, amiről ne készült volna könyv.

A könyveken keresztül a gyermekek sok olyan dologgal találkozhatnak, amivel a későbbiekben a való életben is. Tanulhatnak például az egymásnak való segítés, a barátság és az őszinteség fontosságáról is. 

Segít az olvasóvá nevelésben

Pszichológiai kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy azok a gyermekek, akiknek a szüleik rendszeresen felolvastak még az iskolába kerülés előtt, nagyobb érdeklődést mutattak az olvasás és a könyvek iránt. 

4
Fotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Drasztikusan növeli a szókincset

Egy egyesült államokbeli kutatás kimutatta, hogy már napi egy képeskönyv közös elolvasása hihetetlen mértékben növeli a gyermekek szókincsét. Azok a gyerekek, akiknek ilyen meséket mesélnek, ötéves korukra 1,4 millió szóval többet hallanak, mint azok, akiknél kimarad a meseolvasás. 

A korosztálynak megfelelő mese kiválasztása nagyon fontos, az új kiadványokon általában megtalálhatjuk az életkori ajánlásokat is. Természetesen az sem elhanyagolható szempont, hogy a választott mese a szülő számára is élvezetes legyen - szerencsére a mesekönyvek írói általában erre is külön hangsúlyt fektetnek, humoros utalásokat, nyelvi leleményeket elrejtve a felolvasó felnőttek szórakoztatására. 

(Képek: Getty Images Hungary)
Ezek Magyarország legszuperebb játszóterei: minden országrészből mutatunk különleges helyeket
Ahhoz, hogy a gyermek boldog és kiegyensúlyozott legyen, elengedhetetlen az önfeledt játék is a szabad levegőn. Képes összeállításunkban az ország több pontján lévő legjobb játszótereket mutatjuk be, hogy mindenki számára elérhető legyen az élmény.

Ezek Magyarország legszuperebb játszóterei: minden országrészből mutatunk különleges helyeket

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük