Egy jó esti mesével kezdődik minden: hogyan szerettesd meg az olvasást a gyerekkel?
A könyvek legalább olyan szórakoztatóak, mint a digitális kütyük. Az esti mese pedig az olvasás szeretetének előszobája.

estimese 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár nagyanyáink ideje óta sokat változott a világ, az olvasás manapság is élvezetes, hasznos tevékenység, amit érdemes minél fiatalabb korban elkezdeni, hiszen egyaránt fejleszti a gyerekek mentális és érzelmi világát.

Sok szülő mégis rendszeresen megtapasztalja, hogy gyermeke inkább az okostelefon után nyúl, mintsem a könyvekért. Hogyan érdemes megmutatni neki, hogy az olvasás is lehet szórakoztató, ha nem szórakoztatóbb a technikai eszközöknél? Egyes tanuláskutatók szerint minden egy jó esti mesével kezdődik.

Így egyszerűbb az olvasás megszerettetése

Barbara Marinak, a marylandi St. Mount Mary’s Egyetem tanuláskutató professzora a Medium magazinnak adott interjújában beszél az esti meseolvasás fontosságáról, amit legjobb már óvodáskorban vagy az előtt elkezdeni.
- Tökéletes mód ez arra, hogy a szülő megszerettesse gyermekével az olvasást. Minél élmény- és érzelemdúsabb a történet, annál könnyebben ráhangolódnak majd, és még többet akarnak ebből a világból.

Marinak hozzátette, hogy érdemes interaktívvá tenni a felolvasást a mesével kapcsolatos kérdésekkel, amik megmozgatják a fantáziáját. Majd hozzátette, a meseolvasás természetesen nem csak este élvezetes program, a nap bármely más szakában nagyszerű közös elfoglaltság.

Ezredszerre is ugyanaz a történet

Nem érdemes bosszankodni, ha a csemete sokadjára is ugyanazt a történetet akarja hallani, hiszen ezáltal fejlődik az emlékezőtehetsége. Nem utolsósorban a kicsik nyelvi készségei a folyamatos beszéd közben fejlődnek leginkább. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Bár szülőként időnként fárasztó lehet a folyamatos csacsogás és a miértek megválaszolása, szakértők szerint mégis érdemes türelemmel fordulni a gyerek felé és kezdeményezni a társalgást. Mert minél alaposabban megismerik az elhangzó szavakat, később annál könnyebben megbarátkoznak az írott szöveggel.

A választás szabadsága

Érthető módon kis és nagy gyerekek egyaránt szívesebben olvasnak és hallgatnak olyan történeteket, amit ők maguk választottak ki, nem pedig mások erőltették rájuk. Ezt igazolja egy 2012-es nemzetközi kutatás, melyben 6 és 17 éveseket kérdeztek. 

Kiderült, hogy az alanyok 88%-a szívesebben végigolvasott egy könyvet saját akaratából, 89%-uknak pedig a kedvenc könyvük is az általuk választott példány volt. A tanulmány szerzői szerint nem véletlen, hogy sok iskolás ódzkodik a kötelező olvasmányoktól, pedig egyébként szeret tanulni.

Persze életkoronként teljesen más típusú történetek kötik le a fiatalok figyelmét: mesék, ifjúsági regények, ismeretterjesztő könyvek. De nemenként is gyakran másféle olvasmányokat preferálnak. A legtöbb, amit a szülő tehet, hogy a kezdetektől nyomon követi gyermeke ízlését, valamint személyiségbeli változásait, és ez alapján együtt választják ki a megfelelő olvasmányt. 

Miért ilyen jó az olvasás?

Az olvasás több szempontból fejleszti a gyermekek mentális képességeit, és gazdagítja érzelmi világukat. De kutatásokban már azt is bebizonyították, hogy segít a tanulási nehézségek megelőzésében, hiszen gyarapítja a szókincset, fejleszti a figyelmet, csökkenti a hiperaktivitást, segíti a társas készségek kialakulását.

De talán a legmeglepőbb mégis az atlantai Emory Egyetem korábbi kutatása, amiből kiderült, hogy az olvasás szó szerint megváltoztatja az agy szerkezetét. A tanulmány 21 önkéntes részvételével készült, akikkel a kutatók 19 napon át olvastatták Robert Harris Pompeji című regényét. Közben végig figyelemmel kísérték az agy neurológiai változásait.

A kísérlet végén a résztvevőknek egy kvízt is ki kellett tölteniük, melyből kiderült, hogy csakugyan elolvasták-e a könyvet. Az eredmények szerint az olvasástól olyan pozitív változások történtek az agyfunkciókban, amik napokkal az olvasás befejezése után is megmaradtak. 

Első regények kicsiknek

Nemcsak az idegennyelv-tanulás, de az olvasás is nagyban fejleszti a gyerekeket: fantáziájuk, szókincsük gyarapszik általa. Könyveket ajánlunk, melyek első regényeknek beválhatnak.

Ezt is szeretjük