A gyerekkori zenetanulás nem csak az érzelmi intelligenciát növeli: 4 ok, ami még mellette szól

A zenetanulás rengeteg pozitív változást okozhat a gyerekek agyában, ezáltal fejleszti mentális képességeiket.

Zenetanulás előnyei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A legtöbb gyerek kiskorától kezdve élvezi a zenehallgatást, az pedig még felemelőbb érzés, ha valaki önállóan is képes megszólaltatni egy hangszert. Persze az élvezetes muzsikálásig sokat kell tanulni, de még a tudomány is arra ösztönzi a szülőket, hogy hagyják zenét tanulni gyermekeiket.

Kodály Zoltán mondta egykor, hogy "a zene az emberi lélek olyan területeit is feltárja, ahova más nem világít be". Híres mondása azóta szállóigévé vált, a gyerekekre pedig különösen igaz, hogy a zenetanulás növeli érzelmi intelligenciájukat, hiszen ők verbálisan még nehezebben fejezik magukat. De a zene számos más pozitív változást is hozhat a fejlődésükben.

Segít legyőzni a félelmet 

A nyilvános szereplés és a zenetanulás - mondhatni - egy cipőben járnak, hiszen a gyerekek többnyire fellépésekre is járnak, miután elsajátították az alapokat. Ha ilyenkor egyéniségük kifejezésére bátorítják őket, akkor az eustressznek köszönhetően leküzdhetik félelmeiket. Eu-, azaz jó stresszt akkor él át valaki, amikor valamilyen pozitív dolog történik vele. Ilyen például egy győzelem vagy valamilyen kellemes esemény. 

Fejleszti a memóriát

A zenetanulás fejleszti a memóriát és az összpontosítási készséget, melyek később jobb tanulmányi eredményhez vezetnek. Legalábbis erről ír kutatásában Laurel Trailor, a kanadai McMaster Egyetem igazgatója. 

Tailor és kollégái összehasonlították az agy elektromos és mágneses impulzusait, és rájöttek, hogy már mindössze egy-két év zenetanulás is hatásos lehet. A szakértő szerint ennek az lehet az oka, hogy a hangszerek megszólaltatásához össze kell hangolni a motorikus és hallási készségeket, ami komoly figyelmet, memóriát és koncentrációt igényel. Vagyis zenetanulás során az agy ezen területei gyorsabban fejlődnek. Tailor hozzátette, a közös zenélésnek is vannak előnyei, az ugyanis fejleszti az empátiás készséget.  

Kitartásra és jobb teljesítményre ösztönöz

A zenetanulás sok időt, türelmet és gyakorlást igénylő feladat. Miközben a gyerekek elsajátítják a leckéket, megtanulnak rövid és hosszú távú célokat kijelölni maguknak. Ha pedig elérik, az büszkeséggel tölti el, valamint újabb célok kitűzésére sarkallja őket. Ezt megerősíti egy korábbi, 120 fős tanulmány, amelynek eredménye alapján jobb eredményt értek el a vizsgákon a zenélni tudó gyerekek, mint társaik. 

Könnyebben megy tőle a matek

Bár legtöbben azt gondolnák, hogy a zene sokkal közelebb áll a humán tantárgyakhoz, egy kutatás szerint azonban inkább a matematikával mutat párhuzamot. Lynn Kleiner, a kaliforniai Music Rhapsody Zeneiskola alapítója a Parents magazinnak arról beszélt, hogy  amikor egy zenélni tanuló diák megismerkedik a ritmussal, és ezzel együtt az ütem, a fél, a negyed vagy a nyolcad fogalmával, az lényegében pont olyan, mintha matekot tanulna. Vagyis eszerint már jóval azelőtt elsajátítja a törtszámok lényegét, hogy az iskolában ezt megmutatnák neki.

8 könyv az első regények sorába

Nagy kincset, örök barátot ad a gyereknek az a szülő, aki tesz érte, hogy a gyerek megszeresse az olvasást. Ebben sajnos kizárólag a kötelezők nem feltétlenül segítenek. A következőkben 8 olyan regényt ajánlunk, melyek kedvesen, játékosan, a gyermeki fantáziára szabva nyújthatnak remek olvasmányt az első regények közt.

Első regények kicsiknek, amiből örök rajongás lehet: ezt add a kezébe még a nyári szünetben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük