Boldogabbak, akiknek lánytestvérük van? Érdekes dolgot vizsgáltak a kutatók
A mentális egészséget és a kommunikációt is pozitívan befolyásolják a lánytestvérek.

lanytestver 2
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan már gyerekkoruktól kezdve arról ábrándoznak, hogy milyen lenne az élet egy testvérrel, aki szinte minden pillanatban mellettük van, minden gondolatukat érti, és akivel mindent megoszthatnak.

Ez teljesen természetes, hiszen a testvérkapcsolat nagyon különleges kötelék, amin keresztül a gyermekek egyszerre megtapasztalják a játszópajtások közti bajtársiasságot és a riválisok versengését. De miben különbözik, ha valakinek lánytestvére születik? Szakértők és kutatások szerint ez jóval több pozitívummal jár, mint legtöbben sejtik.

Jó hatással van a mentális egészségre

A Brigham Young Egyetem kutatása szerint egy lánytestvér, akár fiatalabb, akár idősebb, mintegy mentális többletet ad testvérének azáltal, hogy megvédi őt a magánytól, a bűntudattól, valamint erősíti önbizalmát. Ezáltal pedig boldogabb és optimistább lesz.

Padilla-Walker és kollégái 395 családot tanulmányoztak olyan testvérekkel, akik közül legalább az egyik 10 és 14 év közötti lány volt. A kutatók információt gyűjtöttek a gyerekekről, majd egy évvel később ismét kikérdezték őket. Walker szerint, bár adódtak konfliktusok a testvérek között, a testvérekre az gyakorolta a legnagyobb hatást, ha a lánytestvér megvonta tőlük a figyelmet. 

Függetlenné, kiegyensúlyozottá, ambiciózussá tesznek

Egy 2009-es, brit pszichológusok által vezetett kutatásban arra derült fény, hogy sokkal függetlenebbek és célorientáltabbak azok, akiknek legalább egy lánytestvérük van. Tony Cassidy, a kutatás vezető szerzője, az Ulster Egyetem munkatársa a Daily Mailen nyilatkozott a tanulmányról: 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Sokkal elszántabbak és függetlenebbek azok, akiknek legalább egy lánytestvérük van, szemben azokkal, akik kizárólag fiúk mellett nőttek fel. Emögött valószínűleg belső késztetés húzódik arra, hogy nővére vagy húga után a másik a testvér is egyre jobb és jobb legyen. 

Ugyanezen kutatásban 571, 17 és 25 év közötti testvért vizsgáltak: kiderült, hogy a lánytestvér a belső béke elérésben is segíthet, mivel azok jobban megküzdöttek a kihívásokkal és a stresszel, akiknek legalább egy lánytestvérük volt. 

Segítik a kommunikációs készségek fejlődését

A Business Insider korábbi cikkében Jeffrey Kluger, a The Sibling Effect, testvérek közötti különleges kapcsolatról szóló könyvében arról ír, hogy az ellentétes nemű testvérpárok kamaszként többnyire közelebb kerülnek egymáshoz, mert segíthetnek a másiknak jobban megérteni az ellenkező nemet. Ráadásul azok a fiúk, akik lánytestvér mellett nőnek fel, jobb kommunikációs készséggel rendelkeznek, és a nőket is jobban megértik az egykéknél, illetve azoknál, akiknek fiútestvérük van.

De miért pont a lányok?

Tony Cassidy szerint a válasz leginkább az érzelmek kifejezésében keresendő. A nők ugyanis jellemzően könnyebben öntik szavakba érzelmeiket, ez a fajta kommunikáció pedig nélkülözhetetlen a mentális egészséghez. 

A szakember szerint az érzelmek megélésének legmagasabb szintje, amikor valaki tudatosan figyeli érzelmi környezetét, és képes befolyásolni azt. Ezt viszont megfelelő családi környezetben idővel mind a fiúk, mind a lányok megtanulhatják. Magyarán szó nincs arról, hogy a fiútestvérek hátrányból indulnak.

Segíthetnek a testvérváró könyvek

A testvérváró könyvek segíthetnek abban, hogy a leendő nagy tesó fel tudja dolgozni a változást, fel tudjon készülni rá, sőt - megbarátkozva a gondolattal - várja is érkező kis testvérét. Hét ilyet ajánlunk a következőkben.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük