Miért jó, ha énekelsz a gyereknek? Nemcsak szórakoztatja, fejleszti is

Az éneklés játék, megnyugtatás, elaltatás, szórakoztatás, de nem utolsósorban fejlesztés is.

empatia-tanitasa
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Tudjuk, hogy az, hogy egy babához a kezdetek kezdetétől beszéljünk, milyen fontos és jelentős a szellemi fejlődésében. Az éneklés, mint az agyat még több fronton, még több módon stimuláló inger, még inkább. Ezeket a beérkező ingereket szinte szomjazza a picik elméje: úgy születnek, hogy a dallamokra, ritmusokra és hangokra fogékonyak, figyelmesek, és azokat képesek felismerni is.

Mint azt Standley és Madsen zeneterápiai tanulmányukban megfigyelték, a babák már úgy születnek, hogy egyes hangokat jobban kedvelnek a többinél, és az újszülöttek számára a magas hangok sokkal szimpatikusabbak, mint a mélyek, sokkal inkább figyelnek rájuk. Érdekes, hogy az emberek nagy többsége automatikusan magasabb hangon is beszél egy babához, mint a normál hangszíne. Ez az egybecsengő véletlen akár valamilyen természetünkbe kódolt dolog is lehet.

Az éneklés fejleszti a babát

Nem az a lényeg, hogy a szülő színpadképes hanggal és előadással tudjon énekelni. Az éneklés maga, legyen akármilyen, a baba számára rendkívül megkapó, érdekes és szórakoztató. A babák jobban figyelnek, ha egy felnőtt énekel nekik, mint akkor, ha beszélne, és erre képesek is hosszabban koncentrálni.

Az ember, legyen bár szülő, nagyszülő, nagyobb testvér vagy akár bébiszitter, nagyon sokat ad a babának, ha énekel neki. Ez nem egyszerű szórakoztatás vagy megnyugtatás. Az éneklés fejleszti a babát. Fejleszti kommunikációját, kognitív képességeit, de a baba érzelmi skáláját is bővíti, és segíti abban is, hogy érzelmeit megtanulja felismerni és tudatosabban kezelni. A szülő-gyerek köteléket ugyancsak erősíti az éneklés, mint azt a Miami Egyetem szakértői mondják.

Ami a kommunikációt illeti, a hang segít a babának abban, hogy tudja, vannak körülötte, ezáltal segít neki megnyugodni is. A születés utáni hetekben a baba szinte semmit nem lát a környezetéből. Épp ezért hat megnyugtatóan, ha beszél hozzá az ember, különösen egy ismerős hang. Ez a nyugtató hatás az énekléssel is ugyanúgy megvan: optimalizálja a szívritmust, egyenletesebbé teszi a légzést, a baba könnyebben elalszik, akár jobban is eszik a hatására. Ezt újszülött és koraszülött osztályokon figyelték meg, és írtak róla több tanulmányt, Gardner és Goldson 2002-ben, illetve 2013-ban a Loewy-Stuart-Dassier-Tasley szakértői négyes is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az éneklés a kognitív képességekre is fejlesztően hat. Hatására a pici képes lesz egyre hosszabb ideig figyelni, koncentrálni, és még a beszédtanulásban is szerepe van. Egy jó gyerekdal hasonló hatással bír, mint a felolvasás a mesekönyvekből. A dalban ráadásul rímelnek a sorok, ismétlődnek a szavak, így a szavak értelmezése, megtanulása még egyszerűbb lehet.

Amire érdemes figyelni

Az éneklés több szempontból is fontos és hasznos eszköze a babák fejlesztésének, gondozásának, szórakoztatásának. Mindeközben fontos két szabályt betartani: nem mindegy, milyen napszakban mit énekel az ember a picinek. Alvásidőben nem tanácsos pörgős, ritmusos dalt énekelni, mert az ébren tartja a gyereket, játékidőben pedig kerülni érdemes az ellazító, csendes dalokat. Érdemes alaposan kibővíteni a repertoárt, és alkalomnak megfelelően választani.

Szinte mindegy, mi hangzik el, de az a legjobb, ha a gyerek korának megfelelő dalt választ a szülő, mert annak nyelvezete, szóhasználata, egyszerűbb sorai jobban érthetők a kicsinek, mint egy általános iskolából felidézett népdalé. Noha a dallam, a ritmus, a rímek minden dal esetében fejlesztik a gyereket szellemileg.

Gyerekdal-kvíz

Tedd próbára tudásod: mennyire tudod pontosan felidézni a gyerekdalszövegeket? Kvízünkben válassz dalonként három variáció közül!

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük