3 nevelési hiba, ami testvérféltékenységet szül: hiába vagy jó szándékú

Szülőként fontos odafigyelned, hogy a gyerekek viszonya egészségesen fejlődjön.

Testvérféltékenység
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden szülő azt szeretné, ha a gyerekei jó testvérek lennének, és természetesen soha nem tenne olyat, ami féltékenységet, ellentétet szülne közöttük. Sokszor azonban olyan tettek is vezethetnek gondokhoz, melyekről a szülő nem gondolta volna előre, hogy feszültséget okoznak a gyerekek között.

Mivel a testvéri viszonyt utólag nehezebb helyrebillenteni, érdemes előre gondolkodnia a szülőnek, illetve tudatosan kerülni a féltékenységhez vezető tetteket, szavakat.

Három dolog, ami testvérféltékenységhez vezet

Ha baba születik

Igen gyakori, hogy az elsőszülött féltékenységet érez a második gyerek születése miatt. Természetes, hogy egy gyermek érkezése megbolygatja a család életét, és a kismamára, illetve a babára tolódik a fókusz, de nagy hiba, ha a szülő figyelmen kívül hagyja, hogy a nagyobb gyerek életében, aki mindaddig egyke volt, ez óriási változást jelent.

Fontos fokozott figyelmet fordítani rá, például sokat beszélgetni vele. Ha érzi, nem hagyják ki a babavárásból - például segíthet babaruhát választani, mackón gyakorolhat pelenkázni -, az már jó kezdet lehet. Ami pedig a legfontosabb, tudnia kell, hogy őt is ugyanúgy szeretik, mint addig, illetve, hogy aki a családba érkezik, szeretni fogja őt. Különösen nagy hangsúlyt kell ezekre a dolgokra fordítani egy három-ötéves kisgyereknél, akinek még nem feltétlenül egyértelmű, hogy egy testvér nem az ő helyére érkezik a családba.

Konfliktuskezelés

A gyerekek között óhatatlanul előfordulnak viták, melyeket a szülőnek fontos okosan kezelnie. Mindig az adott szituációt szemlélve kell megkísérelni igazságot tenni a gyerekek között. Lehetséges, hogy az egyikük hajlamos gyakrabban rossz fát tenni a tűzre, de ha tízszer ő is volt a ludas, lehet, hogy tizenegyedszer nem ő az.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nem jó beskatulyázni a gyereket, illetve következetesen ugyanúgy kiosztani a bűnbak és az áldozat szerepeit. Az adott helyzet felmérése után az aktuális eseményeket érdemes mérlegelni, hogy egyik gyerek se érezze, hogy a másiknak több mindent szabad, vagy, hogy ő maga ártatlanul viszi el a balhét.

Példálózás

- Te is szerezhetnél több pirospontot, látod, a testvérednek is sikerül! - ilyen és ehhez hasonló mondatoktól minden szülőnek tanácsos tartózkodnia, hiszen ez nem jó példa mutatása, hanem az egyik testvér eredményeinek szembehelyezése a másik gyerek eredményeivel.

Előbb-utóbb féltékenység lehet belőle, ha a szülő ilyesmiket mond. A gyerek noszogatására soha ne hozzuk példaként a másik gyereket, aki ügyesebb, jobb valamiben. Elengedhetetlen azt is időről időre elmondani a gyerekeknek, hogy mindenki másban jó - ki a fociban, ki a nyelvtanulásban jeleskedik. Az a fontos, hogy mindenki igyekezzen, és kihozza magából a legjobbat.

Ezt is szeretjük