Hogyan befolyásolja a születési sorrend a gyerek személyiségét? Első, középső és harmadik gyerekekről
A gyerek személyiségét szinte minden hatás formálja, sokan nem gondolnák, de a születési sorrend is. A szakértő elmondta, hogy alakul a gyerekek személyisége egy háromgyerekes felállásban.

gyerekek (3)
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egyedüli gyereknek nehéz más gyerekekkel osztozni játékokon, a legidősebb hajlamos mindig az irányító szerepébe lépni, a középső pedig állítólag nem a legoptimálisabb hely a születési sorrendben. De valóban lehet valami a születési sorrendről szóló feltételezések mögött? Frank Sulloway amerikai pszichológus ezt kutatja.

Sulloway szerint a döntő a születési sorrenddel járó szerep, a hatást pedig, amit a születési sorrend alapból gyakorol a gyerekek személyiségére, a szülők tudatosan vagy tudtuk nélkül, de erősítik.

A legidősebb gyerekről

Sulloway megfigyelései szerint a legidősebb gyerekek modellezik a szüleik viselkedését, ezért fabrikálnak maguknak jogot rá, hogy irányítsák, kioktassák, tanítsák a kisebb testvérüket, illetve testvéreiket. Ebben az is megerősíti őket, hogy a szülők a második gyerek megszületése előtt felkészítik az idősebbet, hogy majdani testvérére vigyáznia kell, de a szülők sokszor már jó előre elmondják, számítanak majd a segítségére, közreműködésére a baba körül.

A legidősebb gyerek könnyen válik perfekcionistává: mivel a szülőket mintázza, ő is ügyesen próbál csinálni mindent.  Szépen önteni a tejet, vonalon belül maradva színezni a színezőkönyvben. Nehezen viselik, ha valamiben hibáznak vagy kudarcot vallanak, és nehezen ismerik be, ha rosszul cselekedtek. Ráadásul az első gyerekkel foglalkoznak a legtöbbet a szülők, így nála korrigálnak valószínűleg a legtöbbet, ami kihat a gyerekre is.

A középső gyerek

Amikor a harmadik gyerek megszületik, egyúttal egy középső is a világra jön, aki automatikusan alkalmazkodni fog elnyert szerepéhez. Nem váltja fel az elsőszülött szerepét az utána következő harmadik kistestvér felett, és nem válik belőle irányító ember. Ő megmarad az elsőszülött kistestvérének, és aszerint is viselkedik. Hajlamos gyámoltalanabbnak feltüntetni magát, mint amilyen, úgy tenni a szülők előtt, mintha még nem lenne képes olyasmikre, amiket régen meg tud tenni.

A középső gyerek figyelmet akar a szüleit modellező, jó eséllyel maximalista elsőszülött és a családba érkező, fókuszba kerülő legkisebb gyerek között. Nem kizárt, hogy kicsiként hisztire hajlamosabb, kamaszként nehezebb eset lesz, rebellis, aki a család helyett a barátok felé húz.

A legkisebb gyerek

Mire a legkisebb gyerek a világra jön, a szülők már mindent, ami a baba körül zajlik, kétszer megéltek, így sokkal nyugodtabbak, és nem aggódják túl azokat a helyzeteket sem, amiknél az idősebb gyerekek esetében még megijedtek. Ez a lazaság párosul egy jókora fáradtsággal, hiszen a szülők nemcsak egy gyerekről, sőt, nem is kettőről, de háromról kell, hogy gondoskodjanak minden nap, és a figyelem is háromfelé oszlik. Bár van olyan szülő, aki könnyebbnek találja az életet több gyerekkel.

A megengedőbb, rutinosabb, lazább szülői hozzáállás egyenes következményeként a legkisebb gyerekek rendszerint maguk is lazábbak lesznek. Nem stresszelnek, mosolygós, könnyed természetük lesz. Persze, harmadiknak lenni nem mindig könnyű. A legkisebb gyerek folyamatosan azt látja, hogy az idősebb testvérei sokkal több mindent tudnak, többre képesek, mint ő. A harmadik gyerekben ezért jó eséllyel kialakul egy majd én megmutatom-hozzáállás, illetve könnyen manipulatívvá is válhatnak Sulloway szerint.

Hogyan neveld?

Tanácsok az elsőszülött neveléséhez

Sulloway szerint az elsőszülötteket, mivel rosszul érinti őket, ha valamiben hibáztak, érdemes szülőként megkímélni a "kellene" illetve "kellett volna" szavakat tartalmazó mondatoktól, és árnyaltabban magyarázni nekik, mi miért lenne vagy lett volna helyesebb. Emellett, ha plusz felelősséget, feladatokat kapnak, kapjanak valami engedményt, előjogot cserébe, például a későbbi kelés ilyen lehet. Végül, bár azzal nincs baj, ha kap feladatokat nagytesóként, de ne kérjük mindig a segítségét a testvére körül.

A cikk az ajánló után folytatódik

Tanácsok a középső gyerek neveléséhez

Az amerikai pszichológus szerint a középső gyerek nevelésében is vannak hatékony szülői furfangok. A szülő segítségül hívhatja a másik gyerekek közt kialakult vitában, mint közvetítő embert, ám ezt nagyon fontos, hogy megköszönje a szülő. Ezzel a középső gyerek máris személyre szóló szerephez jutott. Érdemes továbbá a szülőnek minél több lehetőséget teremteni a gyerek számára, hogy korabeliekkel legyen. Lehet ez játszótéri játék során vagy játszós délutánokon a kis barátainál. Ezzel a gyerek kizökken abból, hogy folyton nála nagyobb illetve kisebb gyerek közt legyen. Végül, minden gyerek igényli, hogy külön programra mehessen a szülővel, ami csak kettejükről szól. A középső gyerekre ez különösen igaz Sulloway szerint.

Tanácsok a harmadik gyerek neveléséhez

A legkisebb gyerekek gyakran érzik úgy, hogy senki sem veszi őket komolyan. Fontos, hogy a szülő néha kifejezetten az ő véleményét kérje ki dolgokban, sőt, akár ő döntsön például kétféle családi program közül. Szomjazzák az elismerést is, ezért a szülőnek fokozottan figyelnie kell rá, hogy dicsérje a rajzait, iskolai eredményeit.

Amikor valami elsőre sikerül neki, a szülő, akárcsak az előző gyerekek esetében, hiába éli meg harmadszor ugyanazt az esetet, ugyanolyan lelkesedéssel kell, hogy reagáljon. Például, ha először bilizik, vagy iszik pohárból, a legkisebb is megérdemli ugyanazt a lelkendezést, nagyszülőknek dicsekvést a szülő részéről, mint a nagyobb testvérei. Végül, Sulloway úgy tanácsolja, hogy a szülő adjon felelősségteljesebb feladatokat is a legkisebb gyereknek, mert hajlamos lehet önmagát is képtelennek címkézni egy idő után, ha mindenki helyette, felette, mint kicsi felett cselekszik. Fontos, hogy ne legyen mindig túl kicsinek titulálva mindenhez, így a személyisége sokkal nagyobb teret kap az optimális fejlődéshez.

Ezt is szeretjük