A mondat, ami többet árt, mint használ: nagyon sok szülő szajkózza
A legtöbb családban szinte mindennap elhangzik, és van, ahol többször is.

szomoru-kislany
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mire egy gyerek felnő, sok-sok mindent hall a szüleitől, és mivel minden szülő más, minden gyerek más-más mondatok záporában cseperedik azzá, aki lesz. Egyetlen mondatot viszont gyakorlatilag minden szülő a nyelvén hord, és a legtöbben sajnos ki is mondják: légy óvatos! A Szülő 2.0 bloggere, Rét Ágnes írásából kiderül, miért érdemes inkább kerülni ezt az agyonszajkózott mondatot.

Szülői pályafutásunk kezdetén úgy döntöttünk a férjemmel, hogy száműzzük a szótárunkból a "légy óvatos" kifejezést. Igazából az egész család szókészletéből ki akartuk tiltani, de úgy tűnik, a nagyszülők a DNS-ükben hordozzák, és onnan kitörölhetetlen. 

A végső döntést, hogy száműzzük ezt a látszólag ártalmatlan kifejezést a családi szótárunkból, egy különösen borzalmas játszótéri nap után hoztuk meg. A fiunk éppen abban a korban volt, amikor feszegette a határait, leugrott a csúszdáról, lovagolt a kerítésen, és alapvetően úgy használta a testét, mint egy flippergolyó, mindennek és mindenkinek nekiment, és lepattant róla. Iszonyú fárasztó volt tartani vele a lépést, de ennél már csak az volt kimerítőbb, hogy két másodpercenként mondjuk neki, "légy óvatos". Egyszerűen nem tudom, miért kezdtük el ezt mondogatni.

Megszületett a fiam, csecsemőből kisgyerek lett, és én egyszer csak elkezdtem szajkózni, "légy óvatos". Azon a bizonyos napon úgy közlekedett, mint egy tornádó, és valamiért úgy éreztem, hogy meg kell mutatnom a többi anyukának, hogy le tudom csillapítani csendes szellővé. Az emberek bámultak, én meg elhadartam a fiamnak a szokásos biztonsági figyelmeztetéseket, no meg persze azt, hogy "légy óvatos". Amit abszolút figyelmen kívül hagyott, mert valamiért úgy értelmezte, hogy gyerünk, hajrá, csináld csak.

Számára ezek a szavak teljesen elvesztették a jelentésüket, olyan volt ez, mint egy zavaró háttérzaj, és azt jelentették számára, hogy "nem bízom meg benned, mert nem ismered a határaidat", ami így is volt, de nem szerettem volna, hogy tudja. Azt akartam, hogy magától jöjjön rá, hogy nem tud repülni, és nem csak azért, mert ráüvöltök, hogy legyél óvatos.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fiatal szülők szenvednek attól, hogy az üres "légy óvatos" kifejezés állandó mantrázását hallgatva nőttek fel. Ezek most a helikopterszülők. És én eldöntöttem, hogy nem szeretnék ide tartozni. Korábban idetartoztam, de most már nem.

Folyamatosan azt mondogatni, hogy legyél óvatos, azt jelenti, hogy én rendelkezem a játszásidőd, a szórakozásod, és egyáltalán tefeletted. Nem kell önmagadra gondolnod, nem kell önálló döntéseket hoznod arról, hogy mi a biztonságos, és mi nem az. Én döntöm el helyetted. Te egyszerűen egy apró lény vagy, akiben nem lehet megbízni.

Egyszerűen csak mondd, amit tényleg akarsz: "Ne érj a sütőhöz, mert forró! Át tudod ugrani? Figyelj az árok szélére! Ne csinálj hülyeséget!" Vagy néha ne mondj semmit! Mennyire nehéz ez? Elmenni a játszótérre, és nem adni semmiféle tanácsot (kivéve, ha életveszélyes helyzetbe kerül, vagy más gyereket veszélyeztet), valljuk be, először nagyon nehéz szituáció. De mindkettőtöknek felszabadító érzés lesz. Biztos fog ugrálni, és lehet, hogy el is fog esni, sőt, lehet, hogy el is fogja törni a karját. De az biztos, hogy szárnyalni fog, és büszke lesz magára.

Olvass még a blogon!

A fenti írást a Szülő 2.0 blog engedélyével emeltük át. Ha tetszett, nézz szét a Szülő 2.0 blogon! Ezeket a bejegyzéseket is ajánljuk figyelmedbe:

Ezt is szeretjük