Meztelenség a gyerek mellett: mennyi oké, mennyi sok a pszichológus szerint?
Kényes téma, de fontos, hogy a szülő tudatos legyen e tekintetben is: a pszichológus válaszaival segít.

anya-gyerekek-kad
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lelki, illetőleg szexuális fejlődés meghatározó kérdései a gyereknevelésnek, hiszen csak úgy lesz kiegyensúlyozott, boldog felnőtt a gyerekből, ha ezekre elegendő figyelmet, kellő hangsúlyt helyez a szülő. Törékeny dolgok ezek, sérülékeny részei a gyerek szellemének.

Minden szülőnek fontos tisztában lennie azzal, hogy a gyerekekben természetes kíváncsiság ébred az emberi test iránt, és ez így van jól. A gyerek előtt meztelenül mutatkozás azonban sok szülőben vet fel kérdéseket. Egyesek túlaggódják, pironkodnak a gyerek előtt, mások ezzel szemben lazán veszik a dolgot. A pszichológust, Acosta Sára Diánát hívtuk segítségül, hogy mondja el véleményét ennek kapcsán.

- Nehéz erről a témáról objektíven beszélni, tekintve, hogy meglepően kevés kutatást lehet találni, és, ha vannak is, sokszor ellentmondásosak az eredmények. Szerintem ennek főleg az lehet az oka, hogy önmagában a meztelenség valószínűleg kevés dolgot magyaráz, sokkal inkább lehetnek összefüggések a gyermek szexuális fejlődése és a szülők túlzott prűdsége/nyitottsága között: ez esetben az otthoni meztelenség/nem meztelenség inkább melléktermék, mint közvetlen ok. Ráadásul jelentősek a kulturális különbségek is ezen a területen - mondta el elöljáróban a pszichológus.

A gyerek és a meztelenség

Szükséges, hogy a gyerek valamilyen szinten találkozzon a meztelenséggel?

- Alapvetően minden gyermekben van egy veleszületett kíváncsiság az emberi test iránt. Ez a természetes fejlődés része, és fontos, hogy ezt a kíváncsiságot a gyerek szintjén kielégítsük. Nem muszáj, hogy ez a szülő meztelenségén keresztül valósuljon meg, de hasznos lehet, ha akár a saját vagy mások testét látva megtanulhatja például a különböző testrészek nevét vagy a nemi különbségeket - mondta Acosta Sára Diána.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mi a jó hozzáállás a szülő részéről saját meztelenségét illetően?

Én azt tanácsolnám, hogy mindenki kövesse azt az irányt, ami neki szülőként kényelmes. Egy kisgyerek mellett a praktikusság is fontos érv a közös meztelenkedés mellett, ugyanakkor, ha a szülő maga szégyenlősebb, lehet, hogy már a gyerek egészen kicsi korától nem szívesen mutatkozik előtte meztelenül. Lényeg, hogy a szülő ne feszengjen, akár a meztelenségtől, akár attól, hogy ruhában kell lennie, hiszen, ha nem érzi jól magát, az a gyerekre is negatívan hathat - mondta a pszichológus.

Lányként apát, fiúként anyát látni

Sokakban merülhet fel az a kérdés is, hogy azonos nemű, illetve ellenkező nemű szülő esetében is hasonlóan kell-e gondolkodni. Hiszen egy kisfiú és egy kislány a saját testétől merőben eltérő részek meglétével, illetve nemlétével találja szemben magát, ha ellenkező nemű szülőjét látja meztelenül. A pszichológus szerint ebben az esetben is ugyanazok az elvek lehetnek érvényesek, tehát nem mérvadó, hogy férfi vagy nőnemű szülőjét látja-e ruha nélkül egy kislány, illetve kisfiú.

Meddig és mennyit?

Befolyásolja a gyerek kora, hogy mennyit mutatkozzon előtte meztelenül a szülő? Meddig tanácsos egyáltalán?

- Erre a kérdésre nehéz konkrét választ adni: minden gyerek más és más, így nem igazán létezik egy univerzális életkor, amikor érdemes felhagyni a gyerek előtti meztelenkedéssel. Szerintem a legegyszerűbb, ha figyelünk a gyermek jelzéseire.

Mik lehetnek ezek a jelzések?

- Amikor látjuk, hogy ő maga is szégyenlősebb lesz, takargatja magát, vagy esetleg észrevesszük, hogy lesüti a szemét, amikor másokat/minket meztelenül lát: ezek jelezhetik, hogy megnőtt az igénye a nagyobb diszkrécióra, intim szférára. Azt mondanám, hogy eddig a pontig bármennyit lehet az ember meztelenül - ha észrevesszük a jeleket, akkor viszont érdemes alkalmazkodni a gyerek igényeihez, főleg arra vonatkozóan, hogy ő szeretne-e meztelen lenni előttünk. Sérülni viszont pusztán attól, hogy minket meztelenül lát, nem fog.

Közös fürdés - belefér?

A közös pancsolás a gyerekekkel megosztó a szülők körében. Pszichológusszemmel ez rendben van?

- A közös fürdés kapcsán is az a legfontosabb irányadó, hogy ha a gyerek már kényelmetlenül érzi magát a helyzetben, akkor nem szabad erőltetni. Sokszor a gyerekek maguktól is jelzik, ha szeretnének inkább egyedül fürdeni. Figyeljünk arra, hogy ők mit szeretnének, de nem muszáj megvárni, amíg ez bekövetkezik.

Ha mi magunk nem szeretnénk, ha a gyermek velünk fürdene, elmondhatjuk nekik, hogy ez olyan dolog, amit az emberek egyedül csinálnak - mint például a vécézés is -, és nyugodtan megtaníthatjuk őket a privát szféra és a kopogás jelentőségére is - mondta Acosta Sára Diána.

Zavarba ejtő véletlenek

Ahol meztelenül mutatkozni nem szokás, ott is előfordulhatnak véletlenek. Mi a jó szülői reakció, ha a gyerek meglátja őt meztelenül?

- Fontos, hogy megőrizzük a nyugalmunkat. Még ha nem is szokás a családban a meztelenkedés, a meztelen test természetes: ha kényszeresen takargatjuk, zavarba jövünk, tabuként kezeljük, akkor elképzelhető, hogy a gyerek nem mer majd hozzánk fordulni az emberi testtel kapcsolatos kérdéseivel, és ő is elzárkózik majd a hasonló témáktól. Ha ránk nyit, a legjobb, ha nem csinálunk ügyet belőle. Ha látja, hogy ez nekünk természetes, oda fog tudni jönni hozzánk, ha valamit nem ért - tanácsolja Acosta Sára Diána.

- Már egészen óvodás kortól érdemes egyébként a testrészeket megtanítani a gyerekeknek, beleértve a női és férfi nemi jellegzetességeket is - hangsúlyozva természetesen, hogy mely testrészek számítanak intimnek, tehát melyek azok, amiket nyilvánosan nem mutogatunk - tette hozzá.

Meztelenség a képernyőn

Közös tévézéskor is felbukkanhat a képernyőn egy meztelen test. Helyes ilyenkor a távirányítóért vetődni?

- Az ilyen helyzetekre nehéz előre felkészülni, de szerintem itt is az a kulcs, hogy minél kevésbé mutassuk ki a zavarunkat. Esetleg akár még ki is lehet használni az alkalmat, hogy tanítsuk a gyereket. Ha felfigyel rá, megbeszélhetjük, hogy a filmben például miért váltott ki nevetést, hogy az adott személy meztelen - miért furcsa, ha valaki az utcán meztelen? Ez jó kis beszélgetést eredményezhet arról, hogy miért hordunk ruhát, melyek az intim testrészeink, amiket nem mutatunk meg másoknak, vagy mondjuk, hogy mi a teendő, ha egy meztelen embert lát az utcán. Természetesen mindezt a gyerek szintjének és életkorának megfelelően. Ha a gyerek azt látja, hogy ijedten ugrunk a kapcsolóra, annál jobban fogja érdekelni a dolog - mondta Acosta Sára Diána.

Ezt is szeretjük