Fogcsikorgatás alvás közben: pontosan mi okozhatja a gyerekeknél?

Érdemes foglalkozni a jelenséggel, mert az okok és a következmények is komolyak lehetnek.

Fogcsikorgatás alvás közben
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bruxizmus vagy fogcsikorgatás legtöbbször éjszaka tapasztalható jelenség, és akárcsak a felnőtteknél, a gyerekek esetében is előfordulhat. A fogcsikorgatás alvás közben több okból fordulhat elő. Ezeknek érdemes utánajárni, elkerülendő a negatív következményeket.

Már csak kíváncsiságból is érdemes kicsit fülelni az alvó gyerek felett, tekintettel arra, hogy az alvás közbeni fogcsikorgatás a náluk gyakrabban fordul elő, mint a felnőtteknél. A szülő azt veheti észre a hangon túl, hogy a gyerek erősen összeszorítja a fogsorát. Ha ez sokszor megtörténik, érdemes orvoshoz fordulni.

Az alvás közbeni fogcsikorgatás oka

A fogcsikorgatás az alvó gyereknél sem tudatos cselekvés, így felesleges felhívni rá a kicsi figyelmét, hogy ne csinálja. Az okoknak érdemesebb utánajárni, azok kiiktatásával, megoldásával megszűnhet a dolog.

A fogcsikorgatás oka lehet a napközbeni stressz, ami miatt alvás közben a gyerek erősen összeszorítja a fogsorát. A stressz adódhat az óvoda, iskola miatti szorongásból, társaival való konfliktusából, eredhet esetleges magányából, de akár abból is, hogy valaki zaklatja őt. Más ok lehet még a családban lévő feszültség, változás és szinte bármi, ami felkavarhatja a gyereket. Ha a kiváltó oknak utánajárt, a szülő megoldást találhat a bajra, és a fogcsikorgatás abbamaradhat.

Alvás közbeni fogcsikorgatás előfordulhat a gyerek állkapcsának nem megfelelő állása miatt is. Ennek egyéb jelei, ha a gyerek nem tudja rendesen kinyitni a száját, állkapcsa kattog mozgás közben, vagy épp fáj. A fogcsikorgatást a fogak rossz elhelyezkedése vagy egy-egy egyenetlen fogtömés is előidézheti. Az állkapocs és a fogak rendellenességeit gyermekfogszakorvossal szükséges felméretni.

A fogcsikorgatás következményei

A fogak összeszorításával óriási nyomás nehezedik a fogsorra, a fogzománc, az íny sérülhet, a rágóizmok, az állkapocsízület megterhelődik. A fogakat erősen roncsoló dologról van szó, a gyerekek esetében ráadásul, akiknél épp cserélődnek, az új fogak rossz pozícióban nőhetnek ki a fogcsikorgatás miatt. A meglévő fogak helyzete is változhat, sőt, azok ki is lazulhatnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. Létezik ideális mennyiségű képernyőidő? Kétéves koráig ne is lásson okoseszközt a gyerek? Káros lehet a Mancs őrjárat? Mennyire egészségtelen alkalmazáson követni a gyerek lokációját? Hasznosak a szülőifelügyelet-alkalmazások? Melyek a dopamintúltengés jelei? Az online bullying kérdésköre: mi a különbség a vélemény, a kritika és a bántás közt? A Dilemma első évadának utolsó epizódjában többek között a fenti kérdésekre kereste a választ Mészégető Marcsi, a Hello Szülő főszerkesztője, Horváth Eszter, a Femina újságírója, valamint Pintér Ada műsorvezető.

Promóció

Mi a teendő?

Mindenképp fogszakorvoshoz kell fordulni, aki segít az okok felderítésében és a megoldásban, illetve ha a szülő szerint indokolt, illetve ha a fogcsikorgatás nem múlik, súlyosbodik, akkor pszichológussal is érdemes találkozni, aki segíthet kideríteni az esetleges lelki feszültséget, ami a fogcsikorgatás hátterében van.

Kalciumforrások

Védi a fogakat, erősíti a csontokat: miben van sok kalcium?

Magas kalciumtartalmú ételek, hogy gyermeked csontjai és fogai erősek legyenek

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük