Fejfájós gyerek? Van, hogy tünet, van, hogy okozat - Így segíthet egy notesz a vizsgálatban

Érdemes úgynevezett fejfájásnaplóban vezetni, mikor fájt a gyerek feje.

Fejfájás oka gyereknél
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármilyen korban is jelentkezik, a rendszeres fejfájást komolyan kell venni, és utánajárni, mi lehet a kiváltó oka, illetve, hogy egyáltalán tünetről vagy valaminek az okozatáról van-e szó. 

A rendszeres fejfájással mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, hiszen előfordulhat, hogy nem egyszerű fájdalom, hanem migrén vagy akár komolyabb betegség áll a hátterében, ami további vizsgálatokat és kezelést igényel. A gyerekek esetében, akik ráadásul még rosszabbul viselik, különösen fontos utánajárni a panasz kiváltójának. Ha egy hétköznapi okról van szó, az így könnyen kiküszöbölhető.

A fejfájás mint tünet

A fejfájás lehet valaminek a tünete, de lehet külső körülmény vagy cselekvés okozata is. Amennyiben valaminek a tüneteként jelentkezik, akkor a fejfájás oka a szervezetben keresendő.

Fejfajos-gyerek

A rendszeres fejfájás jelezhet például látásproblémát. A gyengülő látás a szem erőltetésével jár, ami fejfájáshoz vezethet. Allergia vagy egyes gyógyszerek mellékhatása ugyancsak lehet a fejfájás, valamint kiválthatják hormonális változások is. A menstruáció jelentkezése előtt például előfordulhat kamaszoknál is.

A kialvatlanság tünete is lehet a fejfájás. Érdemes átgondolni, hogy mennyit alszik a gyerek, nem alszik-e kevesebbet, mint amennyit életkora szerint minimálisan kellene. Okozhat fejfájást az is, ha túl sokat, azaz több órával többet alszik a kelleténél, esetleg hajlamos egész nap lustálkodni, mert ez alacsony vérnyomással járhat.

A kevés folyadékfogyasztás ugyancsak ludas lehet. A szervezet egy pont után ezzel a tünettel jelez, ha valaki keveset ivott. Amennyiben az étkezés nem rendszeres, ki-kimarad egy-egy alkalom, a szervezet üzemanyag híján lesz, a vércukorszint nem lesz a helyén, ami szintén fejfájáshoz vezethet.

A gyakori fejfájás hiánybetegség jele is lehet, mint a vashiány és a magnéziumhiány. Érdemes időről időre csináltatni egy vérképet, különösen, ha a gyerek gyengébb, sápadtabb társainál.

Körülmények és cselekvések okozata is lehet

Ha a fejfájás külső körülmény vagy cselekvés okozata, akkor a baj nem a szervezetben keresendő. Ha a gyerek túl hangosan hallgatta a zenét, túl sokáig tévézett, számítógépezett vagy mobilozott, az előidézhet fejfájást, mivel a szem és az agy is igénybe volt véve. Fejfájást előidéző körülmény lehet egy túl markáns illat vagy szag, illetve az elhasználódott levegő is a helyiségben. Sokaknál okoz fejfájást az utazás autóban vagy buszon - utazási betegség -, ilyenkor jellemzően hányinger is tapasztalható.

Fejfájáshoz vezethet egy fejsérülés is. Ha a gyerek fejét nagyobb ütés érte, esetleg megsérült, mindenképp orvoshoz kell menni. Különösen igaz ez, ha a gyerek később fejfájásra panaszkodik.

Lehet valamilyen fertőzés velejárója is a fejfájás, de a vírusfertőzések gyakorta zárulnak fejfájásos panasszal. Ehhez általában lágy, hasmenésszerű széklet is társul.

Ne feledkezzünk meg a napszúrás lehetőségéről sem, hiszen ennek a legfőbb tünetei a fejfájás és a szédülés. A gyerekek koponyacsontja még vékonyabb, ezért, ha a gyerek túl sokat tartózkodott napon, és a fejét erős napsugárzás érte, akkor az agyhártya kórokozó nélküli gyulladása léphet fel, azaz napszúrás. Korábbi cikkünkben részleteztük, hogyan lehet a bajt felismerni.

A fejfájás oka a lélekben is keresendő lehet. Feszültebb napokon, vagy ha a gyerek izgul, nyomasztja valami, jelentkezhet fejfájás, hiszen a stressz és a szorongás is a fejfájás kiváltó okai közé tartozik. Ez a gyerekeknél a fejfájás egyik leggyakoribb oka. Fontos a rendszeres beszélgetés, és hogy ne bagatellizáljuk el a gyerek problémáit. Ki kell deríteni, pontosan mitől tart, mi bántja, esetleg éri-e zaklatás. Ha komolyabb bajt sejt a szülő, érdemes szaksegítséget kérni.

A migrénről

A kisgyerekeknél még nehéz felmérni a migrénességet, mivel nem biztos, hogy sikerül elmondaniuk, pontosan mit éreznek. Nem lehetetlen azonban, hiszen a migrénnek olyan kísérő tünetei vannak, amik viszont a fejfájással együtt felismerhetők.

A migrén 30 perctől akár órákig is eltarthat, sőt, olykor akár napokig húzódhat. Nagyon erős fejfájással jár, egy- vagy kétoldalival, amit a fizikai aktivitás, az erős fény, az erős szagok és a hangos zajok erősítenek. Kísérő tünetek még a szédülés, a hányás, a hasfájás, émelygés, és ha apró pöttyöket, foltokat lát a gyerek.

Miben segíthet egy notesz?

Érdemes beszerezni egy noteszt, amibe minden információ bekerülhet a rendszeresen jelentkező fejfájásokról. Kerüljön bele, melyik nap fájt a gyerek feje, mettől meddig tartott, milyen jellegű volt a fájdalom, mi válthatta ki, evett-e valamilyen gyógyszert a gyerek aznap, és volt-e a fejfájást kísérő egyéb tünet, mint szédülés vagy hányás. Fontos információ az is, aznap mennyi folyadékot ivott a gyerek, mennyit mozgott, volt-e szabad levegőn, esetleg stresszelt-e. Jó lejegyezni pluszinformációként, milyen volt az idő, amikor jelentkezett a fájdalom, esetleg van-e valamilyen fronthatás.

Ez a  fejfájásnapló segíthet a szülőnek is követni a gyerek állapotát, de az orvosnak különösen jó segítség abban, hogy magyarázatot találjon a gyerek panaszára.

Akupresszúra fejfájás ellen

Az orvost ne hagyjátok ki, ha a gyereknek rendszeresen fáj a feje, vagy fejfájása már-már elviselhetetlen. Pár akupresszúrás pont a panasz enyhítésére ezzel együtt is hasznotokra lehet.

Kínzó fejfájás ellen: képeken a 7 legerősebb akupresszúrás pont

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük