Meddig normális, és hogyan kell kezelni az éjszakai bepisilést, hogy ne szorongjon a gyerek?

Vannak gyerekek, akiknél elhúzódik a dolog, másoknál hamarabb véget ér.

Éjszakai bepisilés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az éjszakai bepisilés a kisgyerekeknél teljesen általános dolog, de öt-hat éves korukra általában kinövik. Amennyiben ezután is előfordul bepisilés éjszaka, érdemes orvoshoz fordulni.

Ekkorra lezárul a vizeletürítés-gátlás kialakulása, és ha nem így van, annak érdemes alaposan utánajárni.

Mi okozhatja az éjszakai bepisilést?

Annak, ha a kisgyerek nem tudja visszatartani éjszaka a vizeletét, vagy nem ébred fel az ingerre, szervi okai is lehetnek, mint a fejletlen húgyhólyag, az agy és a hólyag közti elégtelen kapcsolat, hormonális problémák. Ez onnan sejthető, hogy a gyereknél nem alakul ki a kontroll egyáltalán vagy csak nehezen. Húgyúti gyulladás esetén viszont azt tapasztalhatja a szülő, hogy a gyerek korábban már kibírta az éjszakát, de ismét előfordul a bepisilés. Ilyenkor más, kísérő tünetek is lehetnek, mint a csípő, fájdalmas vizelés, vagy viszketés.

Gyakrabban fordul elő, hogy lelki ok vált ki éjszakai bepisilést gyerekeknél. Valamilyen családi feszültség, trauma, válás, költözés, a szülői odafigyelés hiánya, esetleg kis testvér érkezése ilyen lehet, de iskolai problémák is kiválthatják. Ilyenkor is jellemző, hogy egyszer már kinőtte, de ismét előfordul. A szervi és a lelki okokat is fel kell deríteni, és megfelelően, akár gyermekpszichológus bevonásával kezelni.

Így nem fog szorongani a gyerek

A szülői hozzáállás nagyon sokat számít az éjszakai bepisilés megszüntetésében.

Alapvető fontosságú, hogy a szülő megértéssel, nyugtatással, pozitívan veszi-e a bepisilést, vagy épp leszidja, esetleg megszégyeníti a gyereket.

Utóbbi esetben könnyen szorongást okozhat a gyerekben a bepisilés miatt, ami egy önmagát gerjesztő folyamatot indít el. A bepisiléstől félő gyerek még gyakrabban vizelhet az ágyba, amitől még rosszabbul érezheti magát, és egy öngerjesztő folyamat indul be.

A cikk az ajánló után folytatódik

A szülő véleménye nagyon erős befolyással van a gyerek önmagáról alkotott képére. Ha a szülő megalázza, kineveti a bepisilés miatt, esetleg a nagyobb testvéreknek hagyja, hogy ők tegyék ezt, azzal a gyerekben feszültséget kelthet a történtek miatt. Úgy érezheti, ő rossz, buta, ügyetlen azért, ami történt, holott ez teljesen normális 5-6 éves korig.

Ha megtörtént a baleset

A megértő hozzáállás ezzel szemben a gyerekben is azt erősíti, hogy semmi rendellenes nem történik, és ő sem rosszabb másoknál a bepisilés miatt. A gumilepedő a normál lepedő alatt segíthet abban, hogy minél kisebb felfordulással járjon az ágyneműcsere. Az a jó, ha a mosdatás és a pizsamacsere sem tart sokáig. Nem szükséges erős lámpafény sem, és a hangos beszéd is kerülendő. Ha a bepisilésért a gyerek nem kap szidást, ellenben megnyugtatást igen, az ilyen alkalmak is hamarabb megszűnhetnek.

A szülő azzal is sokat segíthet a gyereknek, ha mesél arról, hogy kis korában ez vele is gyakorta megesett, és ilyenkor ő is ugyanígy nadrágot és ágyneműt cserélt a szülő segítségével. Merthogy ez minden kisgyerekkel megesik. Mára azonban a bepisilés abbamaradt, és ezt minden kisgyerek kinövi, csak türelemmel kell várni.

Hogy rajzolja magát a gyerek?

A gyereklélekről nagyon sokat mesélnek a rajzok. Érdemes részleteiben is megvizsgálni például, hogy hogyan rajzolja le magát.

Hogy rajzolja saját magát a gyerek? Figyeld meg a képein ezt a 8 jellegzetességet!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük