Miért jó, ha a gyerek balkezes? Nem csak az IQ-juk magasabb

Régen büntették, pedig rengeteg előnye van annak, ha a gyerek balkezes.

GettyImages-479899422
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Régen a balkezesség rendellenességnek számított: úgy tartották, hogy az ördög is balkezes, és semmi jót nem jelent, ha a gyermek is az lesz, így a balkezesek jobb kézre való drasztikus átszoktatása bevett gyakorlatnak számított.

Ma már tudjuk, hogy a balkezesség kialakulásában a gének fontos szerepet játszanak, a gyerek átszoktatása pedig komoly problémákat idézhet elő: mivel a balkezesekénél a jobb agyfélteke a domináns, és a beszédközpontjuk is fordítva működik, mint a jobbkezeseknél, az átszoktatás zavart, ezzel együtt rendkívül nagy károkat okozhat a diszlexián, diszgráfián, diszkalkulián át egészen a magatartásbeli problémákig.

Intelligensebbek és jobb problémamegoldók

A balkezesek aránya nagyjából 8-15% között mozog a felnőtt lakosság körében, kutatások pedig kimutatták, hogy a balkezességnek is megvannak a maga pozitívumai.

GettyImages-157505780

A New York állambeli St. Lawrence Egyetem kutatásokat végzett bal- és jobbkezesekkel arra vonatkozóan, hogy kinek magasabb az IQ-ja, és arra jutottak, hogy a balkezesek nem csak magasabb intelligenciaszinttel rendelkeznek, de gyorsabban jár az agyuk, gazdagabb a szókincsük, és kiemelkedőbbek a problémamegoldásban, mint a jobbkezes társaik - írja az Independent.

1200 jobb-, illetve balkezes emberrel végeztek szellemi és kognitív képességeket felmérő teszteket, az eredmények pedig bebizonyították, hogy azok a balkezesek, akik a különböző technikai feladatokat - például labdázás, pohár felemelése - bal kézzel végezték, háromszor jobban teljesítettek az IQ-teszteken, mint azon személyek csoportja, akik a testnevelési, emelési feladatok során mindkét kezüket felváltva, vagy pedig csak a jobb kezüket használták volna. A kitöltött tesztek alapján a balkezesek intelligenciaszint-értéke meghaladta a 140-et. Ugyanakkor a kutatás szerint hátárnyuk, hogy feledékenyebbek, szétszórtabbak, mint jobbkezes társaik.

A cikk az ajánló után folytatódik

A balkezesek a művészetekben, a kreativitást igénylő dolgokban is jobban jeleskednek, hiszen a jobb agyfélteke az, ami ezekért a képességekért felelős. Az arcfelismerési adottságaik is jobbak.

Milyen sportokban jeleskednek a balkezesek?

A balkezesek előnye olyan sportokban mutatkozik meg, mint a baseball, a boksz, a karate, a judo, a tenisz, az asztalitenisz, softball vagy a vívás. A sportolók ilyenkor váratlan helyzet elé állítják ellenfelüket, akinek gyorsan kell reagálni a bal oldalról jövő támadásra. 

GettyImages-171299392


Melyik kéz a domináns?

Létezik egyszerű mód arra, hogy kiderítsd, a gyermeked melyik keze a domináns. Kérd meg, hogy integessen, és figyeld meg, melyik kezével teszi ezt. Jó praktika az is, hogy megkéred, fonja össze a karjait, és figyeld meg, melyik karja kerül felülre, hiszen az lesz a domináns. 

Zseniális házifeladat-megoldások

Olyan mókás és kreatív feladatmegoldásokat mutatunk, amelyek a legszigorúbb tanárok arcára is minden bizonnyal mosolyt csalnak.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük