6 hormon, ami erősen befolyásolja a testsúlyt: így lehet helyreállítani a működésüket

A hormonok felborulása is okozhat elhízást, némelyek nagyon erősen befolyásolják a testsúlyt.

Melyik hormon okoz elhízást
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hormonok jelentősen befolyásolják a szervezet működését. Több mirigy, mint az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy és a mellékvesék termelik őket, és különböző létfontosságú feladatokat látnak el.

A testünkben lévő hormonok szinte az összes anyagcsere-folyamatban részt vesznek, a szexuális funkciókat, a hangulatot, az étvágyat is befolyásolják. Éppen ezért a hormonális egyensúly felborulása jelentős hatással bír a testsúlyra és az egészségre is.

Melyik hormon okoz elhízást?

Bizonyos hormonok a jóllakottság érzetét és az étvágyat szabályozzák, ezek segítenek fenntartani a szervezet energiaszintjét, és szerepet játszanak mind a súlygyarapodásban, mind a súlycsökkenésben.

GettyImages-89975108

Ghrelin

A ghrelint éhséghormonként is szokás hívni. Feladata a hipotalamusz működésének serkentése, ami pedig az éhségért felelőst agyterület. Emellett a cirkadián ritmusban is részt vesz, ahogy a glükózanyagcserét, azaz a vércukor hasznosulását is befolyásolja.

Ha túl sok termelődik belőle, akkor igen gyakori falásrohamokat, túlzó kalóriabevitelt eredményezhet. Megfelelő mennyiségű mozgással és változatos táplálkozással, fehérjék és rostok fogyasztásával lehet csökkenteni a szintjét.

Melatonin

A melatonin az alváshormon, ez hivatott segíteni az éjszaka-nappal váltakozásának felismerését, befolyásolva ezzel az alvási ciklust. Ez a hormon szabályozza az álmosság és az éberség érzetét, így felborulása esetén alvászavart és stresszérzetet okozhat, ami összefüggésben áll az elhízással, súlygyarapodással is.

GettyImages-1218819730

A melatonin ideális szintjének megőrzése érdekében megfelelően besötétített szobában kell aludni, és éjszakára mellőzni a kék fényt kibocsájtó készülékeket, mint a telefon, laptop vagy televízió, mert ezek éberen tartanak.

Kortizol

A kortizol stresszhormonként is ismert, és a mellékvesékben termelődik. Alapvetően csak vészhelyzet érzékelésekor szabadul fel, de ha túl sok stressz éri a szervezetet, akkor krónikusan megnőhet a szintje, ami fáradékonyságot, alvászavart és testsúlynövekedést okoz. A tünetek megjelenése után könnyedén egyfajta ördögi körbe kerülhet az ember, mert épp szimptómái miatt nehéz küzdeni ellene.

Megnövekedett szintje súlygyarapodáshoz vezet, hasi elhízást okoz, növeli az étvágyat - különösen az energiadús, szénhidrátban, cukorban bővelkedő ételek iránt. Megfelelő alvással, rendszeres edzéssel, meditációval és kiegyensúlyozott étrenddel visszaszorítható a magas szintje.

Inzulin

Az inzulint a hasnyálmirigy termeli, feladata, hogy a szervezetben lévő glükóz energiává alakuljon át a sejtekben, vagy elraktározódjon. Különböző egészségügyi állapotok, mint az inzulinrezisztencia is generálhatja azt, hogy a sejtek nem reagálnak az inzulinra, aminek következtében megemelkedik a vércukorszint. Ennek hatására a hasnyálmirigy még több inzulint termel, ami egy idő után elhízáshoz vezet, és akár kettes típusú diabétesz is kialakulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Megfelelő, rendszeres edzéssel, alvással, kiegyensúlyozott étrenddel, ami nagyrészt alacsony glikémás indexű, lassú felszívódású szénhidrátokból áll, megállítható ez a folyamat.

Leptin

A leptin hormon szabályozza a teltségérzetet, így túl magas vagy túl alacsony szintje is evészavarokat okozhat. Előbbi túlzott kalóriafogyasztást, súlygyarapodást eredményez. A zsírsejtek választják ki a leptint, de az elfogyasztott ételekben lévő nátrium-glutamát befolyásolhatja ezt az érzékeny rendszert, amitől késleltetve érkezik meg az agyba a jóllakottság érzete. Az alvás minősége, az edzés és a testzsír csökkentése segíthet kiegyensúlyozni újra a hormonszintet.

Neuropeptid Y

A neuropeptid Y a központi idegrendszer leggyakoribb peptidje, amit az agysejtek és az idegsejtek termelnek, feladata az étvágy befolyásolása, és csökkenti az energiafelhasználást böjtölés vagy stressz alatt.

GettyImages-911003288

Mivel hatást gyakorol az étkezésekre, kapcsolatban állhat az elhízással, túlzó mennyiségben zsírraktározást és főleg hastájéki elhízást okozhat, akár metabolikus szindrómát is eredményezhet. A szervezetben lévő gyulladásra is elkezdődhet a fokozott termelődése. Tornával és kiegyensúlyozott, cukor- és zsírszegény étrenddel stabilizálható.

Leolvasztja a kilókat, optimalizálja a hormonháztartást a Gliké-med diéta

A hormonok nem megfelelő működése a hízásban is megmutatkozik.

Leolvasztja a kilókat, optimalizálja a hormonháztartást a Gliké-med diéta: napi mintaétrendet is mutatunk hozzá

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük