Mitől viszkethetnek a mellek? Egy mellráktípus korai tünete is lehet

A mellviszketés az esetek többségében hétköznapi okokra vezethető vissza, azonban bizonyos esetekben nem szabad figyelmen kívül hagyni.

mellvizsgálat
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mellviszketéssel sok nő találkozik az élete során, és az is jellemző, hogy gyakran nem derül ki, hogy milyen ok húzódik meg a panasz hátterében, mert amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlik. 

Az esetek többségében hétköznapi dolgok váltják ki a kellemetlenséget, és nem ad okot aggodalomra, ugyanakkor vannak jelek, amikor már érdemes felkeresni vele egészségügyi szakembert. Szerencsére kifejezetten ritkán ugyan, de a viszketés mellrák tünete is lehet.

Mellviszketés okai 

Amennyiben a mellek viszketéséhez nem társul valamilyen látható bőrtünet, például kiütések vagy épp csípések, nehéz lehet rájönni a kiváltó okra. Számos kórkép járhat hasonló panasszal, egyebek mellett az ekcéma és a pikkelysömör is, ám ezeknél látványosak a bőrelváltozások. A hőségben vagy nagy páratartalom mellett gyakori melegkiütés, más néven miliaria a verejtékmirigyek kivezetőcsöveinek elzáródásával jár, többnyire apró dudorokkal jelentkezik, a dekoltázson, a mellek között és a keblek alatt is előfordulhat, és viszketéshez vezethet. Rendszerint magától elmúlik, a megelőzés része a jól szellőző ruházat. 

A viszketés legáltalánosabb oka a bőrszárazság, ami lehet alkati, de következhet egyes bőrápoló termékek használatából, napozásból, illetve kialakulhat a túlzott izzadás mellékhatásaként. A testápoló és a naptej használata segíthet a probléma leküzdésében. 

Az allergia nem minden esetben okoz kiütéseket, olykor csak a bőrviszketés hívja fel rá a figyelmet. Kiválthatják szappanok, mosószerek, kozmetikai termékek és parfümök is. Amennyiben újat használsz belőlük, és ilyen tünetet tapasztalsz, érdemes utánajárni a kérdésnek és kizárni a problémás szert. 

Az emlők növekedése szintén okozhat viszketést, pubertáskorban, terhesség alatt, súlygyarapodáskor, illetve hormonális változásokkor is lehet rá gyanakodni. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Gyulladásos mellrák jele is lehet

A viszketés a gyulladásos mellrák korai tünete is lehet. Ez a daganattípus ritkának számít, az emlődaganatoknak összesen az 1-5 százalékát teszi ki. Meglehetősen agresszív típus, könnyen áttéteket képez, és nehéz a diagnosztizálása, mivel gyakran nem jár együtt csomóval, és a mammogrammon sem látható. Többnyire a fiatal, negyven év alatti korosztályt érinti. A tipikus tünetek akkor jelentkeznek, amikor a rákos sejtek elzárják a bőr nyirokereit. Ilyenkor a mell gyulladás jeleit mutathatja, az egyik emlő melegebbnek, nagyobbnak és nehezebbnek tűnhet a duzzanat miatt, a kipirosodás jellemzően több mint az egyharmadát érinti. A mell érzékeny lehet, és viszkethet, a bőrön a pórusok kitágulhatnak, a narancs héjához hasonlóan gödröcskék jelenhetnek meg rajta.

A mellbimbó visszahúzódhat vagy befordulhat. Hasonló tünetekkel járhat a különösen a szoptató anyák körében gyakori masztitisz, vagyis emlőgyulladás is. A jelek észlelésekor viszont mindenképp orvos felkeresése szükséges!

Amennyiben a mellviszketés kifejezetten intenzívvé válik, tovább tart, mint két hét, a mellbimbót vagy a bimbóudvart érinti, érzékenység, fájdalom vagy duzzanat kísérik, szintén szakemberrel történő konzultáció javasolt. 

Mellrák tünetei

Bár sokan úgy gondolják, hogy az emlők áttapintásakor elég a csomókra és a fájdalomra odafigyelni, a mellrák a valóságban sokféle tünetekkel járhat. A havi, menstruációs időszakon kívül végzett ellenőrzés az alapos, felemelt karral is elvégzett tapintásos tanulmányozáson kívül a tükörben történő tájékozódást is magába foglalja. Az önvizsgálat nem helyettesíti a szűrést!

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük