Ez állhat a gyakran viszkető fül hátterében: komolyabb betegségre is utalhat
A gyakori fülviszketés akár komolyabb betegségeket is jelezhet.

fülviszketés1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Banális kiváltó okai is lehetnek, de komolyabb problémákra is figyelmeztethet a fülviszketés, ezért nem szabad félvállról venni.

A gyakori fülviszketést előidéző okokat dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa foglalta össze. 

Ezek okozhatják a fülviszketést

Túlzásba vitt fültisztítás: a bőrszárazság a fül bőrét is érintheti, ezért aki egyébként is szenved ettől a problémától, a fülviszketés is megnehezítheti a mindennapjait. A helyzet fokozódik, ha túlzásba visszük a fültisztítást. A fül bőre ugyanis a túl gyakori tisztítástól is kiszáradhat, egy bizonyos mennyiségű fülzsírra tehát szükség van ahhoz, hogy ezt megelőzzük. 

fülviszketés2
Fotó: Charday Penn / Getty Images Hungary

Meglévő bőrbetegségek: az olyan krónikus bőrbetegségek, mint az ekcéma és a pikkelysömör a fül területén is panaszokat is okozhatnak. A fokozott bőrszárazság és bőrviszketés megfelelő kezelés nélkül további problémákhoz vezethet. A fül gyakori piszkálásával ugyanis könnyen felsérthetjük az érzékeny bőrt, így pedig a kórokozók könnyen bejuthatnak, és fertőzéseket is okozhatnak. Ilyen esetben fontos a fül bőrének megfelelő ápolása, ebben kérjük bőrgyógyász segítségét.

Fülbetegséget is jelezhet: a hallójárat-gyulladás főként a nyári szezonban gyakori, az uszodában, vízben felázott bőr miatt alakulhat ki fertőzés. Ilyenkor a tünetek elsősorban a fülcimpán, külsőfül területén jelentkeznek, de a viszketés lehet egyéb fülbetegségek tünete is. 

Túl sok fülzsír: a nem megfelelően végzett fültisztítás során előfordulhat, hogy a fülzsírt csak egyre beljebb toljuk, ez pedig könnyen fülzsírdugó kialakulásához vezethet. Alkati kérdés is lehet, egyesek hajlamosabbak a fülzsírdugó kialakulására, emellett nyáron, a fokozott verejtékezés miatt, illetve idősebb korban is gyakrabban fordul elő. A fülviszketés mellett a fülzsírdugó átmeneti halláscsökkenést is okozhat. Eltávolításával ne kísérletezzünk otthon, kérjük fül-orr-gégész segítségét!

Allergiás reakció: a fülviszketés lehet allergia, bőrirritáció tünete is. Hallókészülék, fülhallgató vagy füldugó használata kapcsán előfordulhat, hogy a műanyag bevonat irritálja az érzékenyebb bőrű személyek fülét, illetve akár allergiás reakció is jelentkezhet. Az allergia egy másik megjelenési formája a szénanátha. Ilyen esetben orr, szem vagy a garat viszketését gyakran kíséri a hallójárat viszketése is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha pedig a bőrtünetek a fülcimpán jelentkeznek, ahol a fülbevalóval érintkezik a bőr, a háttérben rendszerint fémallergia áll. A leggyakoribb kiváltó ok az ékszerek készítésénél felhasznált fémek közül a nikkel. A fülviszketés mellett égő érzés, bőrpír is jelentkezhet. Allergiavizsgálattal meg lehet határozni, hogy pontosan melyik fém okozza a tüneteket, és azt a továbbiakban kerülni kell.

Munkakörök, amik súlyosan is károsíthatják a hallást

Számos területen a tartós zaj akár halláskárosodást is okozhat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük