Idegesít a csámcsogás, torokköszörülés? Lehet, hogy mizofóniád van
Feláll a hátadon a szőr egy szörcsögéstől?

no-ful-zaj
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy korábbi kutatás szerint az emberi fül számára legnehezebben elviselhető hangok a 2000-5000 Hz közötti tartományba esnek. A kutatók még azt is megállapították, hogy a világ legidegesítőbb hangja a körömcsikorgás a palatáblán.

Vannak azonban olyan hétköznapi zajok, melyek egyesek számára nem - vagy csak enyhén - zavaróak, míg másokat a világból ki lehetne üldözni velük.

Mi az a mizofónia?

Ezek a hangok általában olyan ismétlődő zajok, melyeket más emberek adnak ki - és ők maguk nem is figyelnek rájuk. Így például a szipogás, szörcsögés, csámcsogás, torokköszörülés, hangos légvétel, ujjropogtatás vagy akár az ásítás. A mizofónia jellemzően kora kamaszkorban kezdődik, az irritáló hang kiváltása a betegnél izomfeszülést, vérnyomás-emelkedést, testhőmérséklet-növekedést, illetve dühös vagy agresszív, esetleg pánikreakciókat válthat ki. Van, akit a felsoroltak közül csak egy, de olyan is, akit több hang zavar.

voros-no-villa
Fotó: Getty Images Hungary

Természetesen nem fekete vagy fehér témáról van szó, a mizofóniát inkább spektrumként foghatnánk fel. Ennek egyik végén azok az emberek állnak, akik szinte egyáltalán nem érzékenyek semmilyen zajra, a másik végén pedig azok, akiknek hátán feláll a szőr egy szörcsögéstől, és szeretnének a világból kiszaladni. Az emberek többsége természetesen a két véglet között van, ám arra jelenleg nincsen definíció, hogy pontosan mikortól beszélünk mizofóniáról.

A mizofónia veszélye, hogy idővel elszigetelődéshez vezethet, mivel az érintett ember igyekszik elkerülni azokat a szituációkat - embereket -, amikor hallhatja ezeket a zajokat.  A szakemberek szerint segíthet a füldugók és fülhallgatók használata azokban a helyzetekben, amikor ezek a zajok várhatóan elhangzanak, illetve meditáció és más stresszcsökkentő módszerek is hatékonyak lehetnek a tünetek orvoslásában.

A cikk az ajánló után folytatódik

Feszültségoldás természetesen

A Zen illóolaj-keverék relaxáló, harmonizáló illatkombinációjával segíti a napi stressz legyőzését, finom illatának köszönhetően pedig nyugalommal, vidámsággal tölti meg a teret. Ha téged is legyűrnek a feszültséggel teli mindennapok, válaszd ezt a megoldást.

Tudj meg róla többet!

Promóció

Ránézel és felbosszant

Nem csak az auditív hanem olyan vizuális dolgok is roppan idegesítőek lehetnek, melyeket az alábbi cikkben mutatunk be.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük