Melyik szervet betegítheti meg az erős zaj? Nem csak a hallásnak árt
Kevésbé egyértelmű, de éppolyan ártalmas következményekről ír egy kutatás.

zaj 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1,6 millió év, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2011-es adatai szerint Nyugat-Európa lakossága évente ennyi egészséges évet veszteget el a környezeti zajok miatt. A túl erős zaj ugyanakkor nem csak a hallásra nézve káros.

Ennél jóval nagyobb árat fizetnek az emberek a szüntelen zúgás miatt: a Journal of the American College of Cardiologyban publikált tanulmányban szakorvosok kifejtették, hogy a magas hangfrekvencia a szív- és érrendszeri panaszok kialakulásának úgyszintén kedvez.

Mit tesz a zaj a szívvel?

A németországi Johannes Gutenberg Egyetem munkatársai szerint a túl erős zajok zavarják a sejtműködést, amitől a stresszhormonszint hirtelen megugrik, és életbe léphet a Cannon-féle "üss vagy fuss!" vészreakció.

Ez a folyamatos feszültség pedig nagyon rosszat tesz a szívnek. Még nagyobb kockázatot jelent ez a már eleve szívbetegségben szenvedőknek, a lármás környezet ugyanis felgyorsíthatja az érelmeszesedést.

A szakemberek több, korábbi tanulmány összehasonlításából vonták le következtetéseiket, vagyis hogy a zajszennyezés nagyban hozzájárul a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakuláshoz. De a cukorbetegség és az elhízás szintén összefüggésbe hozható a zajjal, pontosabban a zaj okozta álmatlansággal. Korábbi cikkünkben már írtunk róla, hogyan növeli az alváshiány a zsírszövet kapacitását.

"A szem becsukható, a fül nem"

Dr. Thomas Munzel, a kutatás vezető szerzője fogalmazott így: az orvos úgy véli, az éjszakai zajból eredő álmatlanság nemcsak elhízáshoz, szívbetegséghez is vezethet. - Testünk akkor is stresszként éli meg a külvilág zúgását, ha ténylegesen nem riadunk fel rájuk az éjszaka közepén. - meséli Dr. Munzel a Timesnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

A zaj stresszforrás, melynek hatására a szervezet stresszhormont, adrenalint és kortizolt termel, ettől pedig megváltozik a vérösszetétel, ahogy a vérerek is merevebbek lesznek. Ez a probléma pedig egyre többeket érint, hiszen a zajforrásokat szinte lehetetlen kikerülni.

A szállópor és a zaj együttesen növeli a szívbetegség kockázatát

Egy másik kísérletben az esseni Nyugat-Németországi Szívközpont orvosai megállapították, hogy az éjszakai hangzavar és a 2,5 mikrométernél kisebb szállópor-részecskék belélegzése ugyancsak összefüggésben áll a főverőerek elmeszesedésével és megkeményedésével.

Az eredmények egy Essenben tíz éve kezdődött vizsgálat részeként születtek: a kutatásban több mint 4800-an részt vettek Essenből, Mülheimből és Bochumból. A települések Németország egyik ipari központjában, a Ruhr-vidéken fekszenek, a szakértők célja pedig az volt, hogy új vizsgálati módszereket dolgozzanak ki a szívinfarktus és a szívhalál kialakulásának megjósolására.

A kutatók a 60-as éveik közepén járó személyek komputertomográfiai felvételeit kielemezték, majd  összehasonlították lakóhelyükön mért zajjal és szállóporértékkel. A tanulmányban részletes társadalmi és gazdasági adatok, illetve különféle egészségügyi rizikófaktorok egyaránt szerepeltek. A kardiológus szerint ugyanakkor az érelmeszesedés kockázata a fenti tényezőktől függetlenül is növekszik a közlekedés okozta szennyezés és zajok miatt.

Alvássegítő jógapózok

A megfelelő gyakorlatok az elalvásban közvetlenül is segítenek, így akár egy álmatlan este is érdemes őket elvégezni. Ezekhez nem kell akrobatikázni, de segítenek kicsit megnyújtózni, feloldani a test feszültségraktárait, a merev izmokat ellazítani.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük