Ugatós kutya a szomszédban: kitől kérhetsz hivatalosan segítséget?

Mit lehet tenni hangos blöki ellen?

Ugatós kutya
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenkinek megvolt már a maga bosszantó szomszédja. Van, amelyik reggelig bömbölteti a zenét, van, amelyik hétvégén, hajnalban áll neki fúrni, és van a kutyás. Ez a szomszéd már csak azért is problémás, mert az ember nem tudja, hogy sajnálja-e szegény ebet, vagy legyen dühös az állandó csaholásért. De akármelyiket választja, egy kérdés megmarad: mit tegyen, hogy véget érjen az ugatás?

Mint minden szomszédokkal kapcsolatos esetben, itt is igaz az, hogy a vitás kérdést meg kell próbálni először személyesen rendezni. Nem ér meg egy kis probléma több évnyi háborúskodást, ha el lehetett volna simítani békésen is. Lehet, hogy a szomszéd nem is tud róla, hogy a kutyája a távollétében randalírozik, vagy az is lehet, hogy már dolgozik a problémán, ami nemsokára meg is fog oldódni, így érdemes először higgadt hangon beszélni vele. Ha azonban a magatartása elutasító, van más megoldás is.

Mit tehetsz, ha nem hallgat el a szomszéd kutyája?

Ha társasházban vagy panellakásban élsz, megvan az esélye annak, hogy a csaholás nem csak téged zavar, hanem másokat is. Érdemes ilyenkor támogatókat keresni, és közösen fellépni a szomszéd ellen, azonban a harag ilyenkor sem jó tanácsadó, jobb megközelítés, ha megpróbáltok ajánlani neki egy jó kutyaiskolát, ahol az eb megtanulhatja, hogyan viselkedjen, amikor a gazdái nincsenek otthon. Próbáljatok megoldást ajánlani ahelyett, hogy csak követelnétek és számon kérnétek. Sokszor a gazdi nem hibás, csak tapasztalatlan kutyatartó, akit legalább annyira kínosan érint az eset, mint amennyire kellemetlen a többi lakónak.

kutya-tanitas

Ha ez a módszer nem jár sikerrel, érdemes áttanulmányozni a házirendet, hogy mi a teendő ilyenkor. A többi lakóval együtt kérhetitek a közös képviselő segítségét is, aki nyomatékosíthatja a közösség követelését, és tolmácsolhatja a rossz szomszéd felé. Az ő szavának biztosan lesz súlya.

A Polgári Törvénykönyv 1959. évi IV. törvény, 100. § szerint egy ingatlan tulajdonosa "a dolog használata során köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné." Erre is egészen nyugodtan lehet hivatkozni a szomszédnál, ha vonakodna lépéseket tenni a megoldás felé. A végső esetben pedig a fentiek alapján lehet birtokvédelmi eljárást is kezdeményezni.

A birtokvédelmi eljárást a területileg illetékes jegyzőnél kell kezdeményezni. Ezt minden esetben meg lehet tenni, ha a szomszéd olyan tevékenységet végez, ami téged meggátol abban, hogy kiélvezhesd az otthonod nyugalmát. A vádakat természetesen bizonyítani is kell, ezért érdemes akár hangfelvételeket is csatolni a feljelentés mellé, melyek igazolják az állításodat. Ezután helyszíni szemle során megállapítják, vétett-e a szomszéd, egyáltalán eleget tett-e az ebtartás szabályainak, és jogos-e a sérelmed. 

Ha igazolást nyer a birtoksértés, akkor a szomszédot akár el is tilthatják attól, hogy a lakásában kutyát tartson. Azonban törekedni kell rá, hogy idáig ne fajuljon el a vita, ezzel ugyanis az ember nemcsak a szomszédjának árt, hanem lehet, hogy a kutyának is, és biztosan megmérgezi a viszonyt hosszú időre. 

Az élet kutyával

A kutya az ember legjobb barátja, ezt mutatják meg ezek az olykor szívet melengető, olykor viccesen ismerős rajzok is, melyekből válogatást készítettünk. Vess rá egy pillantást.

Ilyen az élet kutyával: 10 csodás kép, ami ismerős lesz, ha gazdi vagy

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük