A fülben is lejátszódhat súlyos infarktus: hallásvesztéssel járhat
Az idiopátiás hallásvesztés kiváltó okai pontosan még nem ismertek.

hallásvesztés2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hallásvesztés különböző okokból bekövetkezhet. Lehet lassú folyamat, de hirtelen is kialakulhat. A kiváltó oka nem mindig ismert, ilyenkor idiopátiás hallásvesztésnek nevezik.

Az ijesztő jelenség okairól és arról, hogy kialakulhat-e infarktus a fülben, dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa válaszolt.

Hallásvesztés – nem mindig tudják, mi okozza

A hallásvesztés több oka ismert, lehet átmeneti vagy végleges. Átmeneti például egy hangos koncertet követő napon a fülzúgással kísért halláscsökkenés, vagy egy megfázás tüneteként jelentkező hallásromlás.

hallásvesztés1
Fotó: master1305 / Getty Images Hungary

Végleges halláscsökkenést okozhatnak olyan elváltozások is, melyek kezeléséhez műtétre is szükség lehet, mint például a kerekablak-ruptúra (a kerekablakon át a belső fülből folyadék kerül a dobüregbe) vagy csontosodási zavar (következtében az egyik hallócsont, a kengyel mozgása korlátozottá válik) esetében. Az esetek egy részében azonban pontosan nem ismert a halláscsökkenés kiváltó oka, ezeket nevezik idiopátiás hallásvesztésnek.

Az idiopátiás hallásvesztés lehetséges kiváltó okai

Egyes feltételezések szerint az idiopátiás halláskárosodást a fülben zajló gyulladások, például középfülgyulladás is kiválthatja, de jelentkezhet a hallóideget is megtámadó vírusfertőzések következtében is. Gyakran felmerül a stressz szerepe lehetséges kiváltó okként, de a szakemberek több esetben fülinfarktusként írják le a hallásvesztés hátterében álló jelenséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hirtelen halláscsökkenés egy speciális esete, amikor a szív- és érrendszer betegségként ismert infarktus a fülben játszódik le. Ha ezen a területen történik érgörcs vagy bevérzés, akkor fülinfarktusról beszélünk. Rendszerint az egyik fület érinti, és mivel a beteg közel a teljes hallását elveszíti, ezért hamar fel is ismeri az elváltozást.

- Hirtelen hallásvesztés esetén mindig fontos, hogy mielőbb forduljunk orvoshoz - figyelmeztet dr. Kiss Sándor. A kezelés akkor a legeredményesebb, ha korai stádiumban kezdődik, lehetőleg az első három napban. Ilyenkor a megfelelő gyógyszerekkel helyre lehet hozni az elváltozást. Ha azonban túl sokat vár a beteg, már sokkal kisebb az esély arra, hogy maradandó hallásvesztés nélkül orvosolni lehet a problémát.

Ezt a hangot csak a 25 év alattiak hallják: különös oka van

A videóban lejátszott hang segítségével megállapíthatod, milyen éles maradt a hallásod, mert elméletileg 25 év felett már nem érzékelik az emberek.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük