A fülben is lejátszódhat súlyos infarktus: hallásvesztéssel járhat

Az idiopátiás hallásvesztés kiváltó okai pontosan még nem ismertek.

Idiopátiás hallásvesztés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hallásvesztés különböző okokból bekövetkezhet. Lehet lassú folyamat, de hirtelen is kialakulhat. A kiváltó oka nem mindig ismert, ilyenkor idiopátiás hallásvesztésnek nevezik.

Az ijesztő jelenség okairól és arról, hogy kialakulhat-e infarktus a fülben, dr. Kiss Sándor fül-orr-gégész, audiológus, a Fül-orr-gége Központ orvosa válaszolt.

Hallásvesztés – nem mindig tudják, mi okozza

A hallásvesztés több oka ismert, lehet átmeneti vagy végleges. Átmeneti például egy hangos koncertet követő napon a fülzúgással kísért halláscsökkenés, vagy egy megfázás tüneteként jelentkező hallásromlás.

hallásvesztés1
Fotó: master1305 / Getty Images Hungary

Végleges halláscsökkenést okozhatnak olyan elváltozások is, melyek kezeléséhez műtétre is szükség lehet, mint például a kerekablak-ruptúra (a kerekablakon át a belső fülből folyadék kerül a dobüregbe) vagy csontosodási zavar (következtében az egyik hallócsont, a kengyel mozgása korlátozottá válik) esetében. Az esetek egy részében azonban pontosan nem ismert a halláscsökkenés kiváltó oka, ezeket nevezik idiopátiás hallásvesztésnek.

Az idiopátiás hallásvesztés lehetséges kiváltó okai

Egyes feltételezések szerint az idiopátiás halláskárosodást a fülben zajló gyulladások, például középfülgyulladás is kiválthatja, de jelentkezhet a hallóideget is megtámadó vírusfertőzések következtében is. Gyakran felmerül a stressz szerepe lehetséges kiváltó okként, de a szakemberek több esetben fülinfarktusként írják le a hallásvesztés hátterében álló jelenséget.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A hirtelen halláscsökkenés egy speciális esete, amikor a szív- és érrendszer betegségként ismert infarktus a fülben játszódik le. Ha ezen a területen történik érgörcs vagy bevérzés, akkor fülinfarktusról beszélünk. Rendszerint az egyik fület érinti, és mivel a beteg közel a teljes hallását elveszíti, ezért hamar fel is ismeri az elváltozást.

- Hirtelen hallásvesztés esetén mindig fontos, hogy mielőbb forduljunk orvoshoz - figyelmeztet dr. Kiss Sándor. A kezelés akkor a legeredményesebb, ha korai stádiumban kezdődik, lehetőleg az első három napban. Ilyenkor a megfelelő gyógyszerekkel helyre lehet hozni az elváltozást. Ha azonban túl sokat vár a beteg, már sokkal kisebb az esély arra, hogy maradandó hallásvesztés nélkül orvosolni lehet a problémát.

Ezt a hangot csak a 25 év alattiak hallják: különös oka van

A videóban lejátszott hang segítségével megállapíthatod, milyen éles maradt a hallásod, mert elméletileg 25 év felett már nem érzékelik az emberek.

Ezt a hangot csak a 25 év alattiak hallják: különös oka van a jelenségnek

A videóban lejátszott hang segítségével megállapíthatod, milyen éles maradt a hallásod, mert elméletileg 25 év felett már nem érzékelik az emberek.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük