65 év felett gyakori, de évekbe telhet, mire feltűnik: kezelés nélkül tovább romlik a halláskárosodás

A halláscsökkenés az önállóság elvesztéséhez vezethet, ezért fontos a hallásvizsgálat.

fül-orr-gégész

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A válaszadók többsége egyetért abban, hogy a halláskárosodás kedvezőtlenül hat az ember szellemi állapotára, azonban csak a megkérdezettek 10%-a jár évente megelőző hallásvizsgálatra - derül ki a Szinapszis Kft. legfrissebb kutatásából, amelyet a Fül-orr-gégeközpont megbízásából készített. 

A halláskárosodás nem csak időskori probléma, több tényező is növelheti az esélyét annak, hogy akár 25 éves kor előtt bekövetkezzen. A szűrővizsgálatok segítenek, hogy még időben diagnosztizálják a hallójáratokban végbemenő elváltozásokat.

A fiatalok körében is egyre gyakoribb a hallásromlás

A WHO 2018-as felmérése alapján a halláskárosodás a népesség 6,1%-át érinti, becsléseik szerint ez az arány 2050-re megduplázódhat. A korral járó, időskori hallásromlás mellett a fejlődő országokban főként az orvosi ellátás hiánya, az iparilag fejlett országokban pedig a környezeti zajártalom miatt a fiatalabb korosztály körében is gyakoribb a halláscsökkenés.

GettyImages-1210560003
Fotó: Ute Grabowsky / Getty Images Hungary

A munkahelyi zajártalmak mellett ebben döntő szerepet játszik a fül- és fejhallgatók elterjedése. Ha 85 dB-nél hangosabban szól a zene, akár napi fél óra is elég ahhoz, hogy idővel romoljon a hallásunk.

Az időskori halláskárosodás

Az életkorral együtt növekszik a halláskárosodással küzdők aránya. Az 500 fős, országos reprezentatív mintán 2020. augusztus 19-27 között készült online kérdőíves adatfelvétel alapján a válaszadók közt a hallássérülésben személyesen érintettek aránya 14%. A 18 év felettiek között 3%, a 35 év felettieknél 6%, az 50 év felettieknél 15%, a 65 felettieknél pedig 36%. 

GettyImages-1145460975
Fotó: Eva-Katalin / Getty Images Hungary

Évekig is húzódhat a diagnózis

Akár sok év is eltelhet anélkül, hogy a halláskárosodott tudatában lenne állapotának. Legtöbbször a környezetükben lévőknek tűnik fel, hogy a családtag egyre hangosabban hallgatja a tévét, nehezebben érti, vagy félreérti, amit mondanak neki, vagy úgy tűnik, hogy nem figyel, pedig valójában csak nem hallja, ha szólnak hozzá. 

Hallás-szűrővizsgálat

Már az enyhe halláscsökkenés is kimutatható szűrővizsgálattal. A Fül-orr-gégeközpont megbízásából készült kutatásban mindössze a megkérdezettek 10%-a állította, hogy évente rendszeresen részt vesz megelőző hallásvizsgálaton.

A halláskárosodásban nem érintettek többsége azonban nyitott lenne egy rendszeres hallásvizsgálatra. Éves rendszerességgel 50%, további 23% csak ennél ritkábban. 

Kezelés nélkül fokozódik a hallásromlás

Halláscsökkenés esetén általában előbb romlik a háttérzajban a beszédértés, majd bizonyos hangszínű emberek beszéde válik kevésbé érthetővé. A páciens hallja, hogy beszélnek, csak nem érti jól. Idővel nemcsak a halk, hanem a közepesen hangos hangok meghallása is nehézséget okoz. Nagyfokú halláscsökkenés esetén pedig már a családon belüli kommunikáció is rendkívül megerőltető. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Magány, depresszió és demencia

A Szinapszis Kft. felméréséből az is kiderül, hogy a megkérdezettek többsége - a 35-49 éves korosztály 51%-a - tisztában van a halláskárosodás pszichoszociális hatásaival, tudja, hogy a halláskárosodásnak lehet hatása az ember szellemi állapotára. A fiatalabbak ismeretei azonban alaposabbak, mint az idősebbeké, ez az arány ugyanis mindössze 35% a 65 év felettiek körében. A témával kapcsolatos vizsgálatok egyetértenek abban, hogy a halláskárosodás rontja az életminőséget, gyakori következményei a magány és a társadalmi elszigeteltség. Ez hosszú távon depresszióhoz vezethet, megnöveli a demencia kockázatát az érintettek körében.

GettyImages-1194573409
Fotó: fotostorm / Getty Images Hungary

A kedvezőtlen következmények miatt fontos lenne, hogy a halláscsökkenést időben felismerjék és kezeltessék. A megkérdezettek többsége, 61% tisztában van vele, hogy a hallókészülék nem rontja tovább a hallást, azonban 11% elképzelhetőnek tartja, a válaszadók 28%-ának pedig nincsenek ilyen irányú ismeretei. A halláskárosodással kapcsolatos, hiteles információk terjesztése, a tévhitek eloszlatása ezért nagyon fontos. 

Újra teljes élet hallókészülékkel 

Ha úgy érezzük, hogy gond van a hallásunkkal vagy beszédértésünkkel, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Hallókészüléket választani fül-orr-gégészeti szakvizsgálat, hallásvizsgálat és beszédértés-vizsgálat elvégzése után, az audiológus orvos javaslata alapján lehetséges és javasolt.

GettyImages-173013755
Fotó: djgunner / Getty Images Hungary

A mai modern, digitális készülékek nemcsak külsejükben, de tudásukban is lényegesen többet nyújtanak elődeiknél, a természetes hallás érzetét keltik. Beállításukkal nemcsak a könnyebb otthoni kommunikációt, telefonálást, de például a színházi és zenei élményeket is visszakaphatják a páciensek. A megfelelő készülék kiválasztásával jelentősen javulhat az életminőség.

Szabad-e pálcikával pucolni a gyerek fülét? A gondatlan tisztítás bajt is csinálhat

A tisztálkodásnak alapvető része a fül tisztán tartása is, de ne feledjük, hogy a fül érzékeny, sérülékeny szerv, ezért nem mindegy, hogyan és miként tisztítjuk azt meg.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük