Szabad-e pálcikával pucolni a gyerek fülét? A gondatlan tisztítás bajt is csinálhat
Ha nem tisztítja jól, a szülő kárt tehet a gyerek fülében.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tisztálkodásnak alapvető része a fül tisztán tartása is, de ne feledjük, hogy a fül érzékeny, sérülékeny szerv, ezért nem mindegy, hogyan és miként tisztítjuk azt meg.

A gyerek esetében különös figyelmet kell erre fordítani. Mivel egyrészt mindene kisebb, mint a felnőtteké, másrészt, mert nem érezzük, fájdalmas-e, kellemetlen-e neki valami, sajnos nagyon könnyű kárt tenni a fülében.

Szabad-e fültisztító pálcikát használni?

Sokak számára nem egyértelmű, mi a fülviasz vagy más néven fülzsír. A fülviaszt - cerumen - a hallójárat kis mirigyei termelik, és védelmi, illetve tisztító funkciója van. A bőrt bevonva óvja azt a baktériumoktól, illetve kifelé haladva a hallójáratból magával viszi a bekerült port, az elhalt hámsejteket, esetleg kihullott szőrszálakat.

A vattavégű kis pálcikák dobozára azt írják, fültisztító pálcika, és ettől sokan evidensnek érzik, hogy a fültisztításra, a fülben sárgállóan előbukkanó fülviasz eltávolítására legalkalmasabb eszközt tartják a kezükben. Valójában egy olyan tárgyat, mellyel jókora kár is okozható, ezért a gyermek fül-orr-gégész, Dr. Bacsa Judit óva int használatától:

- Fültisztító pálcikával nemhogy nem szabad, egyenesen tilos tisztítani a gyerek fülét - figyelmeztette a szülőket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Hogyan kell tisztítani a gyerek fülét?

A tisztításnak mégis meg kell történnie, ám feltétlenül óvatosan. A fülnek ilyenkor csak a külső, látható, kézzel, ujjal elérhető részeit kell megmosni egyszerű, szappanos vízzel. A fülkagylót kívül-belül, illetve a hallójárat bemenetét. Erős vízsugarat nem szabad a fülre ereszteni, hiszen a víz könnyen befolyhat a hallójáraton át, amit utána nem feltétlenül lesz könnyű eltávolítani. Végül a fület alaposan meg kell törölni. Ha a fül nedves marad, az kedvez a kórokozók elszaporodásának.

Ezt is szeretjük