Tényleg létezik a cukorsokk gyerekeknél? Kutatások szerint így hat az édesség a viselkedésükre

Sokan állítják, a gyerekek, ha sok édességet esznek, szinte megőrülnek.

cukorsokk
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Túl az ünnepeken, a kisgyerekes szülők magyarázatra szomjazhatnak, mitől is őrültek meg a gyerekek nap nap után, ha csak szaloncukrot vagy süteményt kaptak a kezükbe.

Csoki, gumicukor vagy nyalóka, a gyerekek mind imádják. Ha a kezükbe kerül, boldogan ugrándozva falatoznak. Elég csak belesni egy gyerekzsúrra, torta- és sütihegyek közt rohangáló, maszatos kicsiket látni. Sokan ezt, az édesség kiváltotta jelenséget cukorsokknak nevezik, de a tudomány álláspontját is érdemes meghallgatni, tényleg van-e ilyen.

Könnyen lehet ugyanis, hogy mindössze az édesség finom íze az, ami örömöt, és a gyerekzsúr hangulata, ami felszabadultságot vált ki. Talán nem is létezik a cukornak tulajdonított, viselkedést megváltoztató hatás, és a cukorsokk csak egy praktikus fogalom arra, amit a szülők egymás közt használnak, érezvén, egy cipőben járnak.

Régóta kutatják

A cukorsokk létezését nem mostanában kezdték kutatni. Már a hetvenes években is végeztek a cukorfogyasztással és a cukor megvonásával kapcsolatos viselkedésre irányuló kísérleteket. A sok vizsgálódást évtizedek múltán egy nagy összegzés követte, melyből váratlan eredményt lehetett kiolvasni.

A 23 legmegbízhatóbb kísérlet, mely a cukor viselkedésre gyakorolt hatását vizsgálta, arra mutatott, hogy a cukorsokk, mint olyan, nem létezik, és a cukornak nincs tetten érhető hatása a gyerekek viselkedésére.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mégis, mi történik akkor?

Világszerte szülők milliói tévednének, akik megfigyeléseikre, tapasztalataikra alapozva úgy gondolják, a cukorsokk igenis létezik? Tulajdonképpen igen, de tudattalanul. Ismervén a cukorsokk fogalmát, a szülők hajlamosak a gyerekek édességfogyasztás utáni felpörgését akként elkönyvelni.

Ezt meg is figyelték, még 1994-ben. Olyan gyerekeket vártak a kísérlethez, akik viselkedése a szüleik szerint erősen változik, amikor édességet esznek. 35 öt-hét éves kisgyerek érkezett, akiknek édességet adtak.

A szülők úgy tudták, a csoport egyik fele nagyon cukros, a másik fele cukormentes édességet kap. Feladatuk az volt, hogy figyeljék meg a gyerekeik viselkedésváltozását. Nem sejtették, hogy a kutatók furfangosak voltak: valójában mindenkinek cukormentes finomságot adtak, hogy felmérhessék a téves szülői megítélést.

A kutatóknak igazuk volt. Abban a csoportban, ahol a szülők úgy tudták, sok cukrot kapott a gyerek, nagyobb viselkedésváltozásról számoltak be. A másik csoportban, ahol a szülők tudták, cukormentes édességet evett a gyerek, nem tapasztaltak változást. Kiderült tehát, hogy a cukorsokk nem más, mint a szülők magyarázata az édesség láttán jókedvre derülő gyerek viselkedésére.

Olyan tehát, hogy cukorsokk, voltaképpen nincs, mint a tudomány emberei felmérték. Gyermeki öröm azonban, és ehhez kísérlet sem kell, létezik. Szülőként ennek sokkal inkább örülni érdemes, semmint mérgesen a cukor átkára fogni az ugrabugrálást.

Ezt is szeretjük