Holnaptól imádni fogja a főzeléket: így kedveltesd meg a gyerekkel
Könnyen alkalmazható, rém egyszerű trükkök.

gyerek eszik
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szerencsés helyzetben van az a szülő, akinek a gyereke nem válogatós, és mindent szívesen fogyaszt, ám a valóság ritkán idilli: sokszor a kicsi akkor sem hajlandó bizonyos ételekhez nyúlni, ha édesanyja szívét-lelkét beleadta a dologba. 

Bár a főzelékek többnyire nem szerepelnek a gyerekek kedvenc ételei között, ez nem jelenti azt, hogy minden, a megszerettetésükre irányuló akció kudarcra van ítélve. Az alábbiakban mutatunk pár apró változtatást, melytől idővel talán a lurkó repetát is kér.

Nem szabad azonnal feladni, de még második próbálkozásra sem! Segítségül hívható az éléskamra vagy a hűtő: adunk pár hasznos tippet.

Minden, ami sajtos

Minden, ami sajtos, az jöhet! A gyerekek általában mindent imádnak sajttal, ezért érdemes a főzelék megszerettetésében is segítségül hívni. A főzelék reszelt sajttal megszórva máris vonzóbb lehet, de a valamilyen ízesebb sajtból, például fetából vagy füstölt sajtból vágott, apró kockák is bejöhetnek. Nemcsak a tetejére, magába a főzelékbe keverve még sikeresebb lehet a gyerekbarát alkotás.

Ropogós főzelék? Igen!

A kicsik imádnak ropogtatni, de hogyan lehetne egy főzelék ropogós? A levesgyöngyöt nemcsak krémlevesbe, hanem főzelékbe is bele lehet tenni. A ropogósság játékosságot ad a főzeléknek, így a gyerek nagyobb kedvvel fogyaszthatja.

Ha nem levesgyöngy, akkor pirított kenyérkockák is kerülhetnek a főzelékbe. Ha a kenyér magvas, még finomabb lesz, de magvakat külön is bele lehet tenni. A hántolt, pirított tökmag például izgalmas betét lehet.

Klasszikus módszer

Lehet, hogy a legegyszerűbb dolog fog beválni. Ha a szülő rosszallás helyett szed magának egy adag főzeléket, majd elkezd jóízűen falatozni a gyerek előtt, kíváncsiságot ébreszthet benne. A gyerek egykettőre kanalat ragadhat, ha látja, a szülőnek mennyire kedvére való az étel. Alapvetően gyerekszokás a szülő cselekvésének, szokásainak másolása. Ha a szülő megeszi az egészséges ételt, a gyerek is nagyobb eséllyel meg fogja.

Okosan a fűszerekkel!

Előfordulhat, hogy a főzelék alul- vagy túlfűszerezése okozza a gyerekben az ellenérzést. Tudjuk, hogy a sok só vagy bors nem egészséges, a gyerekízlés számára nem is finom, de a fokhagyma, a zöldfűszerek segíthetnek abban, hogy kellemesebb ízű legyen a végeredmény.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha pedig ráharapnak példának okáért egy köménymagra, szinte biztos, hogy szó nélkül otthagyják a tányért. Ezért, amit lehet, őrölt formában csempéssz a fazékba, esetleg tedd teatojásba.

Az ízlelés is megteszi

Nem muszáj megenni, de meg kell kóstolni. Furán hangzik, de ez a szabály még jól jöhet a későbbiekben, hiszen nyilván erőszakkal nem tömheted bele a főzeléket, viszont így legalább arra fény derül, hogy valóban íztelennek találja, vagy csupán múló szeszélyről van szó. Elvégre sokszor megesik, hogy bizonyos ételek csak több nekifutásra nyerik el a gyerek tetszését. 

Ha a gyerek nem eszik zöldséget és gyümölcsöt

Megmutatjuk, hogy add változatosan, álcázd, formázd a vitaminforrásokat, amitől a gyerekek szívesebben fogadják azokat. Bár az előkészítés plusz öt-tíz percet igénybe vehet, ez igazán nem nagy áldozat annak érdekében, hogy a gyerek megegye a zöldséget és gyümölcsöt.

Ezt is szeretjük