A hosszú-Covid újabb tünetét fedezték fel: a fülzúgás már a betegség alatt is jelentkezhet

A hosszan elhúzódó Covid tüneteként fülzúgás is jelentkezhet, az ezzel kapcsolatos fontos teendőkről szakértő beszélt.

fülfájás nyitó
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hosszú-Covidról beszélünk, ha a koronavírus-fertőzés tünetei hat hétnél tovább tartanak. A betegséget gyakran enyhe tünetekkel átvészelő, kórházi kezelésre nem szoruló, de elhúzódó panaszoktól szenvedő betegek egyik gyakori panasza a fülzúgás.

A kellemetlen jelenségről dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa beszélt, kifejtette, milyen teendőket érdemes elvégezni a fülzúgás megszüntetése érdekében.

Enyhe tünetekkel zajló fertőzés után fülzúgás

Az Annals of Clinical and Translational Neurology folyóiratban száz, kórházi kezelést nem igénylő koronavírus-fertőzésen átesett beteg gyógyulását követték nyomon. A résztvevők 70%-a nő, átlagéletkoruk 43 év, egyikőjüknél sem alakult ki alacsony véroxigénszint, sem tüdőgyulladás a betegség aktív szakaszában.

GettyImages-79091023

Felépülésüket követően azonban gyógyulásuk nem volt teljes, a hosszú-Covid tünetei jelentkeztek. Leggyakrabban fáradtság, szorongás, légszomj, szívritmus- és vérnyomásproblémák, alvászavarok és 29% esetében fülzúgás. 

A meglévő fülzúgás erősödik, de a fertőzést is jelezheti

A Frontiers of Public Health folyóirat közlése szerint a tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttek 40%-a tapasztalta a meglévő fülzúgása rosszabbodását. 48 országból összesen 3103 fertőzött tüneteit jegyezték fel. Közülük néhányan azt is jelezték, hogy a fertőzés tüneteinek megjelenésével egy időben fülzúgásuk alakult ki, bár korábban nem volt ilyen problémájuk. Ezzel összhangban az International Journal of Audiology című szaklapban megjelent kutatás is azt állítja, hogy a fülzúgás akár a fertőzésre is felhívhatja a figyelmet. A tudósok 24 tanulmány összegzése alapján megállapították, hogy a fülzúgás a megvizsgált aktív koronavírusos esetek mintegy 14,8 százalékánál volt jelen.

Az összefüggés pontos okai még nem ismertek

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a korábban meglévő fülzúgás romlásában a járvánnyal járó szorongás, szociális távolságtartás, sportolási lehetőségek hiánya és a megnövekedett fül/fejhallgatóhasználat miatti fokozott zajterhelés is szerepet játszik. A koronavírus-fertőzés tüneteként, vagy azt követően fellépő fülzúgás mellé gyakran halláscsökkenés is társul, ezért ennek kivizsgálásával és kezelésével mindenképp foglalkozni kell a betegség lezajlását követően.

A cikk az ajánló után folytatódik

Kutatásokban felmerül annak lehetősége is, hogy a kellemetlen tünetek nem önmagában a fertőzés, hanem a lábadozás időszakában szedett egyes gyógyszerek mellékhatásai is lehetnek. Az összefüggések pontos feltárása még a szakemberekre váró feladat, az Amerikai Audiológiai Akadémia 650 hosszú-Covid-tünetektől szenvedő személy adatait vizsgálva is azt állítja, hogy további kutatások szükségesek ennek megértéséhez. A fokozott stressz és a gyógyszermellékhatás lehetősége mellett vizsgálni kell a koronavírus által okozott fül-orr-gégészeti és neurológiai szövődmények szerepét is a fülzúgás megjelenésében. 

Koronavírus-fertőzést követően fülzúgás - mit lehet tenni?

Ha a pozitív koronavírustesztet követően 6-8 héttel sem szűnik a fülzúgás, javasolt orvoshoz fordulni. Kezelésére többféle lehetőség is létezik, ezekből mindig személyre szabottan választja ki az orvos a megfelelőt. A részletes elbeszélgetést, a fül-orr-gégészeti kivizsgálást követően például gyógyszeres terápiát vagy fülzúgást csökkentő készülékeket is javasolhat. Életmódbeli változtatásokkal - az alvás minőségének javítása, stresszkezelő technikák elsajátítása, háttérzaj alkalmazása a mindennapokban - is hozzájárulhatunk a kezelés sikeréhez. 

Apró dudor a fülben: a gyöngydaganat fülfolyással, hallási nehézséggel is járhat

A gyöngydaganat - vagy más néven cholesteatoma - a középfülben lappangva kialakuló apró, kerek dudort jelenti, amely a súlyos panaszok elkerülése érdekében minél korábbi stádiumban műtéti kezelést igényel.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük